Upravujeme digitální fotografii ve Photoshopu (Julie Adair King)

26. února 2007

Pamatuji si na doby, kdy jsem koukal svému otci přes rameno, když v koupelně vyráběl z nafocených filmů papírové zvětšeniny. Byl to takový malý zázrak – vývojka, ustalovač, zvětšovák, osvícení negativu, vývojka, ustalovač, vyprání ve vodě, sušení a leštění výsledné fotky (snad jsem si to zapamatoval správně). Moje děti už něco takového asi nezažijí. Ale místo toho se mohou dívat na jiné – digitální – zázraky: Na začátku je nic moc digitální snímek, pak se otevře ve Photoshopu, udělá se několik úprav (úrovně, křivky, posun barev, ořez, vyhlazení, doostření, retuš) a z tiskárny vyleze perfektní krásně barevná fotka, jak „ze žurnálu“. Takže když se to vezme kolem a kolem, moc se toho nezměnilo – jen místo temné komory, chemikálií a mechanických přístrojů se používá výpočetní digitální komora zvaná počítač a grafický program (většinou Adobe Photoshop).

A stejně jako tenkrát i dnes vycházejí příručky jak postupovat při výrobě a úpravě fotografie. Ta, o které bude v této recenzi řeč, je zaměřena na Adobe Photoshop. Pokud jste si v této chvíli posteskli, že to je sice fajn, ale že Photoshop neovládáte, neodcházejte a zůstaňte na příjmu – první polovina knihy Upravujeme digitální fotografii ve Photoshopu je zaměřena právě na obecné použití Adobe Photoshopu verze 7 a CS (ale většinu postupů lze samozřejmě použít i na jiné verze) a nepředpokládá žádné předchozí znalosti tohoto programu. Naučí vás snad vše, co budete při dalších úpravách potřebovat – seznámí vás s prostředím Photoshopu, pracovní plochou, paletami a nabídkami. Dále se naučíte ořezávat, kreslit, měnit barvy, vytvářet výběry a masky, používat vrstvy a spoustu jiných věcí.

Druhá část knihy je už věnována přímo úpravám fotografií – změna expozice (zesvětlování a ztmavování částí snímku), redukce červených očí, změna barevného podání, retušování, odstraňování fleků i celých částí fotografie, úpravy perspektivy a ohniska pomocí doostřování a rozostřování. Závěr je určen správě barev, tisku a sdílení fotografií na webu.

Většina postupů je vykládána krok za krokem, navíc jsou tyto kroky doprovázeny barevnými obrázky s popisy, takže je téměř nemožné se ztratit. Snad jen pokud vlastníte anglickou verzi programu, neboť veškeré názvy jsou bohužel uváděny pouze v češtině.

Chcete-li se opravdu s Photoshopem naučit pracovat, nebude vám stačit, když si knihu přečtete cestou do práce v MHD. Budete muset zasednout k počítači a vše si hned na živo vyzkoušet. Ať už na vlastních fotografiích, nebo na těch, které autorka použila v knize (můžete si je stáhnout z webu vydavatelství). Na druhou stranu můžete knihu používat i jako rychlou pomoc přímo při práci – potřebujete srovnat horizont fotografie? Stačí najít příslušnou část v obsahu či rejstříku a řídit se návodem. Při tom vám budou většinou stačit opravdu jen ty nejzákladnější znalosti.

Myslím si, že publikace Upravujeme digitální fotografii ve Photoshopu v sobě šikovně skloubila jednoduchou příručku používání Photoshopu a návody na ty nejčastější úpravy digitálních fotografií. Vznikla tak užitečná publikace pro ty fotografy, kteří si s Photoshopem dosud řádně nepotyklali.

Informace o knize

Název: Upravujeme digitální fotografii ve Photoshopu
Autor: Julie Adair King
Vydal: Grada
Cena: 299 Kč (284 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Předchozí článek Developer Toolbar
Další článek fotolovy.com
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *