Virtuální studium – E-learnmedia.sk

1. února 2005

Zájem o výuku prostřednictvím počítače a internetu vede provozovatele těchto služeb k hledání forem přibližujícím asynchronní i synchronní výuku uživateli. Ten má poměrně málo příležitostí k širšímu otestování e-learningu. Jak na tento problém ukazuje například slovenská společnost Dupres Consulting, s.r.o, která prostřednictvím své divize E-learnmedia uskutečnila akci pod názvem „Měsíc otevřené spolupráce“.

O výuce e-learningu se dá říci, že pomáhá transformovat současnou společnost na takzvanou „informační společnost“, která umožňuje cestu k rozšiřování vzdělání pomocí nejmodernějších informačních a telekomunikačních technologií. Tato forma studia zřejmě nenahradí běžný způsob výuky, kde je nejužší kontakt student – učitel. Avšak elektronická výuka má přednosti především v tom, že díky IT vzdělávání urychluje, zlepšuje a snižuje náklady.

Měsíc otevřené spolupráce

Jak se elektronicky dále vzdělávat, ať již privátně či ve firmě? To se slovy těžko vysvětluje, nutná je názorná ukázka. Bohužel provozovatelé těchto služeb umožňují otestovat minimum ukázek kurzů. Seznámení s výhodami e-learningu a jeho využitím pro další vzdělávání je velmi důležité. To si uvědomili také ve společnosti Dupres Consulting, kde prostřednictvím své divize E-learnmedia připravili koncem minulého roku ojedinělou akci pod názvem Měsíc otevřené spolupráce. Zástupci nejrůznějších firem si mohli zdarma prohlédnout a vyzkoušet kurzy elektronického vzdělávání, mezi nimi i produkty českých poskytovatelů Prevent, počítačové školy Gopas, známého výrobce multimediálních produktů pro výuku jazyků LANGMaster a vzdělávací a konzultační společnosti INC Consulting. Účastníci měli možnost studovat na šedesát kurzů z různých oblastí a vyhodnocovat výsledky.

Webová stránka akce "Měsíc otevřené spolupráce"
Webová stránka akce „Měsíc otevřené spolupráce“

Enterprise Knowledge Platform

Jelikož tato akce byla organizovaná pomocí on-line technologií, přítomní ocenili bezplatný přístup do systém pro řízení vzdělávání The Enterprise Knowledge Platform (EKP), společnosti NetDimensions Hong Kong. Prohlédl jsem si jeho nástroje a mohu říci, že jde o výkonný multijazykový systém, který přehledně a celkem jednoduše řídí celý vzdělávací proces. Počínaje přihlášením uživatele (studenta), přes sledování jeho studijních výsledků, až po test znalostí a dokonce i vyhodnocení nákladů na tuto výuku.

EKP Demo: Výpočty v organické chemii
LMS EKP Demo: Výukový modul chemického názvosloví a výpočtů

Výhodou LMS EKP je rovněž podpora technologii virtuálních učeben a e-kurzů od hlavních světových producentů, jako třeba SkillSoft, SmartForce, NETg a dalších, za plné podpory standardů SCORM/AICC/IMS. Enterprise Knowledge Platform má tři verze – EKP Bronze, EKP Silver a EKP Gold. EKP Silver a EKP Gold například podporuje on-line živé i kombinované vzdělávání, sleduje učební plány studentů, umožňuje přístup k diskuznímu fóru, má e-mailový i osobní kalendář. K dispozici je rovněž on-line demonstrační ukázka, stačí aktivovat odkaz EKP Demo. Na základě bezplatné a nezávazné registrace obdrží zájemce přístup a může si vyzkoušet množství vlastností tohoto velmi výkonného systému.

V době vzniku tohoto článku se, podle informace ředitele Ing. Juraja Gabrhela, E-learnmedia jako divize společnosti Dupres Consulting, s.r.o., transformuje na samostatnou dceřinou společnost E-learnmedia, s.r.o., s čímž souvisí další kroky, které by měly ještě zjednodušit a zkvalitnit přístup ke službám. Dojde ke změně obsahu i designu webové prezentace a rovněž k upgrade EKP. Proto se může stát, že v určitých dnech nebude LMS EKP Demo na stránkách serveru přístupné.

Virtuální učebna Horizon Wimba

Další aktivitou E-learnmedia je nabídka zajímavého softwarového produktu firmy Horizon Wimba, Inc. Jde o virtuální učebnu Horizon Wimba Live classroom. Její demo poskytuje on-line interaktivní vzdělávaní a kooperační řešení, které obsahuje to nejlepší ze živé elektronické výuky nabízené prostřednictvím internetu. Po bezplatné registraci se již budete automaticky na server přihlašovat pod svým heslem. Citlivá data se zapisují v chráněném režimu. Poté je nutné pouze aktivovat v hlavním menu položku „Product Demos“ a dostanete se do on-line výukového režimu. V pravém sloupci je SetupWizard, který slouží k ověření nainstalovaných komponentů ve vašem PC. Průvodce doplní potřebné komponenty a nakonec vám přezkouší nastavení mikrofonu, audia i videa. Samotná instalace a ověření funkce probíhá rychle a bez problémů. K dispozici je okénko pro ovládání hlasitosti reprodukovaného zvuku i výstupu z mikrofonu. Pokud toto nastavení neprovedete, požádá vás chytrý program o kontrolu počítače před vlastním zobrazením kurzu nebo zvolené ukázky. V dolní sekci hlavního okna se zároveň objeví kontejner s vaší záložkou. Odsuď lze ovládat funkce programu.

Hlavní dialogové okno prohlížeče
Horizon Wimba: Hlavní dialogové okno prohlížeče

Volbou „Lobby“ vyvoláte informační panel „Contact Presenter“. Zobrazí se seznam nabízených služeb a e-learningových kurzů. V jeho pravém sloupci se označí šipkou vybraná volba a v pravém dolním okénku hlavního dialogového okna uvidíte obrázek autora vybrané prezentace. Program nabízí velmi širokou prezentační on-line paletu (tzv. vzdělávací design). To umožní zájemci dozvědět se mnoho o zajímavých e-learningových kurzech, zobrazí vám ihned i konkrétní internetové stránky, takže je nemusíte pracně vyhledávat.

Horizon Wimba: Část dialogového okna
Horizon Wimba: Seznámení s dokumentem

Uživatelské prostředí

Stránky www.e-learnmedia.sk jsou přehledné, logické, s dobře řešenou navigací. Odkazy poskytují dostatek informací o e-learningu všeobecně i o konkrétně poskytovaných produktech a službách. Studijní moduly obsahují multimediální nástroje, účelně kombinující animace s videem, zvukem a textovým výkladem. Velkým kladem je, že LMS EKP, jako systém pro řízení výuky, nabízí také kompetenční management, certifikační nástroje, Report Wizard i propracovaný systém testování pro ověřování znalostí studujícího. Je tak zajištěna dostatečná zpětná vazba mezi studujícím a lektorem.

Pozoruhodné rovněž je, že LMS EKP je nezávislým systémem, který je postaven na technologii J2EE a transakčních serverů. Ty podporují nejrozšířenější verze OS (Windows, Linux, Unix a další), databázové servery (Oracle, Microsoft, Sybase a další) a webové servery. LMS EKP je také možné integrovat s dalšími informačními systémy, jako například SAP R/3, PeopleSoft a Oracle Business Suite.

Lze říci, že tento projekt patří k nejlepším produktům svého druhu. Svědčí o tom fakt, že LMS EKP získal řadu ocenění světového charakteru. V roce 2002 to bylo například druhé místo na mezinárodní konferenci On-line learning v Kalifornii. A v roce 2004 označila přední výzkumná a konzultační společnost pro e-learning Brandon-Hall tento produkt za jeden z nejlepších multijazykových LMS a nazvala ho „neprůstřelným“.

Rovněž www.horizonwimba.com je na vysoké úrovni. Projekt elektronického on-line vzdělávání a jeho výukové moduly byly otestovány předními světovými firmami, zabývajícími se e-learningem. Virtuální učebna umožňuje jednotlivcům, organizacím, vzdělávacím institucím a dalším zájemcům provozovat v reálném čase interaktivní webovou komunikaci, bez ohledu na zeměpisnou polohu, rychlost připojení a operační systém. SetupWizard sice dost často obtěžuje neustálým kontrolováním správného nastavení zvuku a videa a některé moduly se načítají poměrně pomalu, i tak je ale možno označit tuto aplikaci, co do kvality a obsahu, za výjimečnou.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *