Vylepšení tvorby PHP pomocí HomeSite 1.

20. října 2002

Používáte editor Macromedia HomeSite pro tvorbu PHP skriptů? Ukáži vám, jakým způsobem lze vylepšit interní funkce pro podporu tohoto jazyka, který je mezi vývojáři webových aplikací velmi oblíben.

Od svého výrobce dostal HomeSite do vínku pouze podporu PHP na úrovni barevného odlišení kódu. V praxi to tedy znamená, že při tvorbě skriptu jsou odlišeny názvy funkcí, proměnných či konstant od (X)HTML kódu, což samozřejmě přispívá ke snadnější orientaci v kódu dokumentu. Tím však veškerá podpora končí, čímž se otevírá široké pole působnosti pro aktivitu nezávislých vývojářů. Ti také nelenili a několik užitečných rozšíření pro nás, uživatele HomeSite, připravili.

PHP Toolbar

s pomocí nástrojové lišty QuickBar lze velmi snadno vkládat do kódu žádané tagy. V případě konstrukcí jazyka PHP jsme však odkázaní pouze na klávesnici; lištu z názvem PHP bychom v seznamu hledali marně. Jednomu z uživatelů HomeSite to však naštěstí nestačilo a svépomocí vytvořil dvojici vlastních lišt:

PHP lišta

PHP lišta

První lišta je určena pro vkádání základních jazykových konstrukcí (podmínek, komentářů atd.), druhá pak ulehčuje práci s databázovými funkcemi. S některými tlačítky je navíc spojen dialog (celkem jich lišta nabízí 8). Typickou ukázkou může být snaha o vložení serverové proměnné. Bližší popis funkcí jednotlivých tlačítek není nutný. Obrázky tlačítek jsou dostatečně výmluvné, proto se podívejme spíše na instalaci tohoto doplňku.

Ta je naštěstí velice jednoduchá, stačí nakopírovat soubory z instalačího archivu do příslušných adresářů dle následujícího schématu:

  1. Soubory s příponou *.vtm do adresáře \Program Files\Macromedia\HomeSite 5\Extensions\Tagdefs\PHP
  2. Obrázky (*.bmp) z podadresáře archívu \Images do adresáře \Program Files\Macromedia\HomeSite 5\Extensions\Tagdefs\PHP\Images
  3. Soubory s příponou *.html do adresáře \Program Files\Macromedia\HomeSite 5\Extensions\Tagdefs\PHP\Docs
  4. Soubory s příponou *.tbr do adresáře \Program Files\Macromedia\HomeSite 5\Userdata\Toolbars

Mějte na paměti, že konfigurační soubory očekávají, že je HomeSite instalován na disku c:, proto pokud tomu tak není, je nutná jejich modifikace. Pokud tedy HomeSite spistíte např. z disku e:, musíte v souborech php.tbr a php db.tbr nahradit řetězce c:\ ekvivalenty e:\, jinak by lišty nebyly funkční. Pro tuto operaci se v HomeSite přímo nabízí funkce Replace (nahradit), kterou nalezneme v nabídce Search.

Po úspěšné instalaci klikneme pravým tlačítkem myši na lištu QuickBar a v seznamu zaškrtneme položky PHP a PHP DB, čímž docílíme žádaného zobrazení lišty.

Zobrazení lišt

Expression Builder

I když nástrojová lišta PHP skýtá zajímavé možnosti, vkládání funkcí či výrazů jazyka PHP zas až tolik neulehčuje. Pro tento účel disponuje editor nástrojem, o kterém řada z uživatelů nemá vůbec tušení. Najdeme jej v nabídce Tools pod názvem Expression Builder. A proč o něm nikdo neví? Důvod je zcela prostý – s pomocí tohoho nástroje lze sice vkládat funkce a výrazy, avšak pouze pro jazyk CFML (Cold fusion Meta Language).

Jak asi tušíte, tato situace nedala spát nezávislým vývojářům a tak světlo světa spatřil Expression Builder v modifikaci pro jazyk PHP, kerý jako by z oka vypadl původní verzi (Cold Fusion).

Instalace tohoto doplňku je naprosto triviální, neboť distribuční archív obsahuje vlastní instlační program. Na uživateli je tedy ponechána pouze volba cílového adresáře, který doporučuji zvolit shodný s tím, ve kterém máte HomeSite. Po ukončení instalace je nutné restartovat editor.

S pomocí Extresion Builder lze potřebnou funkci nejen snadno najít (pro třídění je použita stromová struktrura složek), ale v případě potřeby lze obdržet i stručnou nápovědu. Stačí kliknout na tlačítko Help v pravé dolní části dialogu:

Expression Builder PHP

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *