Výřez části obrázku pomocí nástroje Extract

27. července 2000

Potřebovali jste někdy vyříznout z fotografie nějaký předmět a ten pak použít v jiném obrázku? Určitě ano, ale jak to udělat? Adobe Photoshop 5.5 přichází s novým nástrojem, který vám tuto práci velmi usnadní.

Otevřete si soubor s fotografií. V našem případě to je fotka automobilu – jedna se o nové Polo.

originální obrázek
originální obrázek

V menu Obraz (Image) zvolte nástroj Oddělit (Extract nebo Alt-Ctrl-X). Otevře se vám nové okno s vlastními nástroji, které jsou zobrazeny v následujícím obrázku:

nástroje

Zvolte si nástroj štětec a vpravo nastavte jeho velikost (Brush Size) a zvýraznění (Highlight). Jakmile máte vše nastaveno, můžete začít obtahovat objekt, který chcete z fotografie vyříznout. Obtáhnutí by mělo být pochopitelně co nejpřesnější. Pokud se vám nebude dařit, zkuste použít lupu, změňte i velikost štětce a nezapomeňte ani na gumu. Výsledek práce se štětcem by měl vypadat nějak takto:

obtáhnutí objektu
obtáhnutí objektu

Nyní si zvolte nástroj Plechovka a vámi vytvořený obrys vyplňte. Pokud se vám barva výplně nelíbí, můžete si ji vpravo změnit (Fill). Výsledek výplnění obrysu vidíte na dalším obrázku:

výplněný objekt
výplněný objekt

Dalším krokem je oddělení objektu od fotografie. K tomu použijeme tlačítko Náhled (Preview). Toto tlačítko můžete použít jedině v případě, že máte hotový obrys a máte tento obrys vyplněný. V ostatních případech je tlačítko nefunkční. Pokud nebudete s výsledkem spokojeni, můžete se pokusit obrys změnit. K původní fotografii se dostanete přes menu vpravo a volbu View – Original. Zobrazení nebo nezobrazení obrysu a výplně můžete nastavit pomocí voleb Show Highlight a Show Fill.

výřez objektu
výřez objektu

Pokud jste s výřezem spokojeni, klikněte na tlačítko OK. Před dalším použitím výřezu se musí některé části dočistit. K tomu můžete použít nástroj Guma (Eraser). Následné použití výřezu záleží jen na vás a vaší fantazii.

příklad použití
příklad použití

A to je pro dnešní den vše, doufám, že vám tento článek umožní lépe provádět výřez různých částí obrázku. Pokud máte nějaký zajímavý nápad pro článek, budu rád, když se ozvete na můj email a napíšete mi vaše představy. Všechny vaše náměty jsou vítány.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

2 komentářů

  1. Kamila

    Lis 21, 2012 v 23:42

    Můžu se zeptat, jak vložím to nové pozadí? Děkuji

    Odpovědět
  2. Lucie

    Říj 12, 2014 v 18:59

    Dobrý den, můžu se zeptat jak vložím obrázek na nové pozadí ?

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *