Vyšla Opera 10.54

22. června 2010

Včera odpoledne vydala norská společnost Opera Software aktualizační verzi svého prohlížeče s číslem 10.54.

Udělala tím malý nepořádek v číslování, neboť původně byla touto verzí označována starší vývojová sestavení, která jsou nyní připravována jako Opera 10.60. Vězte tedy, že aktuální Opera 10.54 nese číslo buildu 3423 a jedná se o opravu dosavadní Opery 10.53, jež je dostupná pouze ve verzi pro Windows a Macintoshe (pro Linux je zatím poslední verzí 10.10).

Uživatelům by se aktualizace měla nabídnout automaticky, případně ji lze vyvolat přes menu Nápověda-Zjistit novější verzi. Ke stažení Opery 10.54 lze samozřejmě využít i odkazy v tomto článku. Přechod na aktuální verzi lze jednoznačně doporučit, neboť v případě verze pro Windows řeší celkem pětici bezpečnostních chyb, z nichž dvě jsou hodnoceny dokonce jako „extrémně“ závažné, další jako vysoce závažná, zbývající jsou střední a nízké závažnosti. Konkrétní údaje o tom, jaké problémy jsou novou Operou lepeny, zatím nebyly publikovány, nicméně patrně se jedná o poměrně velké chyby, když jejich oprava nesnesla odkladu do chystané verze 10.60.

O něco více novinek se dočkají uživatelé operačního systému Mac OS X, pro který byl vylepšen aktualizační mechanismus, jež by měl nyní při aktualizaci odstraňovat starší verze. Dále se opravovala gesta myší, otevírání stránek vyvolané aplikacemi třetích stran, rolování stránkou, práce s fokusem prohlížeče při zobrazení vyskakujícího okna a taktéž čtyři bezpečnostní díry.

Jak šel čas s Operou 10.x

Zdroj: Opera Desktop Team.

Štítky: Zprávičky

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

4 komentářů

  1. Miroslav Kučera

    Čvn 22, 2010 v 8:55

    Operu jsem po dlouhé době vyzkoušel, nevypadá špatně, ale prostě mít vybrané oblíbené odkazy někde úplně nahoře, nad tlačítky, to mi prostě absolutně nesedí…

    Odpovědět
  2. Oldis

    Čvn 22, 2010 v 20:02

    2:Miroslav Kučera, tak si je dej jinam. Doufam ze mi prestane opera padat.

    Odpovědět
  3. Miroslav Kucera

    Čvn 22, 2010 v 20:11

    A kam jinam? Vlevo/vpravo je nesmysl a dole? Prece nemuzu jezdit kurzorem sem tam. Idealni pozice – nekde nad zalozkami. Ale to bohuzel nejde.

    Odpovědět
  4. Karel Kilián

    Čvn 22, 2010 v 21:09

    To: Oldis: to by mě také zajímalo. Podle mne ten panel lze dát jen vlevo, vpravo, dolů či nahoru. Uchytit ho volně IMHO nelze.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *