WebSpeed Optimizer – na každého jednou dojde

24. února 2000

Tvoříte své www stránky pouze pro uživatele Internetu s rychlejším připojením? Nevíte, za jak dlouho se načtou vaše stránky v případě použití o modemu o rychlosti například 14.4 Kbps? Zkuste si to na vlastní kůži.

Program WebSpeed Optimizer verze 1.50 právě toto umožňuje. Je možné nastavit rychlost modemu od 1200 bps přes 128 Kbps (ISDNx2) až po neomezenou rychlost. Co v tomto případě znamená neomezená rychlost nevím, nicméně pro nás je nejdůležitější rozsah rychlostí od 14.4 Kbps až po 56.6 Kpbs. V současně době se totiž většina uživatelů připojuje pomocí modemu o rychlostech 33.6 a 56.6 Kbps. Dále je dokonce možné nadefinovat zatížení poskytovatele připojení k Internetu procentech, což rovněž ovlivňuje dostupnost webových prezentací.

Pomocník WebSpeed Optimizeru

Ovládání programu mi na první pohled připadalo poněkud zmatené, nicméně – po několika minutách práce jsem se v něm dobře orientoval a zjistil jsem, že je docela intuitivní. WebSpeed Optimizer funguje tak, že pomocí ikony Start, která je úplně vlevo spustíte pomocníka, ve kterém si nadefinujete lokální adresář vaší webové prezentace, určíte rychlost, jaká má být simulována a kliknete na tlačítko Browse. Následně se v internetovém prohlížeči zobrazí seznam HTML souborů, vy vyberete ten, který chcete odzkoušet a kliknete na něj. Tento vybraný HTML soubor se již načítá vybranou rychlostí.

WebSpeed Optimizer současně vytváří výpis logu, kde je uvedena doba načítání všech prvků stránky (obrázky, text apod.). Čas je v sekundách. Snadno tak zjistíte, co nejvíce držuje načítání stránek.

Vzhled programu a výpis z logu

Program nemá žádné další funkce – slouží vlastně jenom k emulování rychlosti načítaní www stránek vaší webové prezentace, což je podle mě současně málo a současně mnoho. Neznám totiž jiný program, který disponuje emulací rychlosti, ale na druhou stranu, když už program simuluje webserver, mohl současně počítat s faktem, že stránka může obsahovat například Include, což je defacto další obsah stránky, který se vkládá do stránek. Nicméně – i přes tento malý nedostatek vám program rozhodně doporučuji k vyzkoušení, možná budete překvapeni, jak „rychle“ se návštěvníkům načítají vaše webové stránky :o)

Program je typu shareware, je omezen na třicet dní provozu.

Aktuální verzi programu si můžete stáhnout také na Stahuj.cz.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *