WiziApp: WordPress blog jako aplikace pro iPhone!

25. října 2011

V současnosti je hrozně moderní mít svou aplikaci na AppStore. Plugin WiziApp může zkonvertovat váš web na WordPressu do aplikace pro iPhone.

Pokud jste uživatelem mobilního telefonu iPhone nebo přehrávače iPod touch, určitě jste zaznamenali, že v AppStore existuje několik specializovaných aplikací pro zprávy. Poskytují je například Novinky.cz, E15.cz, Aktualne.cz, iDnes.cz, Denik.cz či Mediafax.cz. Výhodou těchto specializovaných aplikací (v porovnání s nativním přístupem na stránky prostřednictvím mobilního prohlížeče) je především rychlý přístup k informacím, které jsou navíc uzpůsobeny menší obrazovce mobilního telefonu. Také využívají některé funkcionality iPhone, například gesta (pro snadné přecházení mezi články nebo fotografie) či notifikace. Následující obrázek například ukazuje vzhled zpravodajské aplikace serveru aktualne.cz:

Aplikace pro aktualne.cz

Ptáte se, proč tedy nemá vlastní aplikaci pro iPhone každý informační web, který za něco stojí, když je to tak bezva? :-) Problém je – jak jinak – v penězích, které je potřeba vložit na vývoj a udržování vlastní aplikace, u nutnosti mít vývojářský účet u AppStore ani nemluvě.

Pokud je ale váš web postaven na WordPressu, existuje možnost, jak dostat vaše stránky v podobě aplikace do AppStore: plugin WiziApp. Ten překonvertuje váš web do podoby nativní aplikace na iPhone a umístí na AppStore, bez nutnosti vlastního vývojářského účtu. Vaši čtenáři tak mohou mít prostřednictvím této aplikaci snadný přístup k vašim článkům, kategoriím, vyhledávání, fotografiím, videím atd. a prostřednictvím notifikací mohou být informování o změnách. Není to bohužel zadarmo, ale ceny vypadají docela solidně – nejnižší cenový program začíná na 20 dolarech měsíčně (cca 360 Kč).

Wiziapp - ceník

Samotný proces publikování je docela jednoduchý a skládá se ze tří hlavných kroků. Je to úprava vzhledu vaší aplikace, výběr cenového programu a publikování aplikace na AppStore. Jak asi očekáváte, první krok vám zabere nejvíce času. Zde totiž ovlivňujete, jak bude vaše aplikace vypadat. Začínáte s vložením názvu vaší aplikace (ve většině případů to bude název vašich stránek) a pokračujete možností navrhnout podobu startovací obrazovky aplikace (jedná se o ilustrační obrázek, který se objeví v době, kdy uživatel klikne na ikonku aplikace a než se aplikace spustí).

Možnosti nastavení Wiziapp

Dalšími kroky je úprava designu aplikace a spodního funkčního řádku, který můžete využít pro snadnější přístup k některým částem vašeho webu (například Latest, Categories, Search atd). Nechybí ani možnosti pro nastavení push notifikací nebo volby týkající se sdílení (Facebook a podobně). Pokud jste zaregistrováni v programu AdMob (viz www.admob.com), můžete zadat své ID a vydělat nějaké peníze na reklamách, které se budou zobrazují ve spodní části aplikace.

Plugin jsem chtěl vyzkoušet zde na interval.cz, ale bohužel se ukázalo se, že je použitelný jen pro menší weby. Nevím ale přesně, kde je ona hranice. Server velikosti interval.cz (několik tisíc článků) nebyl schopen plugin zpracovat, oproti tomu v nově spuštěným spřáteleným webem knihyfoto.cz nebyl absolutně žádný problém. Není mi jasné, v čem je přesně problém, protože podle mého nazoru stačilo převést několik posledních článků a kategorií, přičemž všechny ostatní by byly k dispozici až na požadavek uživatele aplikace. Uvidíme ale, jak bude pokračovat budoucí vývoj.

A co vy? Neuvažovali jste o něčem podobném?

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *