WS FTP95 – trochu zastaralý FTP klient

10. září 1999

V některých časopisech – obvykle v přehledu FTP klientů se uvádí, že program WsFTP95 LE je nejpoužívanějším a nejoblíbenějším FTP klientem u nás. Ovšem – po bližším prozkoumání schopností programu to tak rozhodně nevypadá…

Vzhled programu

WsFTP 95 5.06 LE tvoří tři rámce, nejmenší a nejspodnější rámec je výpis protokolu (stav přihlašování atd.). Zbývající dva největší rámy zobrazují diskovou strukturu vašeho počítače a diskovou strukturu počítače (serveru), ke kterému jste přihlášeni. Při prvním spuštění programu je nutné změnit druh písma, protože předem nadefinovaný druh písma Ansi Fixed je naprosto nepoužitelný, doporučuji písmo Arial, velikost 8 bodů.

Funkce programu

Pokud čekáte od programu nějaké speciální funkce, kterými by se odlišoval od ostatních FTP klientů, můžete na ně zrovna zapomenout. Program byl pravděpodobně navržen tak, aby se v něm orientoval každý uživatel, i ten, který má blíže k DOSovským manažerům než k aplikacím pro Windows. Tady by mohla vlastně recenze už skončit – program není ničím výjimečný, ani vzhledem, ani svými funkcemi či uživatelským přístupem – je vlastně určený pro lidi, který chtějí soubory rychle a jednoduše poslat na web (stačí je označit a kliknout na šipku). Ale musím se zmínit ještě o jedné podstatné chybě, která brání v běžném používání.

Pokud totiž posíláte na server více než jeden soubor, nebudete totiž prakticky moci dělat nic jiného – u každého souboru, který se totiž posílá (a není možné posílat více souborů současně, pouze jeden) se objeví uprostřed obrazovky okénko, které zobrazuje aktuální stav uploadu nebo downloadu souboru. To ničemu nevadí, jenže problém nastane, když se začne posílat další soubor a vy pracujete v jiné aplikaci – v mžiku jste opět automaticky přepnuti do programu WsFTP 95 LE. A pokud posíláte krátké soubory, nemá vůbec smysl dělat něco jiného, každý poslaný soubor vás automaticky přepne do této aplikace, a když skočíte zpátky, soubor už se uploadoval, na řadě je tedy další a opět jste zpátky ve WsFTP 95 LE – můžete tedy zapomenout na nějaký běh programu na pozadí, což ovšem bývá u aplikací pro Windows naprostým standardem.

Konečný verdikt

WsFTP 95LE 5.06 je zcela tuctový FTP klient, doporučil bych jej pouze snad lidem, kteří ještě nikdy žádný FTP program nepoužívali a pak aby přešli na programy mnohem lepší programy jako třeba LeechFTP nebo FTP Voyager – ty mají mnohem více funkcí a jsou uživatelsky přívětivější.

Aktuální verzi programu si můžete stáhnout na Stahuj.cz.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *