Způsoby propagace webových stránek – vyhledávací servery

17. září 1999

Dnes je mnoho způsobů, jak propagovat své www stránky nebo svůj elektronický obchod – tyto způsoby si samozřejmě v tomto a následujících článcích popíšeme. Znát všechny možné způsoby propagace je totiž dnes velmi důležité, protože v konkurenci mnoha ostatních webů se nový server obvykle velmi těžko prosazuje…

Prvním krokem, který autor nového webu udělá, je ten, že zaregistruje svoji www stránku do vyhledávacích služeb typu Seznam.cz nebo Atlas.cz, což je správný krok, a při této činnosti existuje několik tipů a postupů, které vám samozřejmě poradíme, včetně seznamu serverů, kde se dají www stránky nebo elektronický obchod zaregistrovat.

Volba kategorie

Volba kategorie, ve které chcete, aby byl váš web zařazen, je velmi důležitá a dbejte na to, aby tato volba byla logická. Nikdo nebude třeba váš zpravodajský server hledat v kategorii Komerčních záležitostech – ale pokračujeme dále – zvolenou kategorii, kde chceme, aby byl umístněn náš server vybereme tak, ze se do této kategorie proklikáme.

Například u Seznamu musíte tedy na úvodní stránce kliknout u našeho zpravodajského serveru na odkaz Zpravodajství a zde teprve klikneme na ikonu „Přidej odkaz“ umístněnou na začátku stránky vedle loga Seznamu.

Většina vyhledávacích serverů po vás při registraci vyžaduje internetovou adresu server (URL), titulek serveru, jeho popis a váš email. Titulek je vlastně název vašeho serveru – neměl by zde být žádný reklamní text, HTML tagy, speciální znaky apod. Pokud něco takového uděláte a administrátoři serveru vám na to přijdou, váš odkaz bude smazán. Co se týče popisu serveru, zde rozhodně nešetřete – ačkoli je uváděno, že popis by měl být stručný, nebývá obvykle jeho délka omezena – vypište zde tedy to nejlepší, co lze na vašem serveru nalézt, čím se zabývá apod. Ideální délka textu je kolem 120 znaků – administrátoři můžou popis serveru zkrátit, nebo zde jednoduše vložit svůj vlastní, což se občas stává u www.zmije.cz. Pokud chcete – klidně se na jednom serveru zaregistrujte i vícekrát, do více kategorií – obvykle to nikomu nevadí.

Doba zařazení

Většina server váš odkaz zařadí on-line, tedy hned. Výjimkou je třeba Seznam, kde si musíte na zařazení odkazu počkat i několik dnů a u velkých zahraničních vyhledávacích serverů může tato doba činit i několik týdnů. Každopádně, zpráva o zařazení odkazu by vám měla přijít e-mailem.

Hromadné zařazování

Existují servery, které mají v nabídce zařazení vašeho webu do několika set světových vyhledávacích serverů – tyto služby ovšem nejsou zadarmo a smysluplnost takové nabídky není příliš jasná. Obvykle stačí, kdy je váš server zařazen do několika nejvýznačnějších českých serverů, což zvládnete klidně sami – a u takového hromadného zařazení nemáte navíc jistotu, že budete skutečně zaregistrováni do všech uváděných.

Katalog a fulltext

Zařazením vašeho webu do vyhledávačů práce rozhodne nekončí – končí tedy pro vás, ale nekončí pro samotný vyhledávač – existují totiž dva druhy těchto serverů – katalogový server a fulltextový server. Jaký je mezi nimi rozdíl? Rozdíl je ten, že katalogový server obsahuje pouze odkazy, které zde uživatelé zadali a fulltextový server tyto zadané stránky automaticky prochází a indexuje slova obsažená na těchto stránkách. Nejznámějším fulltextovým serverem je např. český Seznam Kompas nebo světoznámá AltaVista. Výhody katalogového seznamu jsou ty, že obvykle snadno najdete to, co hledáte – pouhým klikáním na seznam odkazů nebo použitím vyhledávácí mechanismu (někde lze definovat, zdali vyhledávat v katalogu odkazů nebo fulltextem). Nevýhodou je, že tyto odkazy můžou být již neplatné. Fulltextový server má oproti katalovému mnoho výhod, ale současně i mnoho nevýhod. Výhodou je, že třeba naleznete odkazy na stránky u kterých by vás ani nenapadlo, že existují, nevýhodou je, že u některých široce pojatých témat (např. země)je odkazů neskutečně mnoho – vyplatí se tedy dotaz upřesnit. Například na dotaz Interval nalezne Seznam.cz v katalogu tři odkazy (jeden jsme my) a fulltextovým vyhledávačem celých 4129 odkazů (na začátku seznamu jsou články z Intervalu.cz), což je poměrně hodně.

Klíčová slova

Fulltextové servery pracují na tom principu, že automaticky prochází webové stránky zadané v katalogovém seznamu vyhledávače a indexují slova obsažená na těchto stránkách. Nejsou ovšem slova jako slova – některým slovům ve stránce je totiž přikládána větší důležitost – jsou to konkrétně slova, která jsou umístněná v nadpisu stránky (tag TITLE) a v tvz. metatazích (blbý tvar, co?). Popisek v TITLE by mělo obsahovat maximum 64 znaků – klidně i více, ale v prohlížeči může být delší text ořezán.

Definice METATAGu pro klíčová slova je následující: <meta name="KEYWORDS" content="zde,uvedte,vase,klicova,slova>. Definice METATAGu pro popis stránky nebo serveru: <meta name="DESCRIPTION" content="Zde uveďte výstižný popis stránky. V samotném fulltextovém vyhledávači se zobrazuje ve výsledku hned vedle nadpisu stránky(TITLE).">.

Nedovolené triky

Některé servery pro lepší umístění ve výsledcích vyhledávání používají nekalé praktiky – například na svých stránkách uvedou názvy populárních a navštěvovaných serverů – což z hlediska člověka, který potřebuje konkrétní informace nelze než odsoudit. Dále je obvyklé používat na stránkách stejnou barvu písma i pozadí, což má ten důsledek, že text není vidět, ale je přesto indexován, nebo tento text je zaobalen do poznámky (<!--poznámka-->), což je v podstatě totéž – většina vyhledávacích serverů z důvodu velkého rozšíření ovšem tyto způsoby ignoruje, tak je ani nepoužívejte.

Přehled několika českých vyhledávacích serverů

Seznam.cz Nejpoužívanější a nejobsáhlejší vyhledávací server
Seznam.kompas.cz Nejznámější fulltextový prohledávač ze stáje Seznamu.cz
Atlas.cz Katalog a fulltext v jednom, počet indexovaných stránek prý činí 3.5 miliónu
Zmije.cz Všeobecný vyhledávací server, možnost komentářů, upozornění na aktualizované stránky, hodnocení stránek atd…
Centrum.cz Poměrně nový všeobecný vyhledávací server – spousta doprovodných věcí…
U Zdroje.cz Nejstarší český katalogový server, po dlouhé době nečinnosti opět v provozu, pouze katalog
Hledej.com Vyhledávací server zaměřený především na oblast financí, bankovnictví, podnikání atd.
Mozek.cz Graficky slušně zpracovaný všeobecný vyhledávací server, umožňuje hledání i na zahraničních serverech.
ShopFinder.cz Katalogový server v oblasti elektronických obchodů
inShop.cz Katalogový server v oblasti elektronických obchodů vytvořených systémem Zoner inShop
SFznam Katalogový server obsahující odkazy na internetové SCI-FI, fantasy a horror stránky
Alenka.cz Rozcestník k několika stovkám vyhledávacích a zpravodajských serverů po celém světě

Přehled několika slovenských vyhledávacích serverů

Zoznam.skSuperzoznam.skNaDlani.skZona.skBest.skKatalog.sk

Přehled několika zahraničních vyhledávacích serverů

AltavistaYahooLycosExciteWebcrawlerHotBotInfoSeek

Shrnutí

Svůj server tedy zaregistrujeme do většiny význačných českých vyhledávačů – viz. výše uvedený seznam, v popisu serveru uvádíme to nejdůležitější, co náš server obsahuje, držíme se nepsaného limitu 120 znaků – jinak může být popisek zkrácen. Nedoporučuje se používání tzv. hromadných registračních služeb – proklamovaný výsledek není zaručen a obvykle tyto služby nejsou zadarmo. Na samotných webových stránkách byl měl být uvedený titulek stránky (každé stránce jiný) a klíčová slova a popis serveru uvedený v metatazích – zde se vyhýbejme přílišnému opakování (tři a více) stejných klíčových slov – takové stránky nakonec nemusí být robotem nakonec ani indexovány.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

5 komentářů

  1. anna

    Čvc 1, 2009 v 13:52

    chci se zeptat, na koho se obrátit, když nám patrně hacker či někdo ze zlomyslnosti zablokoval IP adresu na napojení na web seznam.cz centrum.cz a atlas.cz, co máme dělat, někdo možná ví, děkujeme za radu. Anna Markéta Radka…..a spol.

    Odpovědět
  2. zedna

    Led 26, 2011 v 10:42

    co myslíte tím napojením?

    Odpovědět
  3. Anonym

    Úno 25, 2012 v 10:30

    Na to že je článek z 1999 je tu celkem živá diskuze :D

    Odpovědět
  4. Anonym

    Dub 4, 2012 v 21:39

    asi je to dobře zařazený na altavista.com :D

    Odpovědět
  5. AldaFalda

    Led 3, 2014 v 11:28

    Na propagaci jakéhokoliv projektu existuje Spusteno.cz. Je to zdarma, snad to pomůže.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *