zivotynawebu.net

10. září 2004

Zhodnoťte a napište svůj názor na tyto stránky.

titulní stránka

Účel, zadání: prezentace životopisů slavných osob

Cílová skupina: široká veřejnost

Omezující podmínky: nevýdělečný projekt

Použité technologie: XHTML, CSS

Předmět kritiky: www-projekt

Autor: Marcel Kupka


Komentář Plaváčkův

Jiráskem zaměstnaneckých životopisů. Tak mě v době nedávné (kdy zaměstnavatelé ještě výslovně nevyžadovali text stručný, krátký a strukturovaný) s jistou dávkou úcty nazývali mí známí, známí mých známých, neznámí mých známých a dokonce i známí mých neznámých, jimž jsem nezištně pomáhal s písemným popisem jejich dosavadní životní anabáze. Jistě, výjimečných kvalit českého nestora košatého slohopisu jsem nedosahoval ani omylem, přesto má nevšední dílka oživovala jinak nudnou rutinu zaměstnanců personálních oddělení. Obraty typu „Narodil jsem se jako cholerik, nemluvně a nekuřák.“, „Jsem sváteční abstinent, ale jinak nepiju.“, „Řidičák nevlastním, ovšem dostavník se dá kočírovat i s rodným listem.“ či „Jsem bezdětný, ale manželce se o tom nezmiňujte.“ v některých firmách zdomácněly a dnes již postarší personalisté s lítostí zamačkávají slzu v oku a nostalgicky vzpomínají na doby dávno minulé. Doby, kdy uchazečem o zaměstnání splichtěné lejstro představovalo pouhý byrokratický výmysl a smysl a užitek nemělo pražádný. Neboť volných míst existovalo tehdy řádově více, než občanů ochotných tvrdě makat. A svěže podaný pohled do života obyčejného člověka pomohl těmto garantům bezchybného chodu firmy ukrátit vlekoucí se pracovní dobu. Starší čtenáři vzpomínaná léta jistě pamatují, mladší mají na oplátku zase jiné radosti. Například dostupný internet a možnost platit vysoké daně.

Modrá je dobrá, praví se v chytlavé písni z repertoáru barevného psa. Přestože s uvedeným tvrzením v podstatě souhlasím, při pohledu na tento web jsem trochu na rozpacích. Jako první rád a ochotně uznám, že celý životopisný web je postaven především na snadném přístupu k informacím, jež mohou potěšit každého budoucího maturanta. Přesto se ale domnívám, že krapet grafické fantazie na oživení jinak školometsky suchopárných textů by neškodilo. Možná by stačilo málo – pár kontrastních barev, jichž jsou dnes k dispozici už miliony, ano – i jakási umná ilustrace vyjadřující téma webu by bodla. Třeba Galileo na kolotoči se sklenkou růžového vína v ruce dící „… a přece se točí!“ Nebo Marie Curie, jak v boxerských rukavicích otlouká neposlušný a zarytě se tvářící atom. Představivosti se meze nekladou. Prostě cokoli, co by celému záslužnému dílu dodalo šmrnc a punc světovosti. Chvályhodným skutkem autorovým budiž fakt, že o tabulky v jeho kódu nezakopnete. Ostatně, pokud se nemýlím, celý měsíc září se mimořádně vydařil a nepříjemných tablesoidních překvapení budete ušetřeni. Tato jistě skvělá zpráva ale nic nemění na skutečnosti, že zde představený webík byste měli provětrat horem dolem a vcelku šikovného autora upozornit na zbytečné nedokonalosti, jichž se dopustil. Pár jsem jich také objevil.

Přes všechny své výhrady ale držím tvůrci webu palce a věřím, že elán a chuť informace nadále rozšiřovat mu vydrží. Už jenom proto, že nebývá nikdy od věci nakouknout do osudů slavných a po prostudování jejich strastiplné cesty žitím si s úlevou oddechnout: „Safra, ten Karel Hynek to fakticky neměl snadný, vždyť já si proti němu rochním jako Pražák na Bahamách.“ A s optimismem a lehkým úsměvem na líci vyrazit do zubní ordinace, které vévodí podmračený morous přezdívaný pacienty roztomile „De Sade“. Třeba.

Plaváček v. k.


O rubrice

Kritika webu slouží ke čtenářskému hodnocení vytvářených nebo již vytvořených internetových stránek. Svůj názor můžete sdělit níže v diskusi, čímž umožníte autorům webu nahlédnout své stránky také z jiného úhlu pohledu.

Chcete-li hodnotit některé z dříve zveřejněných stránek, najdete je v přehledu v rubrice Kritika webu v sekci Magazín.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *