Způsoby propagace webových stránek – reklamní sítě

20. září 1999

Seriál o propagaci svého serveru se pomalu blíží ke svému konci – v prvním díle jsme se zmínili o vyhledávacích službách, v díle druhém o službách statistických, které rovněž slouží k propagaci serveru a dnes se zaměříme na reklamní sítě a reklamní bannery.

Reklamní bannery

Co to jsou reklamní bannery? Reklamní bannery jsou animované (GIF) nebo neanimované (JPG) obrázky mající standardizovaný rozměr 468×60 bodů. Prakticky je nalezneme na každé webové stránce, na každém internetovém obchodu, protože jsou nejčastějším a tím nejdostupnějším způsobem propagace serveru. Reklamní bannery bývají obvykle umístněny v horní části stránky a v dolní části stránky – není to ovšem žádné striktní pravidlo – některé servery totiž umísťují oba dva bannery v horní nebo dolní stránky části stránky, či mají na stránce tři bannery atd. Horní pozice je z hlediska ceny samozřejmě dražší a koneckonců i prestižnější – pokud tedy můžete, snažte se o to (třeba při vzájemné výměně bannerů), aby byl váš banner zobrazen na horní pozici. Reklamní banner by měl mít maximální velikost do 15 KB – čím méně, tím samozřejmě lépe (banner se rychleji načte).

Mimo bannerů 468×60 bodů se hojně používají i ikony serverů, které mají rozměr 88×31 bodů a velikost do dvou kilobajtů. Pokud tedy tvoříte nový server, nezapomeňte si vytvořit i vlastní ikonu a vyměnit si je s ostatními ‚spřátelenými‘ servery – obvykle výměna nic nestojí. Pokud chcete, aby návštěvníci vašich stránek mohli na svýchstránkách používat vaši ikonu bez toho, aby o to museli žádat, dejte na svůj web text typu: ‚Líbí se vám tyto ikona?Umístněte ji na své stránky‘ – po kliknutí na zobrazenou ikonu se objeví HTML kód, který si zájemce o ikonu serverujednoduše vloží do svých stránek. Nezapomínejte tuto ikonu udělat jako odkaz na váš server. Příklad takového kódu:

&lta href=“http://www.interval.cz“>&ltimg src=“http://www.interval.cz/images/ikona.gif“ WIDTH=“88″ HEIGHT=“31″ ALT=“Interval.cz – server o webu a e-komerci“>&lt/a>

Reklamní sítě

Účast serveru v reklamních sítích je ta nejsnadnější cesta, jak přilákat čtenáře nebo zákazníka na své stránky. Reklamní sítě fungují tak, že po registraci dostanete jistý HTML kód, který vložíte na své stránky a který zajistí, že na vašem serveru se budou objevovat reklamní bannery jiných serverů registrovaných v této reklamní síti a vy za zobrazení takového cizího banneru dostáváte určitý počet kreditů, nebo chcete-li počet zobrazení svého banneru na jiných serverech. Princip je tedy jasný – vy zobrazujete bannery jiných serverů a tyto servery na oplátku zobrazují vaše bannery. Součástí reklamních sítí jsou i přehledné statistiky typu, kde se váš banner zobrazil, kolikrát za hodinu, den atd. Na českém Internetu existuje několik reklamních sítí, zmíníme se tedy o všech, které jsou mi v tuto chvíli známy.

Reklamní síť Mr.lin(x)

Mr.lin(x) je nejpoužívanější reklamní sítí v České republice. Podle auditu DCCi, který se zabývá zjišťováním statistik serverů rozeslal Mr.lin(x) na členské servery za srpen 1999 celkem 13 656 172 reklamních bannerů, což je jistě ohromují počet. Reklamní bannery mění v případě nespoření impresí (shlédnutí) na vaši budoucí reklamní kampaň v poměru 1:1 (zobrazení cizího banneru ku zobrazení vašeho banneru), v případě spoření impresí v poměru 1:2 (bannery Mr.lin(x)e jsou na horní pozici), a v poměru 1:4 (bannery Mr.lin(x)e jsou na dolní pozici). Doporučení tedy zní – zobrazovat reklamní bannery na horní pozici a nespořit. HTML kód Mr.lin(x)e je poměrně složitý (obsahuje JavaScript), ale díky němu je možné zobrazovat pod každým vaším bannerem vámi nadefinovaný ALT popisek a text pod bannerem a dá se také mimo jiné zjistit, odkud návštěvníci chodí na vaše stránky atd. Výměna vašeho reklamního banneru probíhá on-line.

Co se týče zobrazovaní vašeho reklamního banneru za našetřené imprese, je Mr.lin(x) bezkonkurenční – můžete si nadefinovat datum, kdy se má vás reklamní banner na ostatních serverech zobrazovat, lze vybrat i jednotlivé dny, zvolit počet bannerů, které se budou v této kampani automaticky střídat, či nadefinovat si konkrétní skupinu serverů (například zpravodajské), kde se bude váš banner zobrazovat a zvolit počet impresí pro tuto skupinu atd. Tyto možnosti platí i v případě, že chcete v Mr.lin(x)ovi nějaké zobrazení vašeho banneru nakoupit.

Reklamní síť Billboard.cz

Billboard.cz je přímým konkurentem Mr.lin(x)e. Podle auditu auditu DCCi rozeslal na své členské servery za srpen celkem 9 808 430 reklamních bannerů. Reklamní bannery mění v poměru 1:2 (jedno zobrazení vašeho banneru za zobrazení dvou bannerů na vašem serveru) bez ohledu na to, zdali spoříte nebo ne. Oproti Mr.lin(x)ovi má tzv. Kreditní banku, což je banka v tom pravém slova smyslu, ale místo peněz se zde ‚obchoduje‘ s impresemi (bohužel neumožňuje jejich úročení:o) ). Můžete tedy převádět našetřenéimprese do této banky (buď ručně, nebo automaticky), můžete je odkud dokonce převádět na jiný účet v systému Billboard.cz, odkud také řídíte, kolik impresí se má denně obětovat na vaši reklamní kampaň atd. Billboard.cz má ještě zajímavou novinku, o které zde stojí za to se zmínit – můžete totiž provozovat bannery citlivé na oblast kliknutí. Není tedy problém vytvořit banner, jehož třeba levá část vás odkáže po kliknutí na jeden server a část pravá na server druhý. Zatím jsem takový banner v praxi neviděl – ale co není, může brzy být.

HTML kód je poměrně jednoduchý, můžete si vybrat, zdali zobrazovat reklamní banner s motýlkem (reklamní banner je o 60 bodů větší), nebo bez motýlka (reklamní banner má standartní má pak rozměr 468×60 bodů). Nevýhodou je, že text pod bannerem a ALT popisek je neměnný a současně propagující systém Billboard.cz – Mr.li(x) jej umožňuje každému pro svůj banner definovat.

Co se týče zobrazování vašeho banneru a zobrazení cizích bannerů na vaší stránce, lze nadefinovat, kde má váš banner zobrazovat, kde se zobrazovat nebude a jaké bannery se mají zobrazovat na vašem serveru. Statistiky zobrazování vašeho banneru jsou velmi dobře propracované – vypisovat zde všechny možnosti by bylo jistě zbytečné. Podobně jako v systému Mr.lin(x) zde i lze imprese vašeho banneru do systému nakoupit. Výměna vašeho reklamního banneru neprobíhá on-line a je realizována během dne z důvodu vizuální kontroly banneru.

Reklamní síť Internet Media Services (IMS)

Reklamní síť Internet Media Services se poněkud od výše zmiňovaných dvou liší svou filozofií – členem se totiž nemůže stát každý server, ale pouze vybrané servery dosahující počtu řádové statisíců shlédnutých stran měsíčně. Podle auditu DCCi poslala a zobrazila za srpen 1999 na svých členských serverech celkem 11 361 776 reklamních bannerů. Servery této sítě navzájem propagují sami sebe a zobrazují i placenou reklamu, ze které mají členské servery svůj patřičný podíl – což neumožňují výše jmenované dvě reklamní sítě, které jsou ale na druhou stranu zase dostupné komukoli bez omezení.

Server Interval.cz není ovšem členem této této skupiny a proto nám nepřísluší tuto reklamní síť popisovat bez praktických zkušeností. Pokud ovšem máte zájem dozvědět se o Internet Media Services více, zkuste to na na http://www.mia.cz.

Reklamní síť IP-Netvertising

IP-Netvertising je reklamní sít podobná systému Billboard.cz a systému Internet Media Service. Reklamní bannery se mění v poměru 1:2. Zbylý reklamní prostor je využit pro samotnou propagaci IP-Netvertising a pro vyrovnání různých odchylek. Systém je dostupný každému a narozdíl od všech výše jmenovaných umožňuje provozovat reklamní činnost buď v bezplatném programu a výdělečném programu. Bezplatný program je běžný – vy zobrazujete bannery jiných serverů a tyto servery zase zobrazují bannery vaše. Výdělečný program vám naopak umožní mít finační podíl za placené reklamní kampaně provozované tímto systémem – účast ve výdělečném programu není ovšem zadarmo a platí se částkou 1000 Kč měsíčně, což není zrovna málo. U této reklamní sítě platí totéž, co v případě výše popsané Internet Media Services – nejsme členy systému a nemůžeme zde proto více informovat o této síti, aniž bychom nekopírovali publikované informace z tohoto serveru.

Shrnutí

Pro úspěšný start vaší internetové prezentace nebo provozu internetového obchodu je nutná registrace vašeho serveru ve výměnných reklamních sítích – doporučujeme systém Mr.lin(x), který v případě nespoření impresí umožňuje výměnu reklamních bannerů v poměru 1:1 a při definici vaší reklamní kampaně umožňuje propracovat mnoho parametrů kampaně. Systém Billboard.cz mění reklamní bannery v poměru 1:2 bez ohledu na to, zda-li spoříte nebo ne. Existence kreditní banky a možnost používání bannerů citlivých na oblast kliknutí není rovněž k zahození. Náš tip – používejte Mr.li(x)e na jedné pozici stránky (např. nahoře) a systém Billboard.cz na pozici druhé.

Co se týče Internet Media Services – tam se sami nedostanete, vyčkejte tedy až bude mít váš server dostatečnou návštěvnost (500 IP denně a více) a pošlete žádost o zařazení do této skupiny nebo počkejte, až se vám sami ozvou. IP-Netvertising není podle mého názoru orientován na běžné uživatele Internetu, ačkoli to tak na první pohled vypadá – já osobně jsem nepochopil, proč jsou zde zaváděny nové pojmy jako Banner Calls (defacto počet impresí/zobrazení), proč je internetová adresa serveru (http://www.ip-netvertising.cz) tak složitá nazapamatování – ovšem nepřísluší mi právo systém IP-Netvertising kritizovat (což není ani záměrem tohoto článku). Pokud vás to ovšem neodradí – klidně se členem IP-Netvertising staňte, ale kombinace systému Mr.lin(x)e a Billboard.cz podle mého názoru je pro běžného uživatele více než dostatečná.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *