18wheels

20. srpna 2004

Zhodnoťte a napište svůj názor na tyto stránky.

titulní stránka

Účel, zadání: stránky o hře

Cílová skupina: hráči

Omezující podmínky: amatérská tvorba

Použité technologie: XHTML, CSS, JavaScript, PHP

Předmět kritiky: www-projekt

Autor: Radek Šerý


Komentář Plaváčkův

Nejen řidič má tvrdý chleba, jak praví zastaralá, leč dodnes populární píseň. Občas i webdesignér nesmí pohrdnout okoralou skývou jinak skvělé pochutiny. Dnešní poloprázdný web, který jsem pro vás osobně vybral, mě fascinoval něčím jiným než extra povedenými obrázky těžkotonážních korábů amerických silnic. Dovolte malou odbočku z hlavní cesty. Možná že nejsem sám, kdo v telecích letech snil o tom, jak brázdí do nekonečna se táhnoucí dálnice ve stroji připomínajícím víc než co jiného pohodlný obývák. Navíc, pokud je mi známo, některé americké kamiony co do komfortu předčí můj moderně vybavený obývací pokoj dodnes. Řídit takový kolos je vpravdě mimozemský zážitek. Web na zmíněné téma zaměřený by měl takové vzpomínky vyprovokovat. Konec odbočky.

Ke kritice předkládaný web mě nezaujal obsahem, protože se téměř žádný nekoná (ale možná bude, neb jak říká můj šéf – slibem nezarmoutíš), ale především umem tvůrce, který na můj obstarožní patnáctipalcový monitor dokázal podivuhodně dovedně naskládat hned čtyři různá táhla. Nejsem si jist, ale zdá se mi, že mezi moderními webdesignéry bují jakási zákeřná táhlová epidemie a všechny pro nás důležité informace nám hodlají podat tak, jak si přejí oni, nikoli jak si přejeme my, obyčejný uživatelský plebs. Vezmeme-li v úvahu základní a neotřesitelný fakt, že monitor našeho počítače představuje jakýsi průzor, kterým nahlížíme na nekonečný pás sdělovaných informací, pak nechápu, proč tvůrci stránek trvají na tom, aby výška jimi zvoleného textového bloku byla fixní a stálá. Mě osobně nadbytek zbytečných táhel (především vodorovných) stresuje a zásadně se na takto pojatá webová dílka nevracím. Možná jsem černá vrána mezi bílým hejnem nebo je ve mě něco shnilého. Nebo, a to je pravděpodobnější teorie, je něco shnilého v náhledu nastupujících webdesignérů na problematiku tvorby webových stránek. Těžko říct, ověřitelné statistické informace po ruce nemám. Nevím.

Vy ale určitě víte a ve své jistě konstruktivní kritice nepřehlédnete ani fakt, že kanárkově žlutý kamion umístěný vtipně v pravém horním rohu webu působí jako pěst na vlastní oko. Ani cizí oko možná takový úder nesnese. Já osobně jsem už stará větev, takže podobně laděné počítačové hry mě moc neoslovují, ale i tak věřím, že stálé čtenáře si tento web najde. To ovšem jenom za předpokladu, že kritické postřehy, kterými mladého jistě autora oblažíte, vezme smrtelně vážně a bude se jimi stejně vážně také zabývat. A doufám, že přinejmenším tak dlouho, jak dlouho jsem se já musel zabývat zdůvodňováním faktu, že právě jeho dílo pustím do poměrně ostře sledované sekce Interval.cz.

Závěrem mého poněkud delšího úvodního slova bych chtěl pokorně požádat staré ostřílené borce, kteří spolu se mnou v Kritice webu začínali, aby spolkli hořkou pilulku nepříjemných vzpomínek a spolu se mnou se vrátili. Dobré rady lidem, kteří tak či onak začínají, jsou totiž neocenitelné a jsou příslibem do budoucna, že z českého internetu se stane výkladní skříň překrásných beztabulkových webů, plnících svůj účel. Já sám tento nekonečný boj nevzdávám, tak proč byste měli vy? Ostatně já sám stejným sítem prošel a dodnes jsem vděčen vám, veteránům této sekce, že jste mi otevřeli oči (možná nepřispíváte, ale určitě čtete). Protože webdesignérem se člověk nerodí, webdesignérem se člověk musí stát. A pokud jsem se jím alespoň trochu stal (i když občas mívám pochybnosti), pak za to vděčím právě této rubrice.

Plaváček v. k.


O rubrice

Kritika webu slouží ke čtenářskému hodnocení vytvářených nebo již vytvořených internetových stránek. Svůj názor můžete sdělit níže v diskusi, čímž umožníte autorům webu nahlédnout své stránky také z jiného úhlu pohledu.

Chcete-li hodnotit některé z dříve zveřejněných stránek, najdete je v přehledu v rubrice Kritika webu v sekci Magazín.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *