1stPage: profesionální HTML editor zdarma

11. října 1999

Pokud při tvorbě webových stránek dáváte přednost HTML editorům, kde pracujete přímo s kódem stránky, určitě věnujte pozornost tomuto článku. Dnes Vám totiž představím produkt australské firmy Evrsoft, který má oproti svým konkurentům jednu nespornou výhodu. 1st Page 2000 je totiž zcela zdarma.

Na první pohled se 1st Page 2000 výrazně neliší od jiných HTML editorů a splňuje všechny základní požadavky kladené na HTML editory. Pracovní plocha je rozdělena na 3 části: v horní najdete základní menu a paletky nástrojů umožňující přímé vkládání do editované stránky, jejiž kód je zobrazen v hlavním rámu. Samozřejmostí je barevné odlišení jednotlivých tagů v editovaném dokumentu. Podporovány jsou tagy zahrnuty v standartu HTML 1.0 – 5.0, dále JavaScript, VBScript, ASP, SSI, Java, Perl a CMFL. Editovaný dokument si můžete prohlédnout přímo v hlavním rámu (záložka Preview) nebo ve Vašem extérním prohlížeči. V levé části se standartně zobrazí přehledný souborový manažer, ale přepínat dále můžete na seznam HTML tagů (záložka Lib), na index nápovědy (záložka Help) a další. Součástí programu jsou dále nástroje pro kompresi a kontrolu syntaxe HTML, je také možno doinstalovat FTP klienta 1st Transfer (získáte ho také zdarma) a uploadovat soubory na zvolený server.

Pracovní plocha programu v módu Easy

Nejsilnější zbraní 1st Page 2000 je možnost nastavení programu podle potřeb uživatele. Již při startu editoru si můžete zvolit v jakém módu chcete pracovat. Na výběr máte celkem 4 módy (Easy/Normal/Expert/Hardcore), které se liší svým uživatelským nastavením. Zatímco v módu Easy jsou zobrazeny pouze ikony určené pro základní formátování webových stránek, v módu Expert se zobrazí celá řada paletek určená pro tvorbu dynamických stránek. Menu si můžete dále upravovat, přidávat nebo odebírat jednotlivé položky. Při editaci stránek Vám určitě pomůže i možnost zaznamenávat často používané části kódu do speciální knihovny (záložka mycode v levém rámu) a odtud jej zpětně vkládat do stránek. Do programu je zabudován i javascriptový objektový editor, k dispozici je velká zásoba (asi 450) JavaScriptů, VBScriptů, 15 příkladů DHTML, 17 Perl skriptů z Mattova archívu (vyhledávání, návštěvní kniha, počitadla, hodiny a další), které můžete volně využít ve svých stránkách. Editor je doplněn o rozsáhlou nápovědu, zahrnující nejen manuál k programu, ale také kompletní popis HTML. Archív skriptů je také doplněn informacemi o kompatibilitě jednotlivých prohlížečů.

1st Page sice neobsahuje tolik funkcí jako např. Homesite (chybí CSS editor, řada obecně používaných tagů se musí vypisovar ručně), ale díky své uživatelské přístupnosti si určitě získá své příznivce.

Aktuální verzi programu si můžete stáhnout také na Stahuj.cz.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *