Advanced HTML optimizer – pro uživatele Frontpage

19. dubna 2000

Každý tvůrce www stránek by měl své dílo před publikováním na webu optimalizovat – např. odstranit přebytečné tagy, komentáře, mezery apod. Optimalizaci by měli zejména provést uživatelé editoru FrontPage, který do stránky vkládá někdy až nesmyslné kombinace. Pokud se vám to nechce dělat ručně, zkuste program Advanced HTML optimizer.

Advanced HTML optimizer je v současné době k dispozici ve verzi 1.0 beta 1. Jeho výrobcem je firma PCbit software, Inc. a je šířen jako freeware. Co od něj můžeme čekat?

Jak už nazev programu napovídá, je určen k optimalizaci HTML stránek. Co to v tomto případě znamená? Znamená to, že takový program je schopen odstranit ze zadané stránky různé nepotřebné věci, které nemají vliv na výsledné zobrazení stránky. Můžou to být například komentáře, mezery či několikanásobné tagy – např. <font><font><font></font></font></font>, což je například specialita vizuálního editoru FrontPage Express od Microsoftu. Ale zpátky k programu.

Advanced HTML optimizer je skutečně nenáročný, ve zkomprimovaném tvarů má něco kolem 340 KB a po rozbalení zabere na HDD jen o něco více – 381 KB. Po instalaci a prvním spuštění se vám otevře hlavní okno programu obsahující v horní části deset ikon. Největší část okna zabírají statistické údaje a výsledky optimalizace vybrané stránky, při spuštění programu jsou hodnoty pochopitelně prázdné.

Vzhled programu po spuštění

Advanced HTML optimizer má velmi jednoduché ovládání – vyberete stránku, kterou chcete optimalizovat, v Option si nastavíte, co vlastně chcete, aby program odstranil, poté kliknete na ikonu Optimize, pak dáte náhled optimalizované stránky a pokud je vše v pořádku, optimalizovanou stránku jednoduše uložíte.

Možnosti nastavení

Možnosti nastavení optimalizace jsou jasné z následujícího obrázku, ale ne každý ovládá dobře angličtinu a tak vám uvedu i český překlad:

Možnosti nastavení optimalizace

První volba slouží k tomu, zdali chcete zálohovat původní HTML stránku, druhá slouží k zapnutí a vypnutí zvuku. Další série se již týká přímo optimalizace HTML stránky – prní volba odstraní ze stránky mezery a „entery“. Ve výsledném kódu je poté prakticky nemožná orientace nejenom pro vás, ale i pro „vykrádače“ zdrojových kódu. Druhá volba odstraňuje přebytečné párové tagy. Třetí volba umožní nahrazení nkěterých tagů za jejich kratší verze (např. tag STRONG bude nahrazen tagem B apod.). Čtvrtá volba je jasná – nahradí tag BLOCKQUOTE za tag UL, další volba odstraní ze stránky komentáře a poslední odstraní ze stránky definici dokumentu DOCTYPE.

A jaké jsou výsledky?

Výsledky použití programu jsou velmi zajímavé. Pro testování programu jsem úvodní stránku Intervalu načetl do FrontPage Expresu, poté ji uložil pod jiným názvem a prohnal ji v Advanced HTML optimizeru. Jenom pro zajímavost – po uložení stránky pomocí FrontPage se velikost HTML kódu zvětšila o 33 KB. Advanced HTML optimizeru v takovém případě dokázat velikost stránky srazit o 23 Kb, takže jeho použití má jistě smysl.

Závěrem

Advanced HTML optimizer je velmi zajímavý, nenáročný a užitečný program pro optimalizaci www stránek. Mezi jeho zápor snad jenom patří jenom to, že neumí optimalizovat více stránek současně, což se hodí zejména v případě, že chcete optimalizovat již vytvořený web.

Program najdete na těchto stránkách.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *