Beagle – prohledává i obsah stránek navštívených ve Firefoxu

4. dubna 2006

„Tohle už jsem někde četl, ale kde to jen bylo…“ Stává se vám, že nemůžete nalézt stránku, na které jste ve Firefoxu četli skvělý návod na výrobu marmelády? Nebo na svém disku nemůžete najít něco ve svých dokumentech, emailech, zprávách z instant messengeru? Případně vám uniká ten správný obrázek? Pomůže vám nejlepší přítel člověka – Beagle.

Tento Beagle je aplikace pro Linux, která byla inspirována lokálním hledáním integrovaným do Google Desktop. Celý vtip je v tom, že na počítači s nainstalovanou moderní distribucí Linuxu (například Mandriva Linux, SUSE linux nebo Fedora) běží indexovací program beagled, který prohledává všechny myslitelné soubory ve vašem počítači. Umí prohledávat emaily, diskuze v instant messengerech a IRC, historii stránek v prohlížečích a RSS zdroje. Dále soubory ve formátech PDF, HTML, OpenOffice, OpenDocument, Microsoft Office, RTF, obrázky, video, MP3 a další.

Program ve výchozím nastavení prohledává jen váš domovský adresář, ale můžete mu nastavit i jiné adresáře nebo disky, na které má zavítat. Také mu můžete říci, že si určitých adresářů nemá všímat (máte-li tam třeba uložené dopisy milenkám).

Teď si zřejmě říkáte, že jsem vás nalákal na něco trochu jiného. Takže jak je to tedy s vyhledáváním v obsahu navštívených stránek? Do prohlížečů Mozilla Firefox a Mozilla Seamonkey si totiž můžete nainstalovat doplněk Beagle Indexer, který při procházení webu posílá obsah zobrazených stránek již zmíněnému indexovacímu programu. Ten si stránky uloží a při vyhledávání jsou dostupné informace, které jste viděli jen zběžně. Aplikace si je pamatuje daleko lépe než vy.

Doplněk Beagle Indexer je možné v prohlížeči vypínat a zapínat podle libosti. V jeho nastavení lze zakázat indexování stránek na různých doménách. Nemusíte se tedy bát, že někdo nepovolaný najde váš inzerát v erotické seznamce.

Beagle je založen na projektech DotLucene, Mono a Gtk#. Lze ho používat v moderních linuxových distribucích a nejen v grafických prostředích Gnome a KDE. Rozhraní programu je v češtině, včetně nápovědy a tipů, takže nebudete mít problémy s používáním aplikace. V dokumentech rozeznává kódování, takže ani ve výsledcích vyhledávání jsem se nesetkal v tomto směru s problémy. Jediným nedostatkem je, že nadpis vyhledaného dokumentu má zkomolené některé české znaky, ale tělo dokumentu je opět správně česky. Ani tady byste neměli mít žádné problémy.

Nastínil jsem vám, jak celé vyhledávání funguje a níže ještě najdete několik screenshotů pro lepší představu. Většina čtenářů zřejmě s Beagle běžně do styku nepřijde, přece jen jde o program pro Linux a ne pro masivně rozšířené MS Windows, pokud se mi však podařilo ve vás vzbudit zvědavost „jak ten Linux vlastně funguje a vypadá“, pak jsem jenom rád.

Ukázka aplikace Beagle

Aplikace Beagle
Základní okno aplikace Beagle. (plná velikost, cca 35 kB)

Ukázka vyhledávání - okno s výsledky
Okno s výsledky vyhledávání. Beagle umí nejen dokumenty, ale i obrázky. (plná velikost, cca 90 kB)

Ukázka vyhledávání
Ukázka vyhledávání v dokumentech, poznámkách a webových stránkách. (plná velikost, cca 80 kB)

Nastavení Beagle
Nastavení Beagle. Lze přidat místa, která se mají prohledávat a naopak jiné adresáře lze zakázat. (plná velikost, cca 40 kB)

Nastavení Beagle - v čem hledat
Při vyhledávání lze zvolit jen jeden typ dokumentů k prohledávání. (plná velikost, cca 85 kB)

Nastavení Beagle - Gnome Deskbar
Na nástrojový panel lze přidat applet Gnome Deskbar, který s Beagle spolupracuje a přidává některé funkce navíc. (plná velikost, cca 60 kB)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Další článek trest-smrti
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *