bedrichov

17. září 2004

Zhodnoťte a napište svůj názor na tyto stránky.

titulní stránka

Účel, zadání: prezentace agroturistické jízdárny

Cílová skupina: široká veřejnost

Omezující podmínky: –

Použité technologie: HTML, CSS, JavaScript, PHP

Předmět kritiky: www-projekt

Autor: Martin Benes


Komentář Plaváčkův

Sympatickým kladem kritické rubriky je kromě jiných předností i fakt, že může pravidelným čtenářům posloužit jako bezplatné osvětové médium. Ruku na srdce, kdo z vás donedávna tušil, že existuje web doslova nabušený informacemi o životě svobodného živočicha, který pravděpodobně doprovází lidstvo dosavadní historií a z jehož dávných předků vykrystalizovala rozličná plemena psů, psíků a hafanů někdy až fantastických tvarů a podivných křivek? Díky této rubrice a vlčímu webu jsem dobrovolně a rád rozšířil základnu svých encyklopedických znalostí, přestože se o totéž během povinné školní docházky bez valného úspěchu pokoušela řada milých i záludných pedagogů. A pedagožek.

A tak zatímco minulý web přes neumělý vzhled nabídl záplavu zajímavých informací, web dnešní, věnovaný koním, je na informace pro změnu až příliš skoupý. Já vím, zásadní pravidlo publikace na světové pavučině praví: „Buďte struční, až budete nejstručnější na celém světě.“ Ale na druhou stranu existuje i jiné pořekadlo, hlásající staletími ověřenou pravdu: „Všeho moc škodí.“ I stručnosti je třeba se naučit. Prostý odrážkový seznam na každé stránce na mě působil dojmem, že buď majitel webu nebo tvůrce upřednostnil grafický vzhled před podáváním obsažných a důvěryhodných informací. Mimochodem – přísloví citované jako druhé platí i pro grafickou podmnožinu webové prezentace. Přestože vím, že zelená barva prospívá očním nervům (ačkoliv nešťastní vojáci základní služby, k nimž jsem nějaký ten pátek patřil, měli povětšinou názor diametrálně odlišný – já osobně hleděl každý večer hodinu do šatníku s khaki oblečením a přesto jsem hrdým vlastníkem několika dioptrií), v tomto konkrétním případě je na mě zelených odstínů prostě příliš. Jistě bohulibý záměr, být stručný a vzhledově originální, bohužel nefunguje, jak má, a celé umělecké dílko na mě zapůsobilo chladným a neosobním dojmem. Lidově řečeno nemá šmrnc.

Dopřejete-li si procházku houštinami zdrojového kódu, zjistíte, že webík se hrdě hlásí k beztabulkovému layoutu. Ukazuje ale také, že zvládnout slušně web prostý tabulek neobnáší studium na dvě odpoledne a autory z webdesignérského studia ještě čeká dlouhá cesta po stezkách kódově-naučných. Především konstrukce obrázkové navigace je dosti krkolomná a zaslouží si závěrem mého úvodníku citaci poslední lidové moudrosti: „V jednoduchosti skrývá se krása.“

Plaváček v. k.


O rubrice

Kritika webu slouží ke čtenářskému hodnocení vytvářených nebo již vytvořených internetových stránek. Svůj názor můžete sdělit níže v diskusi, čímž umožníte autorům webu nahlédnout své stránky také z jiného úhlu pohledu.

Chcete-li hodnotit některé z dříve zveřejněných stránek, najdete je v přehledu v rubrice Kritika webu v sekci Magazín.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Další článek mirea
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *