Chudčice.cz

28. dubna 2003

V rámci akce „Březen – měsíce Internetu“ byly už tradičně vyhlášeny také výsledky soutěže „o nejlepší internetové stránky měst, obcí a regionů“ Zlatý erb. A protože jsem se teprve nedávno přistěhoval do Brna, zaujalo mne, že kategorii obcí vyhrály Chudčice, nalézající se od něj sotva pár kilometrů. Rozhodl jsem se je nejprve navštívit virtuálně, takže následující článek berte spíše jako virtuální cestopis.

Přesun z Brna do Chudčic jsem absolvoval bleskově, a to doslova. Adresa totiž vede na HTML soubor, který obsahuje pravopisně poněkud pomýlenou hlavičku „Zlatý erb 2003 – 1.místo v kategorii obce“ a JavaScript, provádějící bez ptaní a v „nulovém“ čase přesměrování na PHP soubor, ukrývající vstupní obrazovku na stránky obce. Takže kdo má JS vypnut nebo mu ho filtruje podnikový firewall, má smůlu, nedozví se nic ani o Chudčicích, ani o Krojovaných hodech, které zde pořádají, protože pozvánka s programem a malou anketou se otevírá do pop-up okna.

Chudčice.cz - vstupní tunel

Musím přiznat, že úvodní obrazovka působí docela příjemným dojmem a příliš se neliší v žádném z prohlížečů, které běžně používám. Nejde však o výsledek použití sofistikovaných technologií, ale o aplikaci klasického tabulkového layoutu v kombinaci s obrázky. Ano, tušíte správně, náhledem do zdrojového kódu snadno zjistíte, že byl vytvořen programem FrontPage. Zapomeňte na jakékoli aktivní prvky kdekoli mimo MSIE, o validitě kódu ani nemluvě…

Pokud si vyberete některý z odkazů v levém menu, čeká vás další lahůdka. Každá sekce tohoto webu je totiž tvořena jednou statickou HTML stránkou, tvořící konstrukci dvou rámců – v horním naleznete záhlaví a hlavní menu, pouze zdánlivě shodné pro celý web (což se přehlédne více než snadno), ve spodním titulní stránku sekce. Pokud jste neztroskotali už na oné hříčce s JavaScriptem, zde na vás číhá jednoduché sdělení: „Na této stránce jsou použity rámce, prohlížeč je však nepodporuje.“ Věta, kterou dnes považuji za vrchol arogance tvůrců webů.

Ne, že by mi vadilo použití rámců, vadí mi, když je autoři neumí použít správně a z pomůcky tak učiní další překážku na cestě k informacím, které jsou hlavním důvodem existence webových prezentací. Navíc v některých prohlížečích je obsah horního rámce posunut o kousek dolů, díky čemuž se menu ocitá definitivně mimo dosah návštěvníka. A na mapu serveru nespoléhejte, místo obvyklého maximálně zjednodušeného strukturovaného seznamu odkazů najdete jen další rámec s obsahem sice reprezentativního vzhledu, ale mizivé informační hodnoty. (Alespoň však máte možnost spatřit na vlastní oči pachatele tohoto webu.)

Kromě levostranného menu má chudčický web také dvě pseudotlačítka, dělící návštěvníky na občany a turisty. (Termín „pseudotlačítka“ používám proto, že ve skutečnosti jde o dvě klikací obrázkové mapy.) Coby ctitel pravidel jsem zvolil možnost „turista“ a byl jsem vržen do sekce „Tip na výlet“. Měl jsem štěstí, že jsem nepoužil stejnojmenné položky z levého menu, které ovšem obsahuje odkaz na stránku s nefunkčním horním navigačním rámcem.

Chudčice.cz - tipy na výlet

Podstatnou část sekce pro turisty, a vůbec celého webu, tvoří fotografie místních pamětihodností. Na tom jistě není nic špatného, škoda jen, že si v nich autor prezentace neudělal pořádek. Někdy se obsah načte do stávajícího rámce, někdy se po kliknutí na náhled otevře nové okno, přitom ovšem dopředu nikdy nevíte, zda budete poctěni JavaScriptem, či pouhým atributem target="_blank". O tom, proč a k čemu se používá atribut title, v Chudčicích asi ještě neslyšeli a o povinném atributu alt se jim toho zřejmě také moc nedoneslo. Nebo že by nevěděli, co to na těch fotografiích vlastně mají?

Po informační stránce není tato prezentace vůbec chudá, když už se k nějakým informacím dostanete. Doufám jen, že máte všichni dobré oči, takže vyluštíte i šedé písmo mikroskopické velikosti, definované pomocí elementů font, hojně roztroušených tu i onde. (Pro obveselení obecenstva je v některých případech použito i definice „Arial,arial ce“ – jaké písmo použije váš prohlížeč?) Rozhodně ovšem nedoufejte, že si něco z nich vytisknete a přečtete později v klidu domova.

Zvláštním dojmem na mne působila směska technologií, kterou je web tvořen. Převážná většina se skládá ze statických stránek v něčem, co vzdáleně připomíná HTML, úvodní stránka a diskuse jsou snad v PHP, ovšem například dotazy starostce obce se odesílají pomocí JavaScriptu, na můj vkus poněkud zvědavého. (Mimochodem, pokud brousíte s vypnutými obrázky a ještě jste je nezapnuli, máte nejvyšší čas, fotografie paní starostky a ministra informatiky Mlynáře vám bude odměnou.)

Na závěr mám pro vás tři zprávy, jednu špatnou a dvě dobré. Špatná zpráva je, že ve Zlatém erbu, nyní pod patronací nového Ministerstva informatiky ČR, i nadále vítězí líbivé prezentace nad kvalitními, technicky dokonalými stránkami, které nakonec nemusí být graficky ani funkčně o nic chudší. Dobrou zprávou je, že tomu tak nemusí být navždy. V rámci soutěže totiž ministr Gross udělil také zvláštní cenu ministra vnitra za nejlepší bezbariérový přístup na webové stránky.

A ta druhá dobrá zpráva? Přes webovou prezentaci, která na mne po technické stránce moc reprezentativně nezapůsobila, obec Chudčice určitě navštívím. Kdo ví, třeba stihnu i ty Krojované hody?

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek knihy.idnes.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *