Festival muzejních nocí 2005

30. května 2005

Obecná představa popisuje programátora jako podivné stvoření vyhýbající se slunci a pobytu mimo dobře zabedněné místnosti. Někteří webdesignéři a webdevelopeři prý provozují svou živnost se stejným zaujetím. Nechci vás nutit riskovat pobyt na denním světle, ale věřte mi, ne všechno vám může zprostředkovat internet. Zvláště pak ne návštěvu českých muzeí.

Od roku 1999 se ve Francii pořádá takzvané Muzejní jaro, zaměřené na propagaci tamějších rozsáhlých sbírek. Velký zájem o tyto akce přivedl organizátory na myšlenku muzejní noci, během níž jsou muzea otevřena v době, kdy „slušní lidé“ obvykle spí, a to za symbolické vstupné nebo dokonce zcela zadarmo. Budovy jsou speciálně osvětleny, sbírky nezvykle naaranžovány a navíc se odehrává velké množství dalších podpůrných akcí, od ochutnávky vín až po maškarní průvody a noční ztékání hradeb.

Ve Francii se do muzejních nocí postupně zapojilo více než půl tisíce organizací. Evidentně ohromeni úspěchem pořadatelé oslovili i další evropské země a, světe div se, na třicet z nich se k této unikátní akci připojilo!

Muzejní noc v ČR

V České republice probíhá Festival muzejních nocí letos poprvé. Přesněji řečeno, nějaké ojedinělé pokusy už zde byly, teprve letos však akci oficiálně podporuje a koordinuje Asociace muzeí a galerií České republiky. Speciální program si připravilo na období od 20. 5. 2005 do 4. 6. 2005 celkem 75 měst, máte tedy slušnou šanci vidět nevídané, i když neobýváte Prahu nebo Brno, které akci zahajovalo.

Pražská muzejní noc

Praha se v roce 2004 účastnila mezinárodního festivalu individuálně akcí Pražská muzejní noc. Pod patronací Národního muzea se do akce zapojila celá řada pražských muzeí, sponzorsky přispěla řada renomovaných firem. Lví zásluhu na drtivém úspěchu si připsal Dopravní podnik, který zřídil čtyři mimořádné autobusové linky, které od sedmi večer do jedné hodiny noční převážely doslova davy zájemců. A že šlo o drtivý úspěch dokazují čísla – některými muzei za tuto jedinou noc prošlo více návštěvníků, než za celý rok normálního provozu.

Pražská muzejní noc 2004
Pražská muzejní noc 2004

Letošní Pražská muzejní noc uzavře 4. 6. 2005 celý festival. Zúčastní se jí na dvacet institucí, většina z nichž při této příležitosti zpřístupní exponáty jinak naprosto nedosažitelné, dokonce i pro profesionály. Bohužel, s výjimkou plakátů v dopravních prostředcích a několika rozhlasových vstupů není vcelku šance zjistit podrobnosti o programu akce, protože stránky Národního muzea, které měly informace zajišťovat, stále ještě nejsou v provozu (což mělo mimo jiné i vliv na pozdní zveřejnění tohoto článku).

Pozn. aut.: Zajímavé je, že stránky, které byly až do dnešního dopoledne nedostupné, jsou již v provozu. Že by s tím měl něco společného můj ranní neúspěšný pokus o rozhovor s PhDr. Michalem Stehlíkem, náměstkem generálního ředitele Národního muzea a koordinátorem celé akce? Mimochodem, opět jde o maximálně nepřístupný Flash…

Souvislosti

Možná se teď ptáte, jak podobná akce souvisí s webdesignem či webdevelopmentem. Samozřejmou souvislostí jsou internetové prezentace jednotlivých akcí. Flash prezentace Pražské muzejní noci z předchozího roku byla opravdu krásná a kreativní (bohužel ji už neuvidíte, archiv je mimo provoz), i když porušovala řadu požadavků kladených na současný web. Letošní prezentace festivalu ji ovšem překonala – mohla by být brána jako zářný etalon toho, jak se věci na webu prezentovat nemají.

Ve skutečnosti ale o festivalu nepíšu proto, abych mohl pohanět jedny prezentace a jiné vyzdvihnout (třeba tu brněnskou). Myslím si totiž, že ani tvorům chorobně závislým na webu neuškodí, pokud občas hodí počítače za hlavu a zúčastní se podobné odvazové akce, třeba s přáteli nebo rodinou. Osobně vám mohu doporučit Vojenský historický ústav, mezi jehož sbírkami můžete kolem půlnoci potkat i jeden ze stálých exponátů Intervalu.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek mollusca
Další článek tektoys.org
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *