Firefox – nejlepší z nejlepších rozšíření

19. dubna 2006

Není tomu tak dlouho, co proběhla soutěž o nejlepší rozšíření (extensions) pro alternativní internetový prohlížeč Firefox. Z vybraných finalistů nakonec vzešly tři vítězné projekty, které si v tomto článku představíme, ale ke slovu se dostanou i účastníci širšího finále.

Firefox Showcase

Jako první se ke slovu dostává rozšíření Firefox Showcase, které do Firefoxu implementuje funkci Quick Tabs, o níž jsme díky betaverzi Internet Exploreru 7 mohli hodně slyšet a číst. Obdobnou funkci však podporuje třeba i Opera a Safari.

Oč jde? Pokud máte otevřeno více stránek v panelech, můžete snadno ztratit přehled, ve kterém panelu se jaká stránka nachází. Místo zdlouhavého procházení panelů s cílem najít ten, který zrovna chcete zobrazit, můžete díky Firefox Showcase otevřít okno, nový panel nebo postranní lištu s náhledy na všechna otevřená okna. Prostřednictvím tohoto speciálního okna, respektive panelu, můžete velmi snadno přepínat mezi otevřenými panely nebo je zavírat. Tak se lze v otevřených panelech orientovat buď přes tlačítko na panelu nástrojů (nutno ručně přidat), přes volby v nabídce „Zobrazit“, nebo prostřednictvím klávesové zkratky.

Firefox Showcase v akci
Firefox Showcase v akci (plná velikost, cca 200 kB)

Reveal

I další vítězná příčka patří rozšíření usnadňujícímu navigaci – Reveal zobrazuje plovoucí náhledy nad tlačítky pro navigaci v historii („zpět“ a „vpřed“). Velikost plovoucího okna náhledu lze nastavit, výchozí rozměry jsou 256×256 pixelů. Další užitečnou funkcí je Reveal lupa, která se automaticky zobrazí po trojitém kliknutí. Touto lupou můžete díky myši pohybovat po obrazovce a zvětšovat si jednotlivé části stránek. Pokud jste zvyklí trojitým kliknutím označovat celé řádky textu, bude vám tato funkce překážet, ale naštěstí ji lze vypnout.

Reveal v akci
Reveal v akci (plná velikost, cca 150 kB)

WebDeveloper

Rozšíření WebDeveloper je populární panel nástrojů s velkou spoustou funkcí pro tvůrce webových stránek. Nabízí nástroje pro kontrolu validity XHTML a CSS, kontrolu platnosti odkazů a umí i měnit velikost okna, čímž simuluje různá rozlišení. Zvládá zobrazovat rozměry a datovou velikost obrázků, vypíná a zapíná podporu zobrazování obrázků dle potřeby, umí schovat obrázek na pozadí, zobrazuje adresu obrázků a alternativní text za obrázek. Nabízí také nástroje pro práci s formuláři – především pro jejich testování. Užitečné je například zobrazení standardně maskovaného hesla. S pomocí rozšíření WebDeveloper můžete zjistit, jak je daná stránka rychlá (respektive jak rychle se načte), jak bude vypadat s vypnutými obrázky, jak bude vypadat při odpojení CSS a podobně. Zajímavou funkcí je také připojení uživatelské CSS šablony k zobrazené stránce.

Kompletní popis funkcí rozšíření WebDeveloper by vydalo na samostatný článek – nemělo chybět ve výbavě žádného webdesignera a webmastera.

Další finalisté

V předešlých řádcích jsme se podívali na zoubek třem vítězným rozšířením soutěže Extend Firefox, ale pojďme si alespoň jednou nebo dvěma větami představit i ostatní finalisty, kteří si určitě také zaslouží naši pozornost.

  • Adblock – rozšíření primárně určené k blokování zobrazování uživatelem vybraných reklamních prvků na webových stránkách. Umožňuje prohlížet internet bez všudypřítomného poblikávání bannerové reklamy.
  • All-In-One Sidebar – přidává do Firefoxu postranní lištu (sidebar), která je známá třeba z konkurenčního prohlížeče Opera. Jeho prostřednictvím například můžete pohodlněji přistupovat k historii prohlížených stránek a stažených souborů nebo k oblíbeným položkám.
  • Deepest Sender – implementuje do Firefoxu jednoduchý editor, s jehož pomocí mohou bloggeři využívající systémy Blogger, WordPress nebo LiveJournal velmi snadno přidávat do svých blogů nové zápisky.
  • DownThemAll – praktické rozšíření usnadňující stahování většího počtu souborů z internetu.
  • Forecastfox Enhanced – přidává do stavového řádku indikátory aktuálního počasí ve vybrané lokalitě. O aktuálních změnách počasí informuje vyjížděcím okénkem. V České republice jsou podporována především větší města, jako je Praha, Brno, Liberec, Ústí nad Labem, Ostrava a další.
  • Groowe Search Toolbar – nahrazuje výchozí panel vyhledávání ve Firefoxu novým, který umí hledat ve větším množství vyhledávačů a i na některých zajímavých webech jako je třeba Wikipedia. Zvládá též prohledávat e-mailovou schránku Gmail.
  • IE Tab – jedná se o rozšíření umožňující uživatelem vybrané stránky automaticky otevírat v prohlížeči Microsoft Internet Explorer. Používá se pro weby, které ve Firefoxu nefungují vždy správně.
  • My Stickies – toto rozšíření umožňuje uživateli napsat si k prohlížené stránce jakoukoli poznámku s tím, že tato poznámka mu bude při příští návštěvě dané stránky opět k dispozici. K využití rozšíření je nutné zřízení uživatelského účtu na Mystickies.com.
  • PDF Download – užitečné rozšíření, které zabraňuje automatickému otevření PDF souboru. Místo okamžitého otevření se uživatele dotáže, co si se souborem přeje provést. Soubor je možné uložit na pevný disk, otevřít jej jako PDF, nebo ho zobrazit jako XHTML soubor.
  • Platypus – rozšíření, s jehož pomocí můžete modifikovat aktuálně zobrazenou stránku dle svých představ.
  • Sage – přidává do Firefoxu klasickou RSS čtečku podporující i konkurenční formát Atom (zobrazuje se v postranním panelu).
  • ScrapBook – toto rozšíření umožňuje libovolný text z webové stránky uložit do jakési databanky, ve které takto uložené texty můžete různě řadit do složek.
  • Separe – umožňuje mezi jednotlivé otevřené panely vložit barevný oddělovač, přes který pak můžete zobrazit náhledy stránek v sousedních panelech.
  • Viamatic foXpose – další rozšíření zobrazující náhledy na právě otevřené stránky s možností přepínání mezi nimi.
  • Wizz RSS News Reader – RSS čtečka pro náročnější uživatele, kterým nestačí výše vzpomínaná čtečka Sage. Kromě RSS a Atomu podporuje i podcast.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek petr-hladis.cz
Další článek Kulatý roh stránky
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

1 komentář

  1. Tom

    Úno 24, 2010 v 16:46

    Českým uživatelům Firefoxu by se také mohlo hodit rozšíření http://doplnek.pridat.eu pro usnadnění sdílení odkazů v sociálních sítích a dalšími funkcemi.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *