g3a.info

6. října 2004

Zhodnoťte a napište svůj názor na tyto stránky.

titulní stránka

Účel, zadání: třídní stránky

Cílová skupina: spolužáci

Typ projektu: amatérská tvorba

Použité technologie: XHTML, CSS, JavaScript, PHP, MySQL

Předmět kritiky: www-projekt

Autor: Milan Vít


Komentář Plaváčkův

Za dobu, po kterou se potuluji po cestičkách českého internetu, jsem měl tu čest obdivovat už pěknou řádku webdesignérských divů. Musím říci, že k nejpodivnějším kouskům se s železnou pravidelností řadily weby prezentující různé třídy a podtřídy základních či středních škol. Gymnázia nevyjímaje. Tvůrčí rozlet autorů mnohdy nezná mezí a obdivné výkřiky brouzdalů zvěčněné na digitální věky v dostupných návštěvních knihách prozrazují, že většina národa, a to ani webdesignérského, neví o tvorbě webu prakticky nic. Dnešní příspěvek však patří k těm nemnoha klenotům studentské samovýroby, které mě zpracováním příjemně překvapily. Je patrné, že tvůrce ví, co činí, a nejspíše je i pravidelným návštěvníkem tohoto serveru. Ostatně i fórum na webu se vyskytující mi bylo hned od začátku povědomé. Popravdě jsem si dnes dal záležet a celé předložené dílko řádně provětral, takže můj komentář bude výjimečně prost zbytečných stylistických a vypravěčských obezliček a půjde přímo k jádru věci.

Designu není moc co vytýkat, autor si vystačil s grafickým minimem, což nemusí být nutně na škodu. Je sice pravda, že alternativní styly – téměř brčálově zelený a starosvětsky růžový – nepatří právě k povedeným kouskům, ale zaplaťgates modrá varianta je slušně použitelná. Trochu mi vadila definice písma v obligátních pixelech, ale počítám, že většina studentíků pochází z živočišného druhu Borců Ostrozrakých a při čtení se obejde bez dobrodiní dioptrické optiky. Dalším mínusem se projevila zvolená rodina písma (helvetica) – alespoň na mém počítači, vybaveném operačním okenním systémem vzor 2000, některá písmenka dost nepěkně splývala a celý text byl obtížně čitelný až rozharašený. Zbytečně jsem pátral po tiskové verzi, i když uznávám, že k tištění zde zase tolik podnětných informací není. Způsob připojení stylů k jakémusi http://localhost mě donutil zamyslet se nad svými znalostmi, ale ať jsem dumal, jak jsem dumal, důvod této programátorské konstrukce a veselé hříčky jsem neobjevil. Faktem ale je, že vše funguje, jak má. Trochu mě také zamrzela informační chudoba, neboť si myslím, že život studentský je nabitý humorem a veselými zážitky (alespoň ten můj byl zcela určitě) a podělit se o ně s ostatními by mohlo celý web příjemně oživit.

Sečteno a podtrženo – dle mého skromného soudu se jedná o slušné dílko, kterému možná zdejší kritika prospěje a autor určitě ochotně a rád pár drobných prohřešků proti dobrým webdesignérským mravům opraví. Budu mu držet palce a jako doušku závěrem přikládám krátký poetický kousek, ke kterému mě inspiroval jeden ze zápisů v návštěvní knize:

Shuri Shuri Shurikenky
dolily si vodkou sklenky,
vyžahly nápoj do mrtě
a šly s Shurinem na kutě.

Plaváček v. k.


O rubrice

Kritika webu slouží ke čtenářskému hodnocení vytvářených nebo již vytvořených internetových stránek. Svůj názor můžete sdělit níže v diskusi, čímž umožníte autorům webu nahlédnout své stránky také z jiného úhlu pohledu.

Chcete-li hodnotit některé z dříve zveřejněných stránek, najdete je v přehledu v rubrice Kritika webu v sekci Magazín.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *