Instantní aplikace aneb otevřít, ohřát a je to

17. ledna 2003

Máte hlad? Nemáte čas? Každá ušetřená koruna se hodí? V takové situaci si stačí vybrat příchuť, barvu, někteří renomovanou značku také ocení a mikrovlnná trouba se má na co těšit. Tři minuty, vylepšit trochou čerstvé zeleniny, možná opepřit a našemu žaludku se konečně dostane zadostiučinění. Pro někoho krutá realita, pro někoho vysněný stav, ale budeme podobným způsobem také vyvíjet aplikace? Máme vůbec čím?

Po poněkud hladovém úvodu se pokusím přiblížit zajímavou vývojářskou aplikaci, jejíž hlavní benefit spočívá ve skutečnosti, že za vývojem plnohodnotné webbased aplikace se nemusí ze strany vývojáře skrývat ani řádek zdrojového kódu. Dokáži si nyní živě představit, že se u mnoha čtenářů zalije obličej krví stejně intenzivně, jako při představě různých „menu creatorů“, „button creatorů“ a jim podobných. Dříve, než začnete naříkat a než první váš vlas dopadne na zem, věřte, že jsem k představované aplikaci přistupoval ze začátku s podobným despektem. Ale stačilo nainstalovat, trochu sebezapření a mé předsudky se zcela rozplynuly. Dokonce vám nyní budu tvrdit, že jsem přesvědčen o zaslouženém místě mezi portfoliem vývojářských produktů.

Co že mi to sebralo práci?

Uznávám, že to jsou silná slova na pouhý nadpis, a proto je trochu poupravím: „Konečně se budu moci zabývat zajímavějšími problémy!“ Ukáži vám aplikaci, která v mnohém usnadní řešení programátorsky ne příliš složitých problémů, ale problémů zabírající zbytečně mnoho času. Namátkou mně napadají například různé aplikace pro editaci DB dat pomocí webových formulářů a podobně. Nejsou to problémy složité, ale když je takových tabulek deset, možná přidáme jednu nebo dvě relace a přidáme různá přístupová práva pro různé skupiny uživatelů a jsem přesvědčen, že je na několik hodin od vývojáře pokoj. Ještě k tomu připočteme ladění takového programu – budeme-li vycházet z předpokladu, že v sebejednodušším programu se chyba může vyskytnout – a budeme mít za sebou spoustu hodin, které se daly strávit řešením mnohem palčivějších problémů.

A o jaké aplikaci vlstně mluvím? Měl jsem možnost vyzkoušet CodeCharge Studio (dále jen CCStudio), které ke všemu zmíněnému přidává také slušně vypadající zásobu různých vzhledů na bázi CSS (Cascade Style Sheets) a jako třešničku si nechává výslednou jazykovou nezávislost. Při popisování se také pokusím o lehké srovnání s již dostatečně etablovaným produktem Macromedia Dreamweaver MX (či pro někoho známý jako starší verze Dreamweaver Developer Edition), přestože Dreamweaver (dále jen MX) je postaven coby vývojářská aplikace mnohem výše a trochu někde jinde. Ten kdo jej zkusil či používá, si však bude moci lépe představit chování CodeCharge Studia.

Schéma rozdílných přístupů k vývoji aplikací u obou nástrojů

Jak to vše funguje?

CodeCharge Studio

V předchozím odstavci jsem zmínil jazykovou nezávislost a to nejen na začátku vývoje aplikace, ale kdykoli během vývoje, kdy je možné měnit cílový skriptovací jazyk. Ze schématu je zřejmé, jak je této vlastnosti dosaženo. Základem CCStudia je návrhář stránky, ve kterém vytváříte HTML template výsledné stránky.

Samozřejmostí jsou varianty práce s náhledem či práce s HTML kódem stránky. Většina různých nástrojů či komponent si pouze do stránky umístí speciální značky a kdykoli požádáte o „živý“ náhled, CCStudio danou stránku zkompiluje do výsledného skriptovacího jazyka a zobrazí. I přes tento styl práce se může zdát, že jsou jakékoli zásahy přímo do skriptu vyloučené, ale není tomu zcela tak.

Aplikace podporuje definice obsluhy událostí i definice vlastních funkcí či procedur. Je to poněkud specifičtější styl práce, ale lze si na něj zvyknout. Pokud však budete definovat vlastní funkce již v syntaxi cílového jazyka, nezávislost je samozřejmě ta tam. Z tohoto důvodů nabízí CCStudio paletu funkcí, jejichž chování usměrňujete pomocí parametrů a jejich výslednou skriptovou podobu opět necháte zcela v kompetenci CCStudia.

Pro vývojáře je tedy zdrojový kód sada mezikódů, které se pro výsledné fungování web aplikace musí zkompilovat do syntaxe cílového jazyka.

Macromedia Dreamweaver MX

MX jde na vývoj aplikací ve „šlépějích“ RAD trochu jinak. Cílový jazyk si můžeme zvolit na počátku vývoje a MX již tvoří výsledný kód během vývoje přímo pomocí příkazů daného skriptovacího jazyka. Jak jsem již zdůraznil, je to dáno především tím, že MX je komplexní vývojářský nástroj, a tak je stále přímá kontrola kódu nezbytná. Také bych rád zdůraznil, že vše, co je možné pomocí CCStudia, je možné také pomocí MX. Někdy hůře někdy snáze, ale lze nalézt několik důvodů proč i přes tento fakt zvážit CCStudio:

  • CCStudio je „prošpikováno“ průvodci – rychlost a překvapivě vysoké možnosti přizpůsobení.
  • CCStudio obsahuje širokou nabídku vzhledů – pestrý výběr včetně různých vzhledů tlačítek, vše lze libovolně kombinovat či měnit doslova pomocí několika mávnutí myši.
  • Cena – pokud nepotřebujete tak silný kalibr jako MX, CCStudio je levnější. Mimo této verze je k dispozici ještě trochu chudší, ale ještě trochu levnější sourozenec.
  • Rychlost – troufám si tvrdit, že při vývoji některých typů aplikací je práce v CCStudiu, po přizpůsobení se stylu, rychlejší se započtením celkového vzhledu stránek.

Krátký výlet po krásách CCStudia

Základní pracovní prostředí CCStudia

Základem je stromové zobrazení objektů v projektu. Tento strukturovaný náhled na projekt se postupně rozšiřuje s přibývajícími komponentami na stránce. Jak bývá u RAD aplikací dobrým zvykem, nechybí panel vlastností objektu (properties) a panel použitelných komponent (toolbox). Zobrazení výsledné stránky je možné měnit do následujících pohledů:

  • editace v náhledu
  • přímá editace HTML kódu
  • předběžné zobrazení pouze HTML šablony stránky
  • úplné zobrazení „živé“ stránky

Kdykoli potřebuje aplikace překompilovat stránku při střídání těchto náhledů, automaticky vše zařídí a vy jste o všech podobných akcí prováděných na pozadí zřetelně informováni.

Zmínil jsem se o velice rychlé změně vzhledu stránky či jednotlivých prvků – všechny podobné funkce jsou doprovázeny přehlednými formuláři:


Úspora času znamená také úsporu prostředků

Vyzkoušel jsem si v CCStudiu malý guestbook včetně stránkování a mohu s obdivem konstatovat, že při vývoji aplikací, jejichž řešení se vměstná mezi jeho nástrojovou paletu a jeho možnosti, je úspora času více než znatelná a sami si můžete vyzkoušet, že jeho možnosti nejsou zdaleka omezené.

„Toto mezi skutečné vývojáře nepatří.“ I jiná slova podobného rázu můžeme zaslechnout a mně nezbývá nic jiného než na ně reagovat a s vámi se rozloučit slovy: „Věnujte se zajímavějším problémům a rutinní záležitosti přenechejte někomu levnějšímu.“

Aktuální verzi CodeCharge Studia si můžete stáhnout na Stahuj.cz.

Užitečné zdroje

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek hanspaulka.wz.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *