Jak na přesměrování stránek ve WordPressu

30. září 2021

Přesměrování je jednou z nejčastěji používaných funkcí na webových stránkách. Potřebujete vytvořit jednoduše zapamatovatelnou adresu, která odkazuje na obtížnější adresu na vašem či dokonce na externím web? Nebo například chcete přesměrovat smazané příspěvky a články na jinou část stránek? Potom se vám nejen pro tato využití bude hodit dnešní článek, ve kterém si představíme plugin Redirection.

Výhody pluginu

https://cs.wordpress.org/plugins/redirection/

Zmíněný plugin je zcela zdarma (autora můžete případně podpořit v dalším vývoji) a nabízí následující funkce:

  • Různé typy přesměrování (trvalé/dočasné) včetně možnosti předávat na cílovou stránku parametry ze zadané adresy;
  • logování neexistujících stránek (chyb 404), čímž se často odhalí například nějaký starý nefunkční odkaz, který míří na vaši stránku;
  • hromadný import stránek pro přesměrování;
  • historie přesměrování (uvidíte, kolik lidí zadalo odkaz, na který jste nastavili přesměrování);
  • možnost řadit pravidla přesměrování do skupin pro lepší přehlednost;
  • odchycení změny adresy stránky ve WordPressu – v případě, že změníte odkaz na jednu z vašich stránek či příspěvků, tak plugin automaticky vytvoří přesměrovávací pravidlo a bude fungovat i starý odkaz.

Instalace

Instalace je velice jednoduchá. Po nainstalování pluginu Redirection ve WordPressové sekci pro pluginy klikněte na odkaz v rámečku:

Na první stránce naleznete základní informace o pluginu. Posuneme se na další krok kliknutím na modré tlačítko Start Setup.

Na druhé stránce se nachází tři zásadnější volby.

  • Monitor permalink changes in WordPress posts and pages znamená, zdali chcete v případě změny adresy příspěvku či stránky vytvořit přesměrování tak, aby fungovala i stará adresa (uživatel bude přesměrovaný na novou adresu). Doporučuji tuhle možnost zaškrtnout.
  • Keep a log of all redirects and 404 errors je funkce, která loguje veškerá proběhlá přesměrování a ukládá informace o nenalezených stránkách (tzv. 404) chyby. Taktéž doporučuji zapnout.
  • Store IP information for redirects and 404 errors jde zvolit pouze, pokud jste zaškrtli předchozí možnost. Máte možnost zvolit si, zdali chcete ke všem logům ukládat i IP adresu uživatele, kde můžete teoreticky narážet na problém skrze problematiku GDPR. Já jsem tuhle možnost nezvolil.

Na dalším kroku pouze klikneme na tlačítko Finish setup a tím je instalace úspěšně dokončená. Do samotného nastavení pluginu se dostaneme přes levé menu, konkrétně sekci Nástroje -> Redirection. 

Vytvoření pravidla pro přesměrování

Na úvodní stránce, kterou můžete vidět na předchozím obrázku, vidíme seznam pravidel pro přesměrování. Ve spodní části této stránky se nachází formulář pro vytvoření nového pravidla.

Pustíme se tedy do vyplňování:

  • Source URL: zdrojová adresa, ze které se má přesměrovat (např. /testovaci-adresa/). Zadáváme relativní adresu, tudíž bez http://.
    • Vedle tohoto políčka se nachází možnosti pro případné částečné přesměrování podle regulárních výrazů. Tuhle pokročilou možnost si necháme na jindy.
  • Query Parameters: na výběr máte ze tří možností, jak pracovat s parametry v URL adrese.
    • Exact match in any order: přesměrování proběhne jen při úplné shodě adresy, tudíž v našem případě by přesměrování nefungovalo, kdyby odkaz byl například ve tvaru /testovaci-adresa/?utm_source=interval 
    • Ignore all parameters: přesměrování proběhne i v případě, že v URL adrese jsou nějaké parametry. Parametry se ale zahodí. Tudíž z adresy /testovaci-adresa/?utm_source=interval bude uživatel přesměrován na /druha-stranka/.
    • Ignore & pass parameters: přesměrování proběhne i v případě, že v URL adrese jsou nějaké parametry. Parametry se přesměrují také. Tudíž z adresy /testovaci-adresa/?utm_source=interval bude uživatel přesměrován na /druha-stranka/?utm_source=interval
  • Target URL: cílová adresa, na kterou bude člověk přesměrován. Adresa může být relativní (na stejném webu, musí začínat lomítkem), nebo absolutní, tudíž může směrovat na úplně jiný web, třeba na https://interval.cz
  • Group: pravidlo můžete uložit do nějaké skupiny. Skupiny se vytváří v sekci Groups, kterou naleznete v horní části stránky. Je to dobré pro přehlednost.

Následně pravidlo uložíme kliknutím na modré tlačítko Add redirect. Nyní můžete vyzkoušet, zdali přesměrování funguje.

Další funkce pluginu

Logování přesměrování

V sekci Log naleznete historii všech přesměrování, které byly provedeny. Můžete filtrovat podle skupin nebo URL adres, čímž zjistíte, jak jsou vaše přesměrování využívány.

Chyby 404

V sekci 404s naleznete seznam přístupů na neexistující stránky. Tuhle funkce oceníte v případě, že díky nějaké chybě odkazu nebo smazání stránky lidé přistupují na web na neexistující stránku. To může návštěvníky odradit.

Import / Export

V sekci Import / Export se nachází spousta užitečných funkcí pro hromadnou práci s tímto pluginem. Věřím, že většina z vás tohle neocení, ale jsou situace, kdy je potřeba přesměrovat hromadu URL adres, kde by ruční přidávání pravidel bylo příliš zdlouhavé.

Stačí nahrát .CSV soubor, kde jsou URL adresy oddělené čárkou ve formátu stará adresa,nová adresa.

Všechna pravidla můžete také exportovat, včetně logů o přesměrování nebo přístupech na neexistující stránky.

Groups

V sekci Groups můžete vytvářet / mazat již zmíněné skupiny, které jsou vhodné pro přehlednost a filtrování.

Site

Sekce Site obsahuje pokročilejší nastavení pro přesměrování celé stránky, včetně možnosti zapnutí přesměrování https nebo změnu canonicalů. Tuhle sekci ocení zkušenější uživatelé.

Daniel Šenkyřík

Jsem PHP programátor se zaměřením na Nette a Wordpress. Mám za sebou dokončené vyšší desítky Wordpress projektů o různé složitosti - počínaje jednoduchými prezentacemi, přes eshopy až po velmi rozsáhlé projekty. Preferuji tvorbu vlastních šablon na míru.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *