Jak šel čas s webhostingem od CZECHIA.COM

6. dubna 2016

Je tu druhý díl našeho mini retro seriálu, který jsme pro vás připravili k 20. výročí existence CZECHIA.COM. Dnes se dozvíte, jak jsme začali provozovat v České republice první komerční webhosting. Sluší se ale připomenout i něco málo k celé jeho historii. V únoru 2016 oslavil český internet 24 let od svého prvního spuštění. Jeho počátky jsou spojeny s rokem 1992 a univerzitním prostředím.

 

V průběhu druhé poloviny 90. let se začínají objevovat společnosti, které se zaměřily na internetové služby, a CZECHIA.COM patřila mezi ně. Přestože v začátcích měl internet v České republice své využití především na vysokých školách, postupně začal sloužit i ke komerčním účelům.

V roce 1996 vznikl Český informační server – Czechia, který měl pomoci českým firmám s jejich prezentací v zahraničí. Nově vzniklá divize internetových služeb patřila tedy k prvním českým společnostem, které začaly provozovat komerční webhostingové služby. A už v roce 1997 je nabízela ve velkém.

Webhosting v USA i ČR

V roce 1997 jsme poskytovali doménu s koncovkou COM jak na serveru v USA, tak i ČR. Uživatelé si mohli vybrat jednu ze tří variant. V té době bylo možné objednat si například webhosting s připojením do internetu na dvou pevných linkách T1 s kapacitou 1,54 Mbps.

V roce 2000 jste si ale již mohli zvolit server Czechia, který byl připojen v USA na kombinovaném uzlu s kapacitou 40 Mbps, nebo umístění domény na serveru Czechia na uzlu PVT 100 Mbps či na uzlu CESNETu 10 Mbps.

Nezapomněli jsme ani na klienty ze Slovenska a ve stejném roce jsme zprovoznili server v Bratislavě, který byl v činnosti na uzlu ViaPVT 2 Mbps. O rok později byl pak server zřízen i v Polsku.

Už 15 let máme své datové centrum

Rok 2001 byl pro nás přínosný. Zřídili jsme si již vlastní datové centrum, které bylo připojeno na uzel páteřní sítě GTS.

S uzlem u společnosti GTS přišla CZECHIA i s novými servery Dual Pentium III 1GHz a provozovala tyto servery od AT Computers pro oba operační systémy WinNT i Linux.

Rok 2009 a vývoj DNS systému

S webhostingem a doménami je spojen i DNS systém, kde jsou uloženy databáze doménových jmen s informacemi, na kterém serveru (počítači) se domény nacházejí. Vývoj těchto technologií u CZECHIA.COM je spojen s rokem 2009, kdy jsme začali vytvářet vlastní DNS systém, který jsme o rok později spustili.

Aktuálně využívá CZECHIA.COM pro DNS tři name servery, které jsou umístěny na nezávislých místech a datových okruzích v ČR (Praha, Brno) a USA. Dva z nich podporují protokol IPv6 a všechny jsou od společnosti DELL. Do celkové nabídky patří také podpora služby DNSSEC, která slouží k podpisu domény.

Individuální webhosting CZECHIA.COM

Webhosting a další přidružené služby jsme tak v průběhu let rozšiřovali a zlepšovali. A jak to vypadá s naším webhostingem dnes? V současnosti využívají naše služby deseti tisíce zákazníků, kterým poskytujeme kompletní servis webhostingových služeb. Mohou si vybírat z několika programů a v případě, že jim nevyhovuje žádná z variant, je tu k dispozici individuální webhosting.

O co se jedná? Znamená to, že pro váš projekt navrhneme optimální nastavení hostingu přímo na míru. Chcete znát 5 důvodu, proč byste měli tuto službu využít? Tady jsou.

  • Špičkové technologické zázemí,
  • nonstop kvalitní zákaznická podpora,
  • bezplatné nasazení SSL certifikátu,
  • snadná instalace Open Source aplikací,
  • navýšení parametrů hostingu dle potřeb.

Poptat řešení na míru můžete prostřednictvím formuláře na CZECHIA.COM. Webhostingové služby poskytujeme již 20 let a poradíme s výběrem i vám.

Webhosting s 50% slevou a balíčkem k zabezpečení domény

Navíc jsme připravili na webhosting i speciální jarní akci, která je časově omezena.  O co se jedná? V období od 1. 4. do 31. 5. 2016 si aktivujete hosting na CZECHIA.COM až s 50% slevou, CZ doménou v ceně a bezplatným balíčkem k jejímu zabezpečení.  Využijte akce včas. Více informací se dozvíte na https://www.czechia.com/novinka/jarni-hostingova-akce

A co vás čeká příště? Těšit se můžete například na krátkou historii, která se váže k inShopu.

Štítky: retroserial

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *