Jak vybrat správný SSL certifikát?

19. dubna 2013

Nejdůležitějším prvkem zabezpečení je SSL certifikát pro šifrování komunikace. Ve článku je návod, jak vybrat správný certifikát pro vaše potřeby.

Pomůžeme vám vybrat správný certifikát

Pokud jste se rozhodli pro výběr SSL certifikátů od důvěryhodné certifikační autority, budete stát před rozhodnutím, který z nabízených certifikátů je nejvhodnější.

SSL certifikáty lze vybrat podle několika parametrů. Mezi základní patří úroveň ověření žadatele o certifikát, počet zabezpečených domén a samozřejmě pořizovací náklady.

Budeme předpokládat, že váš nový certifikát nemá návštěvníkům zobrazovat žádnou chybu zabezpečení, a bude tedy plně důvěryhodný.

Varovná hláška nedůvěryhodnýmch SSL certifikátů

Také určitě nechcete spoléhat na neznámou certifikační autoritu pochybné pověsti. Do výběru proto zahrňte jen světoznámé a osvědčené certifikační autority Symantec, Thawte, GeoTrust a nejlevnější autoritu RapidSSL s cenami již od 349 Kč. S certifikáty těchto autorit máte jistotu, že prohlížeč návštěvníkovi nezobrazí žádnou chybu zabezpečení.

Podle čeho certifikát vybírat?

Při výběru je nutné zvážit zejména úroveň ověření certifikátu, i počet domén, které může jeden SSL certifikát zabezpečit. Je též vhodné přihlédnout k prestiži certifikační autority, která certifikát vydá.

Nejdůležitějším technickým parametrem je počet zabezpečených domén a podpora SAN (Subject Alternative Name). Neomezený počet subdomén určitého řádu zabezpečují hvězdičkové Wildcard certifikáty. Se SAN certifikátem naopak zabezpečíte několik nesouvisejících domén či poštovní server Microsoft Exchange. Běžný SSL certifikát je platný pro jednu konkrétní doménu.

Výběr certifikační autority a stupně ověření žadatele souvisí s použitím SSL certifikátu. Nejprestižnější certifikační autorita Symantec je vhodná pro nejznámější projekty, které potřebují nejvyšší míru důvěryhodnosti. EV certifikáty (rozšířené ověření) této autority jsou oblíbené mezi bankami a finančními institucemi. Certifikáty s rozšířeným ověřením však může používat každý, komu záleží na důvěryhodnosti, má zájem zvýšit konverze a zároveň získá nezaměnitelný symbol bezpečnosti – zelený adresní řádek. Příkladem cenově dostupného EV certifikátu je GeoTrust True BusinessID EV.

Pokud bude SSL certifikát sloužit firmě či e-shopu, doporučujeme certifikát s ověřením organizace (OV). V certifikátu je uveden název organizace a návštěvník může identitu provozovatele ověřit v detailu certifikátu. Pro zabezpečení webových stránek vaší firmy či e-shopu doporučujeme SSL certifikáty Thawte a GeoTrustu.

Pro jednodušší webové projekty jsou vhodné certifikáty s doménovým ověřením (DV). Jejich výhodou je bleskové vystavení do několika minut. V detailu certifikátu však na rozdíl od OV certifikátu není uveden název vlastníka. Na certifikáty s doménovým ověřením se specializuje důvěryhodná certifikační autorita RapidSSL.

Zkuste průvodce výběrem

Ušetřete čas a starosti, připravili jsme pro vás průvodce výběrem SSL certifikátu. Naleznete v něm odpověď na tři jednoduché otázky, které je třeba si při výběru položit. Potom zjistíte, který SSL certifikát nejlépe odpovídá vašim potřebám.

Průvodce výběrem SSL certifikátu

Pokud byste chtěli srovnávat veškeré vlastnosti SSL certifikátů včetně technických, můžete je porovnat v našem Srovnání SSL certifikátů. Porovnat můžete až čtyři různé SSL certifikáty.

Stále si nevíte rady?

Pokud vám průvodce nedokázal odpovědět na vaše otázky a nenašli jste to, co potřebujete, neváhejte se obrátit na naši zákaznickou podporu. Rádi vám poradíme na e-mailu, telefonu, nebo chatu. Více informací na SSLmarket.cz, admin@zoner.cz, 603 196 637

SSLmarket logo

Štítky: Články, SSL

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější