JavaScript – zaměřeno na řetězce

20. září 2000

V minulém díle seriálu o JavaScriptu jsem uvedl povídání o číslech v JavaScriptu pro úplné začátečníky. Dnes budu pokračovat o řetězcích, což jsou další objekty, se kterými umí JavaScript pracovat. Tento článek je určen spíše pro začátečníky.

Řetězce jsou objekty, do kterých se dá uložit kus textu. Proto se je JavaScript nesnaží ani jinak pochopit, prostě je kus textu složený z jednotlivých znaků. Samotný JavaScript má celou řadu nástrojů pro práci právě s řetězci.

Jak vypadá správně napsaný řetězec? Je to libovolný text uzavřený buď mezi uvozovky, nebo apostrofy. Tedy třeba "ahoj", nebo ‚ahoj‘ jsou platné řetězce pro JavaScript. Řetězce mohou být mnohem delší, jako je třeba "Já jsem trochu delší řetězec.", a nebo mnohem kratší. Například řetězec "e" obsahuje pouze jediný znak. Extrémním případem je řetězec, který obsahuje nula znaků, který se nazývá prázdným řetězcem. Zapisuje se buď jako "", nebo „, tedy mezi uvozovkami, či apostrofy se nic neuvede.

Pokud bychom žili v dokonalém světě, mohli bychom v JavaScriptu stvořit libovolně dlouhý řetězec. Mohl by mít třeba mnoho biliónů znaků. Protože žijeme v reálném světě, je délka řetězce omezená, ale zase ne natolik, aby nám to nějak moc vadilo a museli jsme se o to zajímat. Obecně bývá limit zhruba v miliardách znaků, absolutně na každém počítači bychom měli mít možnost pracovat s řetězcem, který obsahuje 65000 znaků. Což je i tak většinou dostatečné.

Protože každý řetězec je při zápisu ohraničen uvozovkami, nebo apostrofy, nastává problém, pokud zrovna tyto znaky chceme napsat dovnitř řetězce. JavaScript to po vzoru jazyka C vyřešil pomocí speciálních dvojic znaků s obráceným lomítkem \. Takže uvozovky se dají napsat jako \", a apostrof jako \‘. Příkladem mohou být řetězce "Honza řekl: \"Souhlasím\"", nebo "Toto jsou uvozovky: \"\"". Těchto dvojic znaků existuje více:

  • \“ – znak uvozovka
  • \‘ – znak apostrof
  • \\ – pokud potřebujeme dovnitř řetězce zapsat obrácené lomítko
  • \b – řídící znak: posuneme se o znak zpět
  • \f – řídící znak: přechod na další stránku
  • \n – řídící znak: posuneme se na nový řádek
  • \r – řídící znak: posun na začátek řádku
  • \t – znak tabelátor

S řetězci jde dělat spoustu užitečných věcí. Třeba jdou vypsat na obrazovku, je možné je prohledávat, spojovat, rozdělovat, apod. Jakýkoli řetězec bere JavaScript jako objekt speciálního typu string (string je anglicky řetězec). Lze s ním v JavaScriptu pracovat třeba takto (příklad je vypsán jako kompletní HTML stránka se vší omáčkou kolem, která je potřebná pro spuštění příkladu):

<html>
<head>
<title>Ukázka práce s řetězci</title>
</head>
<body>
<script type="text/javascript" language="JavaScript"><!–
alert("ahoj");
// –>
</script>
</body>
</html>

Uvnitř výše uvedeného příkladu je jeden příkaz JavaScriptu, a to alert("ahoj");. Pokud natáhnete celou stránku do prohlížeče, potom tento řádek vypíše v samostatném okně řetězec ahoj.

Popis všech možných funkcí s řetězce přinese Interval příště. Zde si můžete vyzkoušet správný zápis řetězců:

Do pole můžete zapsat řetězec, a po kliknutí na tlačítko se dozvíte, jak ho JavaScript chápe. Pokud nenapíšete řetězec třeba do uvozovek, potom se můžete dočkat různých chybových hlášení. Zkuste třeba napsat "prvni radek\ndruhy radek\n", který vám ukáže jak rozdělit řetězec na více řádků.

A to je pro dnešek vše.

Předchozí článek SQL - jak na dotazy 2.
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *