Macromedia Fireworks 4 – konkurence pro Photoshop?

13. prosince 2000

Právě v těchto dnech by měla přijít firma Macromedia na trh s nejnovější verzí programu Fireworks, který by již měl být plnohodnotnou konkurencí pro Adobe Photoshop. V dnešním článku si přiblížíme novinky této čtvrté řady a podíváme se zda je tento program opravdu konkurenceschopný.

Fireworks je program používaný zejména webdesignery pro vytváření webové grafiky. Umožňuje pracovat jak s bitmapovou, tak i s vektorovou grafikou a dokáže velmi dobře exportovat obrázky přímo v hotovém HTML kódu. Tábor příznivců tohoto programu není sice ještě tak velký, jako je tomu u Adobe Photoshopu, ovšem tento nepoměr se možná výrazně změní právě s vypuštěním na trh jeho čtvrté verze.

Macromedia si klade za cíl unifikovat vzhled a ovládání svých programů a dát jim jednotné uživatelské prostředí. Svým vzhledem a uspořádáním se Fireworks téměř neliší od Flash nebo Dreamweaveru. Společné pro všechny tyto programy jsou například klávesové zkratky, takže si uživatelé nemusí pamatovat různé klávesové zkratky stejných akcí u různých programů.

Nyní se podíváme na několik novinek, které se v programu objevily. Jednou z nich je jistě Launcher Bar, což je nová lišta v pravé dolní části obrazovky, kterou už znají uživatelé programů Dreamweaver a Flash a která slouží pro rychlé zobrazení paletek se styly, barvami, akcemi apod.

V nové verzi programu byla také vylepšena možnost vytváření rolloverů. Nyní máte možnost velmi jednoduše zvolit obrázek, který se objeví po najetí myší a pomocí malého terčíku máte dokonce možnost tento obrázek měnit kdekoliv v dokumentu pouhým přenesením tohoto terčíku.

K vytvoření kvalitního pop-up menu jste zatím museli znát velmi dobře JavaScript, pomocí něhož lze takové menu vytvořit. Nyní si ve Fireworks stačí nadefinovat položky, barvy a určit cílové URL a program vytvoří celé pop-up menu za vás a nemusíte napsat ani řádek skriptu.

Změn doznala i paletka s vrstvami. Nyní máte možnost vidět přímo ve vrstvě zmenšený náhled na celý dokument s vyznačenou příslušnou vrstvou včetně maskovaných částí, což umožňuje lepší navigaci uvnitř dokumentu. U vrstev se dá vypnout jejich zobrazování a lze je také zamknout. Pořadí vrstev jde měnit pouhým tažením myší.

Pokud při práci spolupracujete s lidmi, kteří používají Photoshop, jistě vás potěší vylepšená podpora exportu a importu souborů ve formátu PSD. Exportovat do Photoshopu lze se zachováním editovatelnosti vrstev, textů a efektů.

Naprostou novinkou je možnost vytváření menších flashových animací, tedy souborů ve formátu SWF. Mezi možnosti animace patří změna polohy, rotace, zvětšení a průhlednosti objektu. Nadefinování animace je velice snadné a probíhá v jedné paletce, kde se nastaví, kolik snímků má animace zabírat a vepíšete příslušné hodnoty do předepsaných políček.

Dávkové zpracování souborů je nyní opět o něco snazší a zkušenějším uživatelům dovoluje používat i příkazy při zpracovávání souborů. Při dávkovém zpracování máte nyní možnost specifikovat jaké akce (rotace, zvětšení, export, přejmenovaní atd.) a v jakém pořadí se budou vykonávat a zároveň máte možnost přesně určit, které soubory se budou zpracovávat a v jakém adresáři se budou ukládat.

Vylepšena je také spolupráce s Dreamweverem, do kterého nyní máte možnost vyexportovat grafiku přímo z Fireworks v HTML tabulce a s  rozřezanými obrázky. Bez zajímavosti není také zpětná vazba, kdy se změny provedené v Dreamweaveru promítnou i ve Fireworks.

Velmi se rozšířily i možnosti exportu z Fireworks, mimo již výše zmíněnou možnost exportu do PSD (Photoshop) přibylo několik dalších. Nyní již můžete HTML kód exportovat s ohledem na to, ve kterém HTML editoru jej budete dále upravovat. Přičemž podporovány jsou kromě Dreamweaveru také GoLive a FrontPage. Žádným problémem již také není export do souborů s příponami ASP, PHP, JSP, SHTML apod. Fireworks mimo samozřejmé podpory exportu do JPEG, GIF a PNG umožňuje export do SWF (Flash), AI (Illustrator) nebo Lotus Domino Designer.

Jednou z velmi podstatných novinek, která umožní zmenšit velikost výsledných souborů je možnost selektivní JPEG komprese. Tato nová funkce umožňuje nastavit různou úroveň komprese pro různé části obrázku, čímž je dána možnost optimální komprese v různých částech obrázku.

Program Macromedia Fireworks je dostupný od prosince 2000 a koupit si jej lze za cenu 299 dolarů, přičemž upgrade z jakékoliv předchozí verze stojí 149 dolarů. Pokud již vlastníte licenci na Dreamweaver nebo Fireworks, pak pro vás jistě není bez zajímavosti možnost získat balíček Dreamweaver 4 / Fireworks 4 Studio za cenu 199 dolarů.

Mnoho nových funkcí a vylepšení Macromedia Fireworks z  tohoto programu dělá plnohodnotného soupeře Adobe Photoshopu na poli webové grafiky. Pokud vás zajímá jak si Fireworks vedou v přímé konfrontaci s Photoshopem, pak si nenechte ujít příští článek, který bude této tématice celý věnován.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *