Máte už zdravotní knížku na internetu?

7. listopadu 2002

Více než před rokem iniciovala skupina lékařů ambiciózní projekt – osobní zdravotní knížku, která by byla přístupná registrovaným pacientům a pověřeným lékařům na internetu. Přestože nově vzniklá společnost iZIP získala k realizaci této novátorské myšlenky postupně řadu věhlasných partnerů, veřejnost o projektu zatím moc neví. Pro odborníky je vznik podobné informační databáze spojen s řadou otazníků.

Co je iZIP?

Na úvod je třeba říci, že internetový přístup ke zdravotním informacím pacienta (iZIP) nechce a nemůže plně nahradit pacientskou dokumentaci, tedy onu tajuplnou složku či obálku, kterou máte šanci z dálky zahlédnout při návštěvě svého praktického lékaře. Nejenže dosud nebylo vyjasněno, komu tyto informace patří, ale automaticky by došlo k vyblokování off-line doktorů a pacientů. Pikantní je, že podle platné legislativy tato „lejstra“ fyzicky nikdo nevlastní – ani vy, ani sektor zdravotnictví. Proto existuje bezprizorní stav, dokumentace je nepřístupně uzamčena v regálech a počítačích doktorů a vy se o svém zdraví nic zásadního nedozvíte. Projekt si klade za cíl spíše eliminovat duplicitní vyšetření, minimalizovat oběh papírů, dopomoci zlepšení vztahu lékař-pacient a umožnit vám lepší přehled o vlastním zdravotním stavu.

Projekt zdravotních informací, sdílených na internetu, by měl v praxi vypadat následovně:

  • Pacient se registruje do iZIP a získává tím svou virtuální zdravotní knížku, společně s unikátními právy k jejímu používání. Přístupové klíče je možné prolomit v jediném případě, kterým je ohrožení života vlastníka.
  • Pomocí přístupových práv můžete umožnit lékaři, aby se seznámil s obsahem zdravotní knížky.
  • Váš ošetřující lékař by měl disponovat připojením na Internet, k čemuž má dopomoci účast společnosti Český Telecom v projektu (ISDN linky za výhodných podmínek).
  • Lékař může na základě vyšetření zapisovat do iZIP automaticky (přes tlačítko integrované do softwaru) nebo manuálně (přes internetové připojení). Připojit lze nejen text, obsahující zásadní informace o zdravotním stavu, výsledky vyšetření a testů, ale i obrazovou dokumentaci, například rentgenové snímky.
  • Generaci zápisů do iZIP by měli zahrnout do svého řešení autoři všech běžně používaných medicínských programů.
  • Do virtuální zdravotní knížky se nebudou zapisovat všechny zjištěné skutečnosti. Cílem spíš je, aby ostatním zainteresovaným byla zpřístupněna nejdůležitější potřebná data.

Jaká jsou očekávání?

Pokud vám nevadí, že přihláškou do projektu iZIP předáte do společné databáze vlastní data (požadována je např. adresa, rodné číslo, e-mail a pochopitelně i souhlas ke zpracování osobních údajů), získáte konečně přístup k základním informacím o svém zdraví. Najednou budete disponovat záznamy, která popisují vaši léčbu a výsledky vyšetření. Jak s nimi můžete naložit?

  • Můžete se aktivněji starat o své zdraví. Tím, že budete vyžadovat od lékařů konkrétní vysvětlení zápisů ve virtuální dokumentaci, že budete poskytnutím přístupu k iZIP moci konzultovat svůj stav s dalšími odborníky.
  • Můžete předejít některým zbytečným vyšetřením nebo aplikaci léčiv, pokud poskytnete validní výsledky, zapsané na internetu. Mnohdy se tak například můžete vyhnout nepříjemným zákrokům nebo opakovaným dávkám rentgenového záření.
  • Virtuální zdravotní knížka je vaším majetkem a vy si rozhodnete, co v ní má být zapsáno a co ne.

Funguje to?

V únoru 2002 byla zahájena pilotní fáze projektu iZIP ve čtyřech vybraných okresech České republiky: v Benešově, Berouně, Jičíně a Rokycanech. Podle slov autorů je cílem této fáze ověřit fungování zdravotní knížky v praxi, získat zkušenosti s přístupem odborné i laické veřejnosti k systému, začít vyhodnocovat vliv iZIP na zlepšení kvality a efektivity zdravotní péče a shromáždit podněty pro další zlepšení nabízených služeb.

Zdravotní knížku na internetu v pilotních okresech otestovalo nejméně 300 lékařů a čtvrtina z nich by jej nyní už měla využívat v praxi. Postupně se bude projekt rozšiřovat na další území České republiky, přihlásit se můžete už dnes. Pokud však nevlastníte průkazku VZP, netěšte se příliš. První dva roky budou exkluzivně registrováni jen pojištěnci Všeobecné zdravotní pojišťovny, jako úlitba za to, že se stala generálním partnerem celého projektu. Naštěstí je však už ve fázi příprav spuštění spolupráce i s dalšími pojišťovnami.

Podle sdělení z minulého týdne využívá aktuálně princip internetového přístupu ke zdravotním informacím více než 14 tisíc lidí. To není vzhledem ke známosti a délce rozvoje projektu málo, ale představuje to jen zlomek tržního potenciálu. Ve „frontě“ na registraci by měli stát i čeští sportovní reprezentanti. Podle prohlášení obou stran se počítá s tím, že bude zdravotní dokumentace vedená na internetu nejen pomáhat při léčbě sportovců, ale umožní vyhodnocovat úrazy, nemoci i léčebné postupy skupiny reprezentantů jako celku.

Je to bezpečné?

Přístup k osobní podmnožině celé databáze je jištěn dvěma hesly. Práce s celým souborem je pak v rukou prověřených správců. V rámci obvyklých rituálů si jen těžko dovedu představit, že mi doktor dovolí, abych si do jeho počítače naťukal kódy vlastníma rukama. Když mu je sdělím, riskuji poprvé, hlavně v případě budoucí změny lékaře.

Největší nebezpečí však vidím ve zneužití databáze jako celku, podobný soubor má pro mnoho komerčních firem jistě cenu zlata. Uvědomuje si to také iZIP, s vlastní databází pracují pouze její administrátoři a to za velmi přísných podmínek. Prakticky vzato, s daty nakládají dvě nebo tři speciálně vyškolené osoby, z nichž žádná nemá přístup ke kompletní databázi. Systém iZIP funguje tak, že bez přístupového kódu a osobního hesla není možné dostat se ke zdravotním informacím konkrétního pacienta. Údaje jsou uloženy takovým způsobem, že bez hesla není možné zjistit, ke kterému klientovi se vztahují, přístupový kód generuje program zcela náhodně. Není třeba dodávat, že server je nadstandardně chráněn proti napadení zvenčí.

Přesto bude nutné nalézt odpovědi na další otázky:

  • Je sběr dat a jejich uchování v souladu se Zákonem o ochraně osobních údajů? Před časem iZIP získal souhlas Úřadu pro ochranu osobních údajů, mnozí odborníci však upozorňují na legislativní vakuum.
  • Jak přesvědčit některé lékaře-rutinéry, že elektronická informace je stejně spolehlivá jako papírová? Přitom ani ta není stoprocentní. Chce-li ji někdo změnit, je to v případě lejstra dokonce snazší. Budou odborní lékaři věřit zjištěním praktiků a naopak? Je třeba si uvědomit, že každá banální chyba může mít v extrémním případě za následek ztrátu lidského života…
  • Setrvačnost vztahu lékař-pacient, kdy ten druhý je vlastně v područí prvého. Dokáží se doktoři smířit s tím, že by například nemocný měl znát údaje z jeho pečlivě tajené dokumentace?
  • Rozdělí se populace na ty, kteří vlastní internetovou zdravotní knížku a on-line doktora a na další kategorie?

Dá se předpokládat, že na tyto otázky odpoví nejlépe právě probíhající praktické zkoušky. Povzbuzující v tomto směru jsou údaje z výzkumu, který si společnost iZIP nechala na míru zpracovat: 62 % lékařů využívá ke své práci počítač, 29 % disponuje připojením na internet.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *