Merak Mail Server pro Interval.cz

20. prosince 2005

Věřili byste tomu, že e-mailové řešení, využívané Intervalem, je již deset let staré? Možná ano, pokud už jste si užili nějaké ty komunikační problémy, které se u nás v poslední době vyskytují více než je únosné. Proto jsme se rozhodli pořídit nové řešení a po půl roce hledání padl náš výběr na Merak Mail Server. Bude nasazen v příštím roce na našem novém serveru, již nyní bychom vás ale chtěli s tímto systémem seznámit – rádi bychom znali i váš názor na jeho kvality.

S rostoucími nároky na spolehlivou a bezpečnou e-mailovou komunikaci rostou i nároky na e-mailové servery, které tvoří nedílnou součást firemní komunikační infrastruktury. V poslední době se narůstá počet středních a menších firem, které raději volí vlastní e-mailové řešení před řešením hostovaným.

Mezi výhody serveru začleněného do firemní infrastruktury patří hlavně větší míra zabezpečení před možností kompromitace e-mailové komunikace a také 100% kontrola nad firemními uživateli s kompletní archivací příchozí i odchozí pošty.

Jako samozřejmost v mailserverových řešeních se bere spolehlivá ochrana před viry a nevyžádanou poštou. Antivirus bývá přímo integrován do jádra mailserveru a měl by se sám aktualizovat bez nutnosti zásahu admistrátora. Většina mailserverů v sobě zahrnuje také několik typů ochrany před nevyžádanou poštou. Mezi základní typy patří Spam Assasin nebo Bayesiánské filtry, které jsou schopny se samy učit z došlé pošty.

Zabezpečení je ale jen jednou z důležitých součástí mailserverových řešení. Uživatelé potřebují nejen posílat a příjimat e-maily, ale také společně plánovat schůzky, sdílet kontakty nebo firemní úkoly. To vše umožňuje groupwarový server, který bývá integrován přímo do mailserverových řešení. Pro větší uživatelský komfort většina groupware serverů plně podporuje MS Outlook a jejich služby jsou dostupné stejně přes klienta jako přes webové rozhraní.

Messaging se stává v mnoha ohledech nástupcem e-mailové komunikace, kterou předčí svou rychlostí a možností snadno řešit problémy s kolegy ať už sedí ve vedlejší místnosti nebo na druhém konci světa. Velkým nedostatkem je, že většina messaging komunikace probíhá úplně nezabezpečeně s reálnou možností kompromitace jak samotné komunikace tak firemní infrastruktury, která často nebýva připraveny na viry přicházející z ICQ nebo MSN. Mnoho mailserverových řešení integruje messaging servery právě s ohledem na zabezpečení celé komunikace, která tak může probíhat kompletně šifrovaně i při napojení na veřejné messaging sítě.

Jedním e-mailových řešení, které podporují výše zmíněné funkce, je i Merak Mail Server, který je od roku 1999 vyvíjen společností IceWarp. Merak Mail Server běží na platformě Windows i Linux a vedle snadné instalace se vyznačuje i vysokou mírou zabezpečení. Server je plně škálovatelný a proto se hodí do malých kanceláří o pěti uživatelích stejně jako do velkých korporací a ISP s desítkami tisíc uživatelů.

Hlavním partnerem pro distribuci v České a Slovenské republice je společnost ZONER software, která v koordinaci se společností Icewarp připravuje integraci vlastního antivirového řešení do Merak Mail Server. Redakce magazínu Interval.cz by tímto chtěla oběma firmám poděkovat za pomoc při výstavbě nové redakční infrastruktury, která nám v budoucnu umožní zlepšit komunikaci s našimi autory i čtenáři.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek apollo
Další článek mudrcove
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *