Nová forma reklamních bannerů – brzy už i u nás

13. října 1999

Používání reklamních bannerů na webových stránkách je nejčastější formou propagace na Internetu i přes jejich zjevné nevýhody – např. velmi malá účinnost takové reklamy, která se pohybuje v desetinách procenta či ve velikosti samotného banneru, což se nepříznivě projevuje na době načtení webové stránky.

I přes výše zmíněné nevýhody se reklamní banner stále široce používá po celém Internetu. Reklamních bannerů se totiž v podstatě nikdy nezbavíme – patří k webovým stránkách stejně neodmyslitelně jako reklama v televizi vložená do pořadu. Ovšem čeho se možná v brzké době dočkáme, je samotná změna formy reklamního banneru – z animovaného GIFu o velikosti 468×60 bodů na banner, který je definován HTML kódem.

Výhody HTML banneru

Výhody banneru, který je definován pomocí HTML či JavaScriptu jsou na pohled jasné:

  • Vyšší účinnost (počet kliknutí vůči shlédnutí) HTML banneru oproti sebelépe provedému GIF banneru.
  • Interaktivita – HTML banner samozřejmě může být plně funkční (např. skutečně fungující formulář), což u klasických animovaných GIF bannerů samozřejmě nejde.
  • Webová stránka se načítá rychleji, neboť velikost HTML banneru oproti GIF banneru je až několikanásobně nižší.

Problémy s rozšířením

Proč se tedy HTML bannery ještě dnes nepoužívají, když mají tolik podstatných výhod? Velkým záporem je jejich pracnost při vytváření. Samozřejmě – není problém vytvořit nějaký HTML banner, který bude pouze obsahovat interaktivní formulář umístěný v tabulce 468×60 bodů, ale takové bannery se brzy okoukají – bude tedy potřeba používat animace pro upoutání pozornosti a to vytvořené třeba pomocí JavaScriptu – a ten každý rozhodně dobře neovládá narozdíl od umění vytvořit nějaký animovaný obrázek.

Dalším problémem, a to možná ještě podstatnějším, je kontrola takového banneru. Pokud obsahuje čisté HTML, není zde žádný problém. Pokud ale obsahuje prvky JavaScriptu nebo DHML nastává problém, a to problém s jeho kontrolou – nikdo vám totiž na svých webových stránkách neuveřejní banner, aniž by věděl, co tento banner dělá. Není totiž problém vytvořit banner v JavaScriptu, který například při načtení stránky nebo při kliknutí otevře automaticky pět dalších oken s inzerovanou stránkou. Možná si říkáte, že kontrola takového banneru spočívá jenom v tom, spustit jej pokusně na stránce a prohlédnout, jenže to není zdaleka vše. Banner vytvořený pomocí JavaScriptu může například skrytě sledovat vaše brouzdání Internetem, což by se vám (coby návštěvníkovi stránky) určitě nelíbilo a což pouhým pohledem na banner nezjistíte nebo chytře vytvořený banner v JavaApletu může dále využít bezpečnostní chyby ve vašem prohlížeči k provádění svých nekalých záměrů na vašem počítači a tak bychom mohli pokračovat stále dokola. Hlavním problémem je tedy vytvoření dobrého HTML banneru a následná kontrola jeho nezávadnosti.

Mr.lin(x) – superbannery.

Zmíněné problémy si uvědomují i správci aplikace Mr.lin(x), kteří chystají v následujících dnech spustit možnost používání HTML bannerů na členských serverech. I když je proklamováno, že služba je použitelná pro každého, fakt, že za vložení takového banneru do systému se musí zaplatit (z důvodu následné kontroly nezávadnosti banneru), odradí spoustu lidí. Částka za vložení HTML banneru by se měla pohybovat kolem několika stovek korun. Navíc – tento banner se zobrazí jenom na těch stránkách, kde se používá onen JavaScriptový kód Mr.lin(x)e, který například umožňuje zobrazení unikátního ALT popisku a popisku pod bannerem či zjistit, odkud přišli návštěvníci na vaše stránky. Na stránkách, kde se používá kód Mr.lin(x)e pro reklamní systém (prakticky všechny velké servery) se zobrazí náhradní banner klasický.

Příklad funkčního HTML banneru (velikost HTML kódu 0.64 KB):

<p align=“center“><form action=“http://www.interval.cz/search.asp“ method=“post“> <table BORDER=1 CELLSPACING=0 CELLPADDING=3 WIDTH=“468″ BGCOLOR=“whitesmoke“ BORDERCOLOR=“BLACk“><tr><td BGCOLOR=“#3366BB“><b><font FACE=“HELVETICA CE, ARIAL CE, ARIAL, HELVETICA“ SIZE=“2″ COLOR=“WHITE“>Interval.cz – vyhledávání ve článcích</font></font></font></b></td></tr><tr><td><table BORDER=0 CELLSPACING=0 CELLPADDING=0 WIDTH=“100%“><tr><td><b><font FACE=“HELVETICA CE, ARIAL CE, ARIAL, HELVETICA“ SIZE=“2″>Zadejte klíčové slovo:</font></font></b></td><td ALIGN=“RIGHT“><input type=“text“ name=“search“ style=“width: 154″ SIZE=“13″></td><td><input type=“submit“ value=“Hledat“ name=“submit“></td></tr></table></td></form></tr></table> <img SRC=“/images/invisible.gif“ WIDTH=200 HEIGHT=2 BORDER=“0″>

Budoucnost HTML bannerů

HTML bannery jsou dnes u nás ještě horká novinka, prakticky nikde se nepoužívají, ale v budoucnosti se určitě dočkáme – i přes dnešní problémy – jejich velkého rozšíření, dnes může jít příkladem Mr.lin(x), který je hodlá během několika dní brzy uvést (byť za úplatu) do provozu. Pokud se toho chytí i ostatní velké servery, bude to jenom dobře i přes fakt, že zpočátku lze očekávat jednoduché bannery obsahující pouze čisté HTML (například funkční formulář) s kombinací malého animovaného obrázku (i snadná kontrola banneru), s postupem času by se měly ovšem objevovat bannery náročnější využívající JavaScript, DHTML či technologii Flash.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *