Snadná tvorba klikacích map – CuteMap 1.1

14. října 1999

Klikací mapy pro web se dají vytvářet dvěma způsoby. První je ten, že všechny souřadnice citlivé oblasti u obrázku si spočítáme sami. Druhá způsob je ten, že využijeme speciálního programu – třeba právě programu CuteMap.

Princip klikacích map

CuteMap 1.1 od firmy GlobalSCAPE byl primárně navržen pro tvorbu obrázků citlivých na oblast kliknutí – tedy klikacích map. Každý, kdo se někdy pokoušel vytvořit klikací mapu ručně, tj. bez pomoci nějakého programu, mi jistě dá za pravdu, že je to velmi náročné a pracné. Problémem není ani tak napsat onen kód, ten je poměrně jednoduchý, ale problémem bývá určení souřadnic oblasti, která má reagovat na kliknutí. Proto začaly vznikat specializované programy, které tuto činnost maximálně zjednodušují a to tím způsobem, že do programu načteme obrázek, který chceme upravit, pomocí kurzoru vyznačíme oblast, která má reagovat na kliknutí, doplníme adresu, kam má odkaz směrovat a celý výsledek nakonec uložíme na disk nebo vytvořený HTML zkopírujeme a vložíme sami do webové stránky.

Rozdělení a funkce programu

Program CuteMap 1.1 je rozdělen do tři hlavních částí – v horní se ukazuje editovaný obrázek a kde také vyznačujeme citlivé oblasti, v dolní části se zobrazuje aktuální HTML kód a v části levé dopisujeme URL, ALT popisek a několik dalších drobností. Zastavím se trochu u vytváření samotné klikací oblasti – na výběr máte obdélník, kružnici či mnohoúhelník. Nakreslený objekt (na výše uvedeném obrázku je vyznačen červeným obdélníkem) lze poté libovolně zvětšovat či zmenšovat pomocí přítomných „úchytek“. Program umožňuje i náhled vytvořené klikací mapy v prohlížeči či neomezený krok zpět (UNDO/REDO). Program podporuje všechny webové formáty, tedy GIF, JPEG a PNG.

Shrnutí

Pokud potřebujete vytvořit klikací mapu pro webové stránky, používejte k tomu specializované programy – ušetříte tak spoustu času, který můžete věnovat jiné činnosti. Výhodou programu CuteMap 1.1 je jeho jednoduchost a přehlednost – dovolil bych si dokonce říci, že člověk, který ještě nikdy žádnou klikací mapu nevytvářel, ovládaní programu, princip a tvorbu klikacích map pochopí ihned na první pokus.

Program najdete na těchto stránkách.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *