Novinky v prohlížečích: Finální Firefox 4 již dnes!

22. března 2011

Dnes vyjde finální verze Firefoxu 4; IE9: 27 stažení za sekundu; Naučte IE9 přehrávat WebM!; Chrome 12 a konec Google Gears; Aktualizace Chrome 10.

Microsoft

Video: Rok Internet Exploreru 9

Krátce před uvolněním finální verze Internet Exploreru 9 vystavil Microsoft na svých stránkách video nazvané „Rok Internet Exploreru 9.“ Přináší v něm retrospektivní pohled na vývoj svého prohlížeče. Samotný Microsoft popisuje video jako „Ohlédnutí za posledním rokem vývoje Internet Exploreru 9. Podívejte se, co říkají partneři, projektanti a odborná média o nejnovější verzi světově nejpoužívanějšího prohlížeče.“

Zdroj: NeoWin.

Internet Explorer 9: 27 stažení za sekundu

O Internet Explorer 9, uvolněný minulé úterý v ranních hodinách, byl ze strany uživatelů nebývalý zájem. Microsoft oznámil, že během prvních 24 hodin od vydání byl stažen více než 2,35milionkrát. Po přepočtení to znamená 27 stažení každou sekundu. Přesto ale nejde o rekord – ten stále patří Mozille, jejíž Firefox 3.0 měl více než osm milionů stažení během prvních 24 hodin.

Na The Windows Blog poděkoval Microsoft všem, kteří si stáhli Internet Explorer 9, a uvedl, že ve srovnání s betaverzí a RC zaznamenala finální verze dvojnásobný počet stažení proti betaverzi a čtyřnásobek ve srovnání s RC.

Zdroj: NeoWin a The Windows Blog.

Boj o webové video začíná: naučte IE9 přehrávat WebM!

Snaha o sjednocení formátu videa na webu se zatím minula účinkem, takže zatímco nový Internet Explorer 9 nativně podporuje kodek H.264, konkurence zastoupená silnými hráči Googlem, Mozillou a Operou, se rozhodla pro WebM (Chrome dokonce podporu formátu H.264 zcela vypouští). Z pohledu uživatele je válka o podporu jednoho či druhého formátu jen zbytečnou komplikací, neboť jen málokdo bude ochoten přepínat z jednoho prohlížeče do druhého podle toho, s jakým formátem videa ta která stránka pracuje.

Celkem logicky se tedy objevují doplňky, umožňující přehrávat video, které prohlížeč nativně nepodporuje – tedy v případě Internet Exploreru 9 je to zásuvný modul pro přehrávání videa WebM. Patrně nepřekvapí, že za tímto rozšířením stojí samotný Google.

Plug-in je zatím označen jen jako „náhled technologie,“ nicméně například přehrávání WebM videa na YouTube funguje dle zkušeností uživatelů dobře, byť zatím bez podpory režimu celé obrazovky.

Na začátku února Microsoft nabídl doplněk pro Chrome, díky kterému by tento prohlížeč měl zvládnout přehrávání videa ve formátu H.264 i poté, co bude zcela ukončena jeho podpora ze strany Google (informovali jsme v rámci pravidelných Novinek v prohlížečích).

Zdroj: The Register.

Internet Explorer 10 přijde společně s Windows 8

Jen několik hodin po uvolnění Internet Exploreru 9 začaly spekulace a zvěsti o jeho nástupci. Například se předpokládá, že Internet Explorer 10 bude součástí příští verze operačního systému Windows, jež patrně ponese označení 8. Informace pochází ze serveru Win7China, který také prezentoval několik neautorizovaných snímků údajných Windows 8. Váhu tomuto tvrzení přidává fakt, že zmíněný server má údajně solidní zdroj informací. Jestliže se tyto zprávy potvrdí, měli bychom se další verze Internet Exploreru dočkat v průběhu roku 2012.

Zdroj: NeoWin.

Video: Od Internet Exploreru 1.0 do současnosti

Dalším videem, které zaujalo nejen internetovou komunitu, ale také odborná média, se stal devítiminutový průřez historií Internet Exploreru, začínající u verze 1.0 a končící u té nejnovější. Kromě představení log a obrazovek „O aplikaci“ se v něm můžete dozvědět například o tom, jaké praktiky použil Microsoft k prosazení svého prohlížeče na trhu, nebo jaké novinky a změny v rozhraní přinesly jednotlivé generace.

Zdroj: FavBrowser.

Mozilla

Firefox 4 RC 2

Poněkud překvapivě vyšla minulý týden v pátek druhá RC Firefoxu 4. Pochopitelně nepřináší žádné zásadní změny – podle dostupných informací bylo zablokováno několik neplatných HTTPS certifikátů, aktualizováno 29 lokalizací a byly přidány další jazykové mutace, díky kterým stoupl jejich počet na 83.

Zdroj: Mozilla.

Finální verze Firefox 4 v úterý

Zatímco minulý týden jednoznačně patřil Internet Exploreru 9, tento týden na sebe strhne pozornost finální Firefox 4, jež by měl spatřit světlo světa dnes v 15:00 našeho času. Ačkoli původně se předpokládalo, že jako finální bude označena RC1, uvolněná 9. března, nakonec následovala ještě RC2. Ta by ale podle dostupných informací neměla znamenat odklad finální verze – provedené změny v ní buď budou zahrnuty, nebo budou přidány následnou inkrementální aktualizací s číslem 4.0.1.

Původně měl Firefox 4 vyjít v listopadu loňského roku, nakonec se tedy uživatelé dočkají s bezmála půlročním zpožděním. Mozilla by nyní chtěla přejít na zrychlený 12- až 16týdenní cyklus vydávání nových verzí, podle kterého bychom se ještě letos měli dočkat Firefoxu 5, 6 a 7.

Zdroj: The Register a NeoWin.

Google

Chrome 12 bude znamenat konec Google Gears

Zatímco uživatelé již nějakou dobu používají Chrome 10 a následující verze je v přípravě, začínají také práce na Chrome 12. Ta přinese poměrně zásadní změnu: bude v ní chybět podpora Google Gears.

Gears bylo doplněno formou pluginu v roce 2007 a jeho původním cílem bylo přidání podpory pro offline webové aplikace. Postupem času ale přibylo mnoho dalších funkcí HTML5, když tato norma ještě nebyla pro většinu prohlížečů prioritou. Projekt byl nakonec loni ukončen s tím, že se Google bude soustředit na to, aby všechny funkce Gears přinesl pomocí webových standardů. Funkce, jako geolokace, oznámení či aplikační cache jsou nyní ve standardní výbavě Chrome, takže nastal správný čas přestat spojovat plugin Gears s prohlížečem.

„To vše je nyní k dispozici v HTML5, takže konečně nastal čas rozloučit se s Gears. Nepřijde vydání žádné nové verze Gears, a novější prohlížeče jako Firefox 4 a Internet Explorer 9 nebudou podporovány. Plánujeme odstranění Gears od Chrome verze 12,“ informuje Google.

Zdroj: Google Operating System.

Chrome 10.0.648.151 Stable

Chrome 10 se od uvedení finální verze (8. března) dočkalo už tří aktualizací, z toho dvě vyšly v uplynulém týdnu. V úterý uvolněná verze s číslem 10.0.648.134 přinesla aktualizovanou verzi přehrávače Adobe Flash. Čtvrteční 10.0.648.134 pak přišla se zablokováním několika HTTPS certifikátů. Především s ohledem na známé bezpečnostní nedostatky Flashe lze tedy aktualizaci na poslední verzi doporučit k okamžité instalaci.

Tatáž verze, tedy 10.0.648.151, se nyní nachází také ve vývojové beta větvi, nicméně zde bude patrně velmi brzy nahrazena jedenáctou generací.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Chrome 11.0.696.14 Dev

Pracuje se i na Chrome verze 11, která se v uplynulých sedmi dnech taktéž dočkala dvou aktualizací. V úterý uvolněná verze 11.0.696.12 opravila celkem dvanáct nalezených chyb, z nichž některé vedly až k pádu celého prohlížeče. Čtvrteční verze 11.0.696.14 opravovala dalších pět chyb. Žádných zásadních novinek jsme se ale v uplynulém týdnu nedočkali.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Nové logo Chrome

Nejnovější vývojová verze Chrome 11 přichází s novým logem, které je proti původnímu méně plastické, graficky jednodušší a používá méně výrazné barvy. Tento krok navazuje na obdobně pojatou změnu loga projektu Chromium. Ostatně posuďte sami, které se vám líbí víc.

Staré logo Chrome

Zdroj: Google Operating System.

Opera Software

Opera 11.10 beta/build 2053

Zvýšená frekvence vydávání nových verzí v průběhu uplynulého týdne jasně naznačuje, že jsme každým dnem blíže vydání finální verze 11.10. V pondělí to byl snímek 2040, kterým vývojáři reagovali na zvýšený počet pádů, hlášených uživateli. Opravili údajně dvě zásadní chyby, jež byly příčinou nestability.

Úterý bylo ve znamení dvou testovacích verzí. Build 2042 přinesl podporu grafického formátu WebP (tj. konkurenční formát k JPEG podporovaný Googlem) a lineárních přechodů definovaných skrze kaskádové styly. Změnil se také systém vykreslování dialogových oken. Odpolední sestavení číslo 2045 opravilo další příčiny pádů prohlížeče a navíc opětovně aktivovalo synchronizaci Rychlého přístupu skrze službu Opera Link.

Středa přinesla další dva vývojové krůčky – krátce po polední to bylo sestavení 2047, řešící další známé příčiny nestability aplikace a problémy s pluginy na platformě Mac. Problémy s rozšířeními byly i důvodem k vydání dalšího buildu 2048.

Ve čtvrtek jsme se dočkali první betaverze, za kterou byl označen již zmíněný build 2048. Vývojáři při této příležitosti poděkovali všem, kteří si stáhli předchozí testovací snímky, za jejich náměty a připomínky. Dále uvedli, že míní věnovat příští týdny „leštění“ a opravě nalezených chyb, aby mohli přijít s konečnou verzí tak rychle, jak to bude možné.

Páteční snímek 2053 nepřinesl žádné zásadní novinky – vývojáři se zaměřili na další opravy, směřující k vyšší stabilitě jejich produktu. Sami tuto verzi neoficiálně označili jako Beta+. Proti čtvrteční betaverzi opravili jedenáct chyb a provedli drobnou změnu skinu aplikace.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *