Novinky v prohlížečích: Firefox 4 beta 7

15. listopadu 2010

FF 4.0 beta 7 s větší rychlostí; Chrome 9 dev a 8 beta; Opera Mobile 10.1 pro Android; Aktualizace Maxthonu 3.

Mozilla

Vyšel Firefox 4 beta 7

Prohlížeč Firefox, který používá bezmála 400 milionů uživatelů po celém světě, oslavil 9. listopadu šestileté výročí (počítáno od vydání finální verze Firefoxu 1.0). Dnes je tento browser, který je k dispozici ve více než sedmdesáti jazykových mutacích, jedním z důvodů stále markantnějšího úpadku do té doby dominujícího Internet Exploreru.

Ve středu byla uvolněna v pořadí již sedmá (zdaleka ale ještě ne poslední) beta dlouho připravované verze 4.0. Podle původních plánů přitom měla beta 7 vyjít 17. září.

Jejím hlavním přínosem by měl být vyšší výkon v oblasti JavaScriptu díky rozšíření jádra SpiderMonkey o JIT kompilátor JägerMonkey (používá Nitro assembler z WebKitu, tj. stejný, jaký najdete v Chrome či Safari). O další zrychlení se postará podpora grafické hardwarové akcelerace. Zpracování grafickým čipem by mělo být k dispozici pod Windows (včetně XP) skrze DirectX a Mac OS X skrze OpenGL. Samozřejmě je nutná podpora grafické karty, což u současných počítačů nebude problém. Výsledkem je znatelné zrychlení načítání a zpracování webových stránek a lepší odezva na požadavky uživatele.

Vývojáři pak ocení schopnost práce s 3D grafikou prezentovanou přes nově aktivované WebGL, kterou prohlížeč zvládne zobrazit bez nutnosti instalace dodatečných pluginů. Jednou z cest, která jistě bude atraktivní, je možnost vývoje her, běžících přímo ve webovém prohlížeči. K tomu, aby 3D grafika fungovala, je nutná podpora OpenGL na grafické kartě.

Definitivní podoby se dočkalo API pro rozšiřující moduly („add-ony“), přičemž jejich vývojáři byli vyzváni k aktualizaci stávajících rozšíření pro Firefox 4.0.

Mozilla se dále chlubí výsledky ve srovnávacích testech Kraken, SunSpider a V8, kde aktuální beta vykazuje přinejmenším třikrát lepší výsledky než zatím poslední stabilní verze 3.6.12.

Firefox 4 beta 7 ve srovnávacích testech Kraken, SunSpider a V8

Dalším přínosem jak pro tvůrce webů, tak pro uživatele, bude podpora písem OpenType, vylepšení se také dočkala implementace HTML5 formulářů.

Očekává se ještě vydání přinejmenším tří betaverzí, které by na počátku roku 2011 měl následovat blíže neupřesněný počet „kandidátů na uvedení“ (RC). Finální verze se ještě před koncem tohoto roku zcela jistě nedočkáme.

Zdroj: The Mozilla Blog.

Google

Chrome 9.0.572.1 dev

V pondělí byla uvolněna vývojová verze Chrome pro počítače Macintosh. Tentokrát nepřinesla žádné zásadní novinky a tak jediným zaznamenáníhodným přínosem proti minulému týdnu je nová verze integrovaného Flashe.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Chrome 9.0.576.0 dev

Podstatně většího krůčku v číslování se dočkalo Chrome pro Windows a Linux. V úterý vydaná aktualizace řeší především několik příčin pádů aplikace a další nalezené chyby. V tichosti byla také vypnuta synchronizace hesel, jež má být jednou z hlavních novinek deváté generace tohoto prohlížeče. Další očekávanou novinkou je přednačítání stránek, které by uživatel mohl chtít navštívit jako další.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Chrome 8.0.552.200 beta

Finální Chrome 8 by se – alespoň podle plánu, podle kterého by měla nová verze Chrome vycházet každých šest týdnů – mohlo objevit na začátku prosince (Chrome 7 vyšlo 20. října). Zatím je ve stádiu betatestů, přičemž ve čtvrtek byla uvolněna další zkušební verze. Ta je určena pro všechny podporované platformy a přináší jak další zvyšování stability, tak i drobná vylepšení uživatelského rozhraní.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Opera Software

Opera Mobile 10.1 beta

Dle očekávání vyšla 9. listopadu betaverze Opery Mobile pro mobilní platformu Android. U uživatelů se přitom setkala s poněkud vlažným přijetím a poměrně velkou porcí kritiky.

Opera Mobile 10.1 si přitom klade vysoké cíle – měla by například nabízet rychlejší načítání stránek než konkurenční prohlížeče, plynulejší posouvání stránkou i její přibližování. Jednou z největších přidaných hodnot je funkce Turbo, snižující datové přenosy mezi telefonem a poskytovatelem připojení údajně až o 80%. Další funkcí, jež se na desktopech dočkala kladného přijetí a je napodobována i v jiných prohlížečích, je tzv. „Rychlý přístup,“ umožňující otevření stránky jediným kliknutím. Opera Mobile 10.1 pro Android dále slibuje:

  • Jednoduchou správu otevřených listů.
  • Vykreslovací jádro Presto.
  • Synchronizaci oblíbených položek a dalších informací skrze Opera Link i s desktopovou verzí Opery.
  • Možnost nastavení jako výchozího systémového prohlížeče.
  • Podporu geolokace.
  • Podporu SVG.

Betaverze Opery Mobile je k dispozici pro uživatele Android v osmnácti jazykových mutacích včetně češtiny. Stáhnout ji lze buď z tradičního Android Marketu, nebo webu m.opera.com/next.

Předpokládá se, že postupně by měly přibývat další funkce, včetně hardwarové akcelerace grafiky a podpory HTML5 videa.

Zdroj: Tiskové zprávy Opera Software.

Maxthon

Maxthon Browser 3.0.18.2000

Ve čtvrtek byla uvolněna aktualizace nadstavbového prohlížeče Maxthon. V této verzi je podporováno nastavení proxy serveru, vylepšení se dočkalo také zoomování stránky a správa blokovaného obsahu. Opraveno bylo osm chyb nalezených ve vykreslovacím jádru Webkit, včetně některých příčin pádů či zpracování kaskádových stylů. Nejvíce oprav a vylepšení se týkalo automatického vyplňování formulářů.

Zdroj: Maxthon Forum.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *