Panoramatická prezentace ve Flashi 5

7. srpna 2001

Dnes vám ukáži, jak vytvořit pro své webové stránky vytvořit panoramatický pohled na okolí vaší firmy, města atd. reagující na pohyb myši pomocí FLASH 5. Do políček můžete dále umístit i rozdělený text. Celá animace se potom jeví jako nekonečný pás. Možností je celá řada a záleží pouze na vaši fantazii…

Společně si připravíme prezentaci, kam můžeme umístit libovolný počet fotek. Už teď jsem jistě touto větou ty zkušenější z vás nadzvedl doslovo ze židle, protože příliš velký počet fotek (zvláště bitmap) je velkou zátěží po pomalejší počítače s menší pamětí. Já jsem pro moji ukázku zvolil postačující počet tři políček.

Příkazem Ctrl+M vyvoláme panel, kde nastavíme velikost animace 300 x 200 px. Rychlost přehrávání (Frame Rate) jsem nastavil trochu rychleji než je běžné, tzn. 40. Barvu pozadí (Background color/Bg) nechám na vás. Po potvrzení výběru si nyní vytvoříme jedno políčko.

posuv_1

Na výšce v této chvíli příliš nezáleží, důležitá je šířka rámečku, která je zvolena podle velikosti animace. Důležité je, aby na ploše bylo vidět max (n-1), min. (n-2), kde n je počet rámečků. Z toho vyplývá, že minimální počet rámečků jsou 3 pro vytvoření animace. Zpětně od počtu rámečků si můžeme zvolit šířku rámečku, kterou je možné nastavit mezi 150 – 300 px. Nástrojem Rectangle Tool (R) si namalujeme obdélník např. černé barvy – 200 x 160 px. Nástrojem Arrow Tool (V) vyberu obdélník a v panelu Info (Ctrl+Alt+I) nastavíme jeho přesné rozměry.

posuv_2

Nyní by jste si mohli do tohoto rámečku vložit jiný obrázek. Pro náš příklad použiji pouze číselné označení rámečku. Nástrojem Text Tool (T) – font Arial Black, velikost 80, barva bílá – napíšu číslici 1. Nástrojem Arrow Tool označím tyto dva objekty a pomocí panelu Align zarovnám na střed. Tlačítkem F8 zkonvertuji tyto dva objekty do Movie clipu (MC) a označíme jako „pole1“. Pomocí panelu Instance (Ctrl+I) přiřadím tomuto MC název „obr_1“.

posuv_3

Vyvoláním panelu knihovny (Ctrl+L) si označíme pole1. Pravým tlačítkem myši nad jménem „pole1“ vyvoláme menu a zvolíme řádek „Duplikace“. Název dalšího obrázku nazveme „pole2“. Stejným postupem vytvoříme „pole3“. Abychom potom neměli zmatek v jednotlivých obrázcích, v editaci upravíme nástrojem Text Tool u příslušného pole správnou číslici.

posuv_4

Přepneme se do hlavní scény a ze stále otevřené knihovny přemístíme do plochy MC „pole2“. Jeho instanci pojmenujeme „obr_2“. Stejně tak přemístíme „pole3“ a pojmenujeme „obr_3“. Nástrojem Arrow Tool nyní vybereme všechny tři obrázky a zarovnáme je pomocí panelu Align (Ctrl+K) na střed plochy. To, že se nám obrázky překryly, vůbec nevadí. V akcích jim přiřazujeme vlastní nastavení pozice.

posuv_5

Nástrojem Arrow Tool označíme třetí políčko (bude modré) a sem umístíme prázdný frame klávesou F5.

Nyní přikročíme ke vkládání akcí. Vložíme další vrstvu – Insert layer. Otevřeme si panel Actions skript (CTRL+ALT+A) a do prvního políčka umístíme následující akce:

po = 3;
vo = 200;;
posun = 30;;
xl = -(vo/2);;
xp = po*vo+xl;;
x = new Array();;
x[0] = 150;;
for (i=1; i<=po; i++) {;
x[i] = (i-1)*vo;;
};

Budete-li chtít rozšířit animaci na větší počet obrázků, bude vás zajímat, co budete muset pozměnit. A proto vám vysvětlím jednotlivé proměnné: počet obrázků (po), velikost obrázku (vo), posun (čím je menší, tím je pohyb obrázků rychlejší), střed animace (x[0] … střed plochy).

Abychom mohli do druhého políčka vložit následující akce, klávesou F6 z něj vytvoříme klíčový rámeček.

xmys = _root._xmouse;;
rozdil = x[0]-xmys;;
krok = rozdil/posun;;
for (i=1; i<=po; i++) {;
x[i] = x[i]-krok;;
if (x[i] x[i] = x[i]+po*vo;;
};
if (x[i]>xp) {;
x[i] = x[i]-po*vo;;
};
setProperty („obr_“+i, _x, x[i]);;
};

Klávesou F6 opět vytvoříme klíčový rámeček. Do třetího políčka vložíme následující akci, která nám zajistí neustálé načítání polohy myši:

gotoAndPlay (2)

A nyní si můžete celou ukázku vyzkoušet stiskem CTRL+Enter. Zdrojový soubor je možné stáhnout zde.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *