PHP Review

7. dubna 2003

Dnes poprvé tu pro vás mám přehled těch nejzajímavějších informací, tipů, triků a událostí, které se týkají PHP a byly v poslední době publikovány u nás či v zahraničí. Mimo jiné se dozvíte, jak pomocí PHP a XSL převádět XML dokumenty, co jsou to webové služby a jak je lze používat, jak efektivně využít stránku 404 a čeho se vyvarovat při psaní skriptů.

Převod XML dokumentů pomocí PHP a XSL

Asi nikdo již dnes nepochybuje o tom, že s magickou zkratkou XML se budeme setkávat stále častěji. Benson Wong v tutoriálu na Zend.com popisuje, jak s pomocí PHP a XSL převést XML dokumenty do HTML podoby. Po stručném vysvětlení základních pojmů (XML, XSL, XPath, XSL:T) následuje popis nejdůležitějších částí jazyka XSL, určeného ke zpracování XML dokumentů, a několik jednoduchých příkladů.

Na Zend.com vyšel také další článek, určený i naprostým začátečníkům. Paul Hudson v něm velmi srozumitelnou formou vysvětluje základní vlastnosti jazyků XML a XSL a uvádí příklady XML a XSL dokumentů, které následně pomocí PHP převádí do HTML a SQL podoby.

SOAP a webové služby

Pojem webové služby je dnes skloňován se stále větší pravidelností. Na otázku, co jsou to vlastně ony webové služby, jak nám mohou pomoci a jak ovlivní vývoj internetu, se v článku Web Services: The RCA Phono Jack of Internet Computing snaží odpovědět Bradley Brown, oborník ve vývoji webových služeb.

K názornému vysvětlení použil analogii s gramofonovým jackem, schopným spojit jednotlivé části domácí elektroniky. Stejně tak webové služby umožňují vzájemné propojení jednotlivých části IT architektury a systémů prostřednictvím internetu. Příchod gramofonového jacku před 25 lety radikálně ovlivnil vývoj v oblasti spotřební elektroniky. Neméně velkou revoluci přinese i nástup webových služeb, což se snaží ilustrovat například předpovědí vývoje zaměstnanosti v IT průmyslu.

Zatímco předchozí článek popisoval webové služby čistě obecnou charakteristikou, ten další již obsahuje konkrétní fakta a příklady, využívající PHP a rozhraní SOAP. Ahm Asaduzzaman zdůrazňuje, že v budoucnu bude veškerý software pracovat na bázi webových služeb a aplikace již nebudou obsahovat masu spustitelného kódu (exe, dll…). Síla webových služeb podle něj spočívá především v jejich nezávislosti na platformě či vývojovém nástroji. V článků nechybí stručné vysvětlení základních pojmů – UDDI, WSDL a SOAP. Jednoduché příklady ilustrující praktické použití webových služek jsou založeny na nástroji PHP NuSOAP.

Pakliže vás webové služby zaujaly, můžete si o jejich reálném použití přečíst ve dvou článcích, které pro DevArticles napsal opět Ahm Asaduzzaman. V tom prvním se zaměřil na webové služby, které poskytuje Google a s jejichž pomocí lze na vlastních stránkách používat jeho vyhledávací engine či získat stránku z jeho cache databáze. Uvedený příklad opět využívá NuSOAP a technologii XML. V druhém článku se autor pokusil představit webové služby poskytované dalším z internetových gigantů – elektronickým obchodem Amazon.com. Prostřednictvím rozhraní SOAP můžete přistupovat do databáze zboží, přebírat obsah jejich stránek a vyhledávat zboží pomocí různých kritérií.

Tipy, triky, události a rozhovory

David Sklar se na ONLamp.com zaměřil na používání chybové stránky 404. Zašel však mnohem dále než k pouhému vysvětlení příslušných konfiguračních direktiv serveru Apache. Cílem jeho skriptu bylo dosáhnout toho, aby se, pokud možno, nezobrazila stránka 404, ale stránka, kterou uživatel požaduje. V článku je nastíněna celá řada tipů, jak toho dosáhnout. Na závěr pak popisuje i zajímavý trik umožňující využití stránky 404 k vytvoření jednoduchého „caching“ systému.

Na Zend.com se nachází abecední seznam funkcí použitelných v PHP 3 a PHP 4, seznam funkcí, které jsou v PHP 4, ale chybí v PHP 3 a naopak, a několik dalších zajímavých přehledů. Hodit se může i seznam naprosto všech PHP funkcí.

Australský ZDNet Builder.com vyzpovídal Rasmuse Lerdorfa – člověka, který stál u zrodu PHP. V rozhoru se mimo jiné dozvíte, jaké bude PHP 5, co si Rasmus myslí o Apache 2.0 a konkurenčních nástrojích jako je Coldfusion či ASP.NET. Značný prostor je pak věnován tématice open source softwaru a jeho nasazení ve vládních a vzdělávacích organizacích.

Tim Perdue z PHPBuilder.com shrnul pravidla, která by měl každý dobrý PHP programátor pečlivě dodržovat. Jedná se většinou o známé rady týkající se adresářové struktury, formátování kódu, používání komentářů, zachycování chyb a návrhu databázové struktury.

Jak správně zabezpečit své skripty před zákeřnými uživateli se dozvíte na ONLamp.com v článku Clancyho Malcolma. I spolu s možným řešením daných chyb zde popisuje, co může způsobit používání proměnných při otevírání souborů, nekontrolování uživatelských vstupů při přístupu do databáze či takzvaný „falešný upload.“

Zajímavě vypadá projekt myphp, umožňující ještě bližší propojení PHP a MySQL tak, že přímo v SQL dotazech lze používat PHP kód.

Caesar Fernandes na SitePoint shrnul jednotlivé části vývoje internetových aplikací. Od promyšlení cílů daného projektu, přes naplánování a vlastní vývoj až po testování a podporu.

Na závěr tu mám informace o posledních aktualizacích PHP. Dne 17. února byla vypuštěna verze 4.3.1, řešící bezpečnostní chybu, umožňující hackerům přístup k vašim souborům. Tato chyba se však projevuje pouze ve verzi 4.3.0, která běží jako CGI skript. A od 13. března si můžete stáhnout také PHP 4.3.2RC1.

Předchozí článek e-gram.cz
Další článek XHTML - element img
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *