Použití CSS pro zalomení stránky na tiskárně 2.

10. prosince 2001

V minulém článku o použití kaskádových stylů pro zalamování HTML stránky pro tisk na tiskárně jsme si popsali nejvíce používané vlastnosti page-break-after a page-break-before. Dnes se zmíníme o dalších třech vlastnostech.

Dnes bude řeč o následujících vlastnostech užitečných pro zalamování HTML stránek při výstupu na tiskárnu: page-break-inside, widows a orphans.

Pokud si chcete přečíst více o vlastnostech page-break-after a page-break-before, přeskočte prosím na předchozí článek o použití těchto CSS vlastností pro zalamování stránky při tisku.

Vlastnost page-break-inside

Vlastnost page-break-inside říká, že stránka se může (ale také nemusí) zalomit uvnitř daného elementu. U této vlastnosti je možné použít pouze dvě hodnoty:

  • auto
  • avoid

Hodnota „auto“ říká, že případné zalomení stránky uvnitř daného elementu nemá být ani potlačeno a ani vynuceno, hodnota „avoid“ naopak říká, že případné zalomení stránky má být uprostřed daného elementu zakázáno. Tuto vlastnost bohužel nepodporují současné nejrozšířenější prohlížeče – tzn. Microsoft Internet Explorer 5 a Netscape Navigator 4.xx.

Vlastnost widows

CSS vlastnost widows je velmi užitečná, umožňuje totiž stanovit minimální počet řádků odstavce, které budou vytištěny na začátku stránky, když se stránka zalomí uvnitř nějakého odstavce.

Může nastat i případ, že na začátku stránky může být vytištěn menší počet řádku, než je definováno v hodnotě této vlastnosti. V takovém případě se stránka zalomí při tisku před daným odstavcem.

Příklad definice CSS:

Následující jednoduchou definicí stylu zajistíme, že na začátku stránky budou minimálně čtyři řádky textu:

<style type=“text/css“>
<–
p {
widows: 4;
}
–>
</style>

Vlastnost widows bohužel není podporována nejrozšířenějšími internetovými prohlížeči – Internet Explorer 5 a Netscape Navigátor 4.xx.

Vlastnost orphans

CSS vlastnost orphans je velmi podobná vlastnosti widows. Udává totiž minimální počet řádků odstavce, které musí zůstat na konci stránky před přechodem na další tiskovou stránku.

Může také nastat případ (stejně jako u předchozí vlastnosti), kdy je na konci tiskové stránky vytištěn menší počet řádku, než určuje hodnota této vlastnosti. V takovém případě se daný odstavec objeví až na další stránce – stránka se tedy zalomí před tímto odstavcem.

Příklad definice CSS:

Následující definice kaskádového stylů zajistí, aby na konci stránky před jejím zalomením zůstaly minimálně čtyři řádky textu.

<style type=“text/css“>
<–
p {
orphans: 4;
}
–>
</style>

V případě podpory internetových prohlížečů platí totéž, co v případě vlastnosti windows.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *