Schopnosti nejlepších FTP klientů

3. listopadu 1999

Jak poznáte průměrného FTP klienta od FTP klienta špičkového? Někdo to pozná hned, někomu pomůže až tento článek, který vám poradí, co čekat od opravdu prvotřídních FTP klientů…

Automatické navázání na přerušený přenos

Určitě jste již někdy zablokovali vaše připojení k Internetu tím způsobem, že jste stahovali několik velkých programů současně a jenom proto, abyste zjistili, že vám v polovině stahování spadne připojení k Internetu a všechna námaha tak tedy přišla vniveč. Pokud se vám to stává častěji, potřebujete FTP klienta, který umí automaticky navázat na přerušené spojení a stahovat program odtamtud, kde byl přenos ukončen. Ne všechny servery ovšem tuto schopnost podporují.

Omezení přenosové rychlosti

Omezit maximální rychlost přenosu souborů oceníte ve chvíli, když potřebujete současně dělat na Internetu ještě něco jiného (například prohlížení webových stránek) nebo ve chvíli, kdy je na jedné lince připojeno současně více lidí, čímž jim tak neblokujete linku.

Omezení přenosové rychlosti

Schopnost přenosu více souborů současně

Schopnost, která vám ušetří spoustu času při přenosu souborů, zejména těch menších souborů. Přenosem více souborů využijete své připojení k Internetu na maximum a ještě ušetříte spoustu času proti vašim kolegům, kteří používají FPT klienty, kteří neumí přenášet více než jeden soubor současně.

Adresář serverů

Dobrý FTP klient by měl mít schopnost vytvářet seznam serverů, ke kterým se často připojujete, dále by je měl umět třídit do jednotlivých složek, které si můžete pojmenovat podle libost a libolně tento seznam serverů editovat (například rychle nastavit potřebné parametry serveru). Zkuste někdy rychle vyhledat konkrétní server mezi desítkami či stovkami dalších a pochopíte, proč je jejich třídění do jednotlivých složek tak důležité.

Adresář serverů v programu LeechFTP

Někdy je použití klávesnice tím nejrychlejším způsobem, jak se dostat do nějakého adresáře. Například jestli se potřebujete dostat do adresáře Download/Programy/Win98/Plne_verze/Grafika/ a vás FTP klient podporuje navigaci přes příkazovou řádku, jednoduše tuto cestu napíšete a skočíte tam přímo. Zkuste to porovnat s běžnou praxí, kdy klikáte na každý adresář a čekáte, až se vám vypíše jeho obsah…

Rekurzívní přenos adresářů

Pokud váš FTP klient podporuje rekurzívní přenos adresářů (prakticky dnes všechny používané FTP programy), můžete přenést celé adresářové struktury včetně všech podadresářů a souborů na webu jediným kliknutím myši. Pokud ještě používáte FTP klienta, který toto neumožňuje, doporučil bych jej okamžitě vymazat z disku a nahradit jiným.

Rekurzívní mazání adresářů

Smazat adresář na webu současně se všemi jeho podadresáři a soubory v něm obsaženými umí opravdu velmi málo FTP klientů a navíc tuto schopnost podporuje ještě méně serverů – každopádně je to velmi důležitá vlastnost, nikoho nebaví prohlížet jednotlivé vnořené adresáře a mazat v každém ručně jeho obsah.

Volba rekurzívního smazání adresáře

Automatické přejmenování souborů

Co dělat v případě, že všechny soubory vašeho webu mají příponu .htm zatímco všechny odkazy jsou směřovány na .html či co dělat ve chvíli, když chcete změnit všechny soubory s .html třeba na .shtml? Máte dvě možnosti – buď opravit odkazy či naopak, přejmenovat soubory ručně, nebo to udělat automaticky. Dobří FTP klienti umí jednoduchým příkazem převést soubory .htm na .html atd.

Táhni a pusť

Ve Windows určitě oceňujete možnost chytit myší nějaký soubor a přetáhnout jej do jiné složky. Dobrý FTP klient rozšiřuje tuto vlastnost i na FTP server – můžete tak snadno chytit soubor myší a přetáhnout jej z vašeho disku na server.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *