Technologie WAP pro každého

27. října 2000

Na Interval.cz se příliš o technologii WAP moc nenapsalo, snad jenom dva, tři články. Dneska bych to chtěl alespoň částečně napravit dnešním pátečním WebTIPem, ve kterém se zaměříme na zajímavý server zabývající se WAPem – WAP Resources.

Jak je o WAPu známo, pro tvorbu WAPových stránek se používá jazyk WML, který je v mnoha ohledech podobný jazyku HTML. Je tu oproti HTML samozřejmě několik rozdílů, WML tagy musí být povinně napsány malým písmenem, všechny značky musí být povinně ukončeny, WML má pouze základní možnosti formátování textu, a je nutný naprostá bezchybnost kódu – když uděláte ve WML stránce syntaktickou chybu, můžete se rozloučit se zobrazením stránky na mobilním telefonu, kdežto v HTML kódu jsou chyby na běžném pořádku, přesto to ale v některých případech nebrání správnému zobrazení stránky v prohlížeči.

V současné době podporuje WAP mnoho výrobců mobilních telefonů, jmenujme třeba společnost Nokia, Ericsson či třeba Panasonic a stejnou rychlostí přibývají uživatelé těchto mobilních telefonů. Kde je poptávka, je i samozřejmě nabídka a tak na Internetu se dá najít spousta WAPových stránek. Výhody WAPu si uvědomili především velké české servery typu Mobil.cz, ale i běžní uživatelé si můžou vytvořit vlastní WAPovou stránku – je to totiž možná snazší než vytvářet HTML (problémem ale může být ladění WML stránek) a jedním ze serverů, který nabízí zajímavé informace o tvorbě WAPu, je i server WAP Resources na adrese http://www.wap-resources.net/.

O webu

WAP Resources je řešen poněkud jinak, než většina informačních serverů. Jednotlivé sekce jsou v horním části serveru, nejsou to klasické odkazy, ale roletová menu. Na úvodní stránce máte hned odpovědi na několik otázek, rozdělených do tři částí – What is, How to a WML Reference. Je to taková „rychlá navigace“ pro začátečníky. V pravé části jsou vypsány novinky na serveru. Design se roztahuje podle velikosti okna. Autoři designu serveru bohužel nevěnovali dostatek pozornosti – v rozlišení 800×600 se objevuje podélná rolovací lišta. Může za to logo serveru a dva vedle sebe umístěné reklamní bannery o rozměrech 468×60 a 120×60.

Wap Resouces

Obsah

WAP Resources je docela obsáhlý. Hned na úvodní stránce, v části Ask the WAP Expert, se může začátečník dozvědět, co je to například WAP, WML, či SMS nebo GPRS. Také může hned vytvořit svoji první WML stránku, sekce How to vám poradí, jak nastavit MIME na serveru (Host WAP Content), ukáže vám základní strukturu dokumentu (How to create a WAPSite) či vám poradí s bezpečností (End-to-End Security) apod. Poslední část Ask the WAP Expert jsou WML Reference – v podstatě se jedná o vzorový kód, jako do WML odkaz, obrázek, komentář, jak naformátovat text či jak vypsat to nejzákladnější – váš vlastní text.

Hlavní sekce serveru Wap Resources jsou tyto: Reference, Development, Discussion, WapSites, Companie a WAP Jobs. Názvy sekcí jsou zcela jasné a tak je nemusím překládat.

V sekci Reference můžete najít odkazy na tutoriály k WAPu a WML publikované na jiných serverech, či seznam doporučených knih, či přímo specifikace WAPu ve formátu .pdf, dále články a rozhovory s lidmi, kteří mají co do činění vedle (většina odkazů je externích), dále FAQ a mnoho dalších věcí.

Část Development (vývoj) obsahuje třeba odkazy na ukázky zdrojových kódů, doporučené programy pro tvorbu WBMP, což je formát obrázku pro WML stránky, či spoustu odkazů na bezplatný hosting WAPových stránek, WAPové browsery a emulátory s jejich krátkým popisem, WML fitry, WAP Gateways atd.

Wap Resouces

Nezbytnou součástí každého webu jsou diskuse, kde může čtenář vyjádřit svůj názor k danému tématu či přispět vlastními nápady a postřehy. Diskusní fóra nechybí ani na tomto serveru. Předem nadefinovaná témata jako WML Development, WapSites, WMLScript Development, či WAP Domain Names jsou rozhodně užitečná, ale diskuse se nějak moc nerozbíhají – každém tématu je třeba pouze pět dotazů a minimum odpovědí. Snad se to později rozjede. To rubrika WapSites obsahuje docela slušné množství odkazů, které jsou vytvořeny ve WAPu, i když bych možná řekl, že by jich zde mohlo být více. Je zde uveden krátký popis webu, jeho internetová adresa a adresa na WAPové stránky.

Poslední dvě sekce – Companies, která obsahuje abecední seznam firem a WAP Jobs jsou docela jasné a nemusím se tedy o nich příliš rozepisovat.

Závěrem

WAP Resources se profiluje hlavně jako takový odkazovník na zajímavé články o WAPu, které byly publikovány na jiných serverech. Velmi dobrá je sekce Ask the WAP Expert na úvodní stránce, odpovědi nejsou sice příliš rozebrány, ale začátečníkům pomůžou hodně objasnit, stejně tak jim pomůžou ukázkové příklady zdrojových kódů. Ostatně – koukněte se WAP Resources sami, projděte si rubriky a udělejte si svůj vlastní názor.

WebTIP .2710.2000 – WAP Resources, http://www.wap-resources.net/

Výzva pro čtenáře

Pokud máte sami tip na nějaký web, ať už český nebo zahraniční, a myslíte si, že by bylo dobré se o něm zmínit ve WebTIPu nebo jej chcete dokonce sami zhodnotit, neváhejte a dejte nám o něm vědět odesláním jeho adresy, případně vašeho krátkého popisku na email redakce@interval.cz.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *