Toulky po webu 15.

10. ledna 2003

Dnes k vám přicházím z toulek po webu naposled. Setkali jsme se tu již patnáctkrát, a to je, myslím, víc než dost. Toulky po webu nebyly příliš invenční, neboť v podstatě jen rekapitulovaly nejzajímavější záznamy z weblogu Sovy v síti. Motivovány byly hlavně snahou povzbudit u vás zájem o blogování a inspirovat vás k založení vlastního weblogu.

Domnívám se, že tento cíl byl splněn. Rubrika českých blogů na ODP i v BlogTree se utěšeně plní a nemálo z českých weblogů se věnuje alespoň částečně webdesignu a tvorbě webu. Za situace, kdy kromě weblogu Sovy v síti dobře fungují i blogy Petra Staníčka, Martina Michálka, Lukáše Oborského, Míry Kučery, Websky a další, jsou Toulky na Intervalu již zbytečné.

Jak rostl počet vydaných Toulek a stoupala jejich zbytečnost, klesal i váš zájem o ně a moje chuť je psát. Proto jsem se nakonec rozhodl v nich nepokračovat. Ovšem tak snadno se mne nezbavíte, neboť Toulky dostanou následníka. Bude jím pravidelný cyklus citátů významných osobností české i světové webové scény.

Abyste si dovedli představit, jak to bude vypadat, uvedu vám tři příklady:

Pojetí uživatelského rozhraní, ve kterém nelze informace tisknout, vybírat, kopírovat a vlepovat, vyměňovat si je a přetvářet. Takové systémy jsou nepřístupné, nepoužitelné, nekompatibilní a naprosto odsouzené k neúspěchu. V dobrém designu jde o řešení problémů, nikoli o jejich vytváření.

Nick Fink, rozhovor pro SXSW

…v informační architektuře se harmonicky spojuje umění a věda. Můžeme studovat uživatele a způsoby používání. Můžeme analyzovat obsah. Nakonec ale musíme být kreativní, věřit své intuici a riskovat. Nikdo mne nepřesvědčí, že tento vědomý akt tvarování informačního prostoru není design.

Petere Morville, rozhovor pro Digital Web Magazine

Každý odkaz něco slibuje. Jeho tvůrce má ale jen malou možnost ovlivnit co, neboť slib existuje pouze v mysli uživatele. Informační architekt může jen zkusit tuto představu v myslích uživatelů ovlivnit tak, aby je pohled na skutečný výsledek kliknutí co nejvíce přesvědčil, že slib byl splněn.

Jesse James Garrett, The Psychology of Navigation

Teď ale na závěr a na rozloučení s Toulkami ještě pár čerstvých odkazů v původním „toulkovském“ formátu.

Jiří Hrazdil se pustil do překladu norem W3C. Jako první si vybral XHTML 1.0.

Testování použitelnosti webových stránek se nemusí dělat v drahých laboratořích. Jde to i levněji, podomácku. D. Keith Robinson takový přístup nazývá Gorilí použitelnost (gorilla usability).

Poloprůhlednými obrázky, zejména v kombinaci s překrýváním vrstev pomocí kaskádových stylů, lze dosáhnout velmi zajímavých efektů. Jak to ale udělat, když nejrozšířenější prohlížeč nepodporuje poloprůhledné PNG? Odpověď přinesl Michael Lovitt v článku Cross-browser Variable Opacity with PNG.

To nejleší nakonec. Jacob Nielsen shrnul nejzávažnější chyby webdesignu v  roce 2002. Pokud stále sedíte u počítače a chybí vám kontakt s běžnými uživateli, budete asi hodně překvapeni.

Přeji vám hezký zbytek týdne a těším se, až se shledáme u citátů.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *