Třetí revize ballot screenu

9. prosince 2009

Microsoft zareagoval na požadavky Evropské komise…

… a upravil nabídku tak, že se v první řadě bude zobrazovat pět nejúspěšnějších prohlížečů v nahodilém pořadí. O vývoji tzv. „ballot screenu“ jsme již na Intervalu informovali (zde a zde). Ve zkratce se jedná o reakci na antimonopolní stížnost vývojářů norského prohlížeče Opera u Evropské komise. Microsoft tedy po několika předchozích neúspěšných návrzích připravil dialog, který by uživateli nabídl instalaci alternativního webového prohlížeče. Samozřejmě se poměrně záhy vynořila další kritika – vadilo například to, že by se nabídka načítala do Internet Exploreru. Microsoft výtku vyřešil tím, že se nabídka zobrazí v nezávislém okně.

Podstatně větší rozruch ale ale vyvolala diskuze kolem otázky, jak mají být nabízené browsery seřazené. Původní návrh, aby byly řazeny podle používanosti, se celkem pochopitelně nesetkal s pozitivní odezvou, protože na prvním místě by (zatím) byl Internet Explorer. Druhou možností bylo abecední třídění dle jména vývojářské firmy, což ovšem vedlo ke kontroverznímu prvenství prohlížeče Safari od Apple. Nutno uznat, že tato varianta nebyla zrovna šťastná – vývoj Safari pro Windows je pro Apple spíše jen „bokovkou“ a kvalitativně se tento program může jen těžko rovnat s Firefoxem, Operou, nebo alespoň Internet Explorerem, čemuž odpovídá i relativně malý podíl na trhu.

Zdá se, že konečně dospějeme k finální verzi „ballot screenu“ – Microsoft totiž zaregoval a upravil nabídku tak, že se v první řadě bude zobrazovat pět nejúspěšnějších prohlížečů v nahodilém pořadí. To by víceméně odpovídalo na všechny dosavadní výtky. Zda nakonec bude konkurence i Evropská komise spokojená, to bychom měli vědět již 15. prosince.

Následně (předpokládá se počátek února 2010) by se „ballot screen“ měl zobrazovat nejen na nově instalovaných Windows 7, ale skrze Windows Update se nainstaluje (jako důležitá aktualizace) a zobrazí se i na Windows Vista a Windows XP. V nabídce bude stručný popis prohlížeče, odkaz na jeho stažení a detailnější informace.

Štítky: Zprávičky

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *