WebDAV – soubory a kolekce

5. června 2003

V tomto článku o WebDAVu se budeme věnovat příkazům pro práci se soubory a kolekcemi, čímž uzavřeme sérii, ve kterých jsme se věnovali příkazům WebDAVu. Čekají nás příkazy MKCOL, COPY, MOVE a DELETE. Už se nebudeme zabývat standardními příkazy protokolu HTTP, jejichž chování je pro potřeby WebDAVu částečně upraveno, ale nijak se neliší od standardní syntaxe.

MKCOL

Příkaz MKCOL slouží k vytvoření nové kolekce. Při jejím vytváření je nutné dát pozor, aby kolekce specifikovaná v příkazu měla existující předky. Pokud budeme chtít vytvoři kolekci /pracovni/veci/clanky, přičemž kolekce /pracovni/veci nebude existovat, nemůže server kolekci clanky vytvořit.

Většinou použijeme příkaz MKCOL. Server nás informuje o úspěšném vytvoření kolekce odesláním stavového kódu 201 (Created). Další možné druhy stavových kódů jsou popsány v dokumentu RFC 2518.

COPY

Jak název napovídá, jedná se o příkaz pro kopírování zdrojů. Kromě zdrojů se samozřejmě kopírují i s nimi spojené vlastnosti. Pro použití tohoto příkazu je nutné správně používat hlavičky. Kromě nám již známé hlavičky Depth, kterou ovlivníme chování příkazu při kopírování kolekcí, se ještě používají hlavička Ovewrite a Destination.

Hlavčiku Depth můžeme použít pouze s hodnotami 0 a Infinity, přičemž, pokud jí neodešleme, bude se server chovat, jako kdybychom ji odeslali s hodnotou Infinity.

Hodnota hlavičky Destination určuje URI cíle, kam má být zdroj zkopírován. Tato hlavička je pro použití příkazu COPY povinná. Adresu cíle je nutné zadávat vždy v plném tvaru (například http://www.muj-webdav/pokus/novy_soubor.html).

Hlavička Ovewrite (hodnoty T nebo F) říká serveru, jak se má zachovat v případě, kdy v cílové oblasti stejný zdroj již existuje. Pokud hlavičku neuvedeme, bude se server chovat tak, jako kdybychom ji odeslali s hodnotou T (přepíše již existující cíl).

Server může po vykonání vrátit osm různých stavových kódů, jejichž popis najdete ve specifikaci WebDAVu. Pokud vše proběhlo v pořádku, vrátí server buď 201 (Created) nebo 204 (No Content).

První příklad ukazuje standardní použití příkazu COPY. Druhý příklad ukazuje použití příkazu COPY spolu s hlavičkou Overwrite s hodnotou F.

MOVE

Chování a syntaxe příkazu MOVE je velmi podobné příkazu COPY. Při popisu tohoto příkazu se omezíme jen na ukázkový příklad.

DELETE

Příkaz DELETE slouží ke smazání souboru nebo kolekce. Použití tohoto příkazu je velmi jednoduché a my si jej ukážeme na následujícím příkladu.

Nyní již umíme ovládat všechny příkazy, které nám WebDAV dává k dispozici. V příštím článku se již zaměříme na možnosti využití WebDAVu. Projdeme si, jaké služby nám v této oblasti poskytují nevýznamnější české společnosti v oblasti webhostingu, a které programy využívají možností WebDAVu.

Odkazy, zdroje

Předchozí článek Evropa a on-line reklama
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *