WordPress na verzi PHP 8

14. prosince 2020

Koncem listopadu vyšla první stabilní verze PHP 8.0.0 určená i pro produkční prostředí. Vzhledem k tomu, že PHP ve verzi 7.3 přišlo o podporu před pár dny a verze 7.4 o ni přijde v listopadu příštího roku, je ideální popřemýšlet nad aktualizací na nejnověji vydanou verzi. Ta přináší pro programátory spoustu nových funkcí. Pěkný technický souhrn píše na svém blogu David Grudl. Jaký dopad má aktualizace PHP 8 pro uživatele WordPressu?

Aktualizace WordPressu na 5.6

Jelikož WordPress deklaruje, že „beta kompatibilní“ s PHP 8 je až jeho verze 5.6, doporučuji před samotnou aktualizací PHP na verzi 8, zaktualizovat samotný WordPress na 5.6.

Pokud váš WordPress již sám neprovedl automatickou aktualizaci na verzi 5.6, proveďte aktualizaci ručním potvrzením – v levém menu v sekci: Nástěnka -> Aktualizace.


Před každou aktualizací WordPressu si vždy nezapomeňte udělat zálohu. Buď se můžete spolehnout na zálohy vašeho hostingu, nebo zálohovat databázi a složku se šablonou + pluginy ručně, přes FTP. Další možností je využití kompletního pluginu pro zálohování, o tom ale zase někdy jindy.

Po krátké aktualizaci WordPressu, doporučuji aktualizovat i všechny plug-iny. Každopádně s rozumem, ať se vám nerozpadne celý web. Před každou aktualizací si pročtěte seznam změn.

Podpora PHP 8 na vašem hostingu

Nejprve doporučuji zjistit, zdali váš hosting dovoluje změnu verze PHP. Každý správný hosting by toto měl umožnit ve své administraci a pochopitelně nabízet vždy nejnovější verzi PHP. Webhosting CZECHIA.COM je ověřeným hostingem, který umí, jak přepínat verze PHP, tak i drží krok s inovacemi verzí PHP. Informace o nasazení poslední verze PHP na Czechii je k dispozici zde.

Změna na PHP 8 a otestování

Nyní nastal čas pro změnu verze PHP na hostingu. Potvrďte změnu verze na PHP 8 (případně požádejte podporu), a po provedení změn se pusťte do jednoduchého otestování.

V administraci WordPressu zkontrolujte, zdali nikde nevyskakují nějaké chyby. Ověřte, zda web už přes novou verzi PHP opravdu běží. To můžete provést dvěma způsoby – přes záložku: Nástroje -> Stav webu, kde následně zvolíte v horním menu záložku: Informace a prozkoumáte Server. Jednodušším způsobem je instalace pluginu pro zjištění verze PHP. Ten poté deaktivujte nebo smažte.

Následně vizuálně otestujte, jestli řádně funguje veřejná část webu. Ověřte zobrazení hlavní stránky, detailu článku, kategorie, či vyzkoušejte vyhledávání.

Já jsem na žádný problém při aktualizaci desítek WordPress webů na PHP 8 nenarazil, takže věřím, že půjde aktualizace hladce i vám.

Předchozí článek Co je AMP a jak funguje?
Daniel Šenkyřík

Jsem PHP programátor se zaměřením na Nette a Wordpress. Mám za sebou dokončené vyšší desítky Wordpress projektů o různé složitosti - počínaje jednoduchými prezentacemi, přes eshopy až po velmi rozsáhlé projekty. Preferuji tvorbu vlastních šablon na míru.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *