Adobe LiveMotion 1 – FLASH killer?

14. března 2000

LiveMotion je novým produktem firmy Adobe a má být přímou konkurencí pro Macromedia FLASH 4 ve tvorbě vektorových animací. Někteří tento produkt nazývají FLASH killer – zaslouží si Adobe LiveMotion skutečně toto pojmenování?

V pondělí 6.3 uvolnila firma Adobe první betaverzi programu LiveMotion. Tento program je zaměřen zejména na vektorovou grafiku určenou pro web. Umožňuje export do několika formátů GIF, JPEG, PNG a zejména SWF (FLASH), čímž se tak stává přímým konkurentem programu Macromedia FLASH, který byl do této chvíle jediným nástrojem pro vytváření FLASH animací. Bez zajímavostí jistě není vysoká integrace s dalšími produkty firmy Adobe a to GoLive, Photoshop a Illustrator. Slibovaná je také podpora formátu SVG, která však v této betaverzi ještě není implementována.

Po spuštění programu se dostanete do prostředí, které je podobné všem ostatním produktům od firmy Adobe, tzn. několik plovoucích palet a pracovní plocha. Navíc je tu snad jen časová osa, jinak se prostředí nejvíce podobá Illustratoru, ale každý kdo někdy pracoval s nějakým programem od Adobe bude brzo doma.

LiveMotion je objektově orientovaný, to znamená, že každému objektu můžete libovolně v časové ose nastavovat umístění, průhlednost, tvar, rotaci, zvětšení/zmenšení, barvu, efekty atd. Práce s objekty je velice snadná a jejich parametry lze nastavovat pomocí několika plovoucích paletek. Každý objekt se může skládat s dalších vrstev, se kterými můžete dále ještě pracovat. Velice snadno lze aplikovat efekty (Emboss, Bevel, Ripple, Cutout) a stejně tak dobře je můžete ještě dále editovat. Kombinaci použitých efektů můžete uložit a aplikovat je na další objekty. Plochy můžete vyplnit gradientem a to čtyřmi různými způsoby a pod zadaným úhlem. Taktéž text je možno dále editovat.

V programu jsou obsaženy základní kreslící nástroje jako obdélník, oválný obdélník, kolečko, polygon a pomocí pera lze vytvářet křivky. Při volbě barvy máte možnost používat paletu bezpečných barev a také zvolit barevné schéma. Lze také použít zásuvné moduly obsažené ve Photoshopu.

Novinkou je také paletka textur, které lze aplikovat na objekt pouhým přetažením myší. Stejně jednoduše můžete přidávat zvuky nebo styly k objektům. Pro tvorbu interaktivních tlačítek je určena paletka Rollover, ve které si vyberete při jaké akci se má tlačítko aktivovat (může jich být i několik) a co se má následně stát. Definování akcí probíhá podobně

Do LiveMotion můžete naimportovat zvuky ve všech nejrozšířenějších formátech jako wav, snd, aiff, au a MP3. Zvuk lze přiřadit k interaktivním akcím nebo jej použít jako hudební doprovod animace. Zvuk se dá ještě dále upravovat (zesilování, ztlumování, pravý/levý kanál atd.).

K samotnému animování slouží časová osa, ve které jsou obsaženy všechny objekty ve scéně a lze jim jednoduše nastavit klíčové snímky ve chvíli, kdy se má objekt změnit. LiveMotion automaticky dopočte mezilehlé snímky, takže nemusíte vytvářet každý snímek zvlášť.

Exportovat můžete nejen ve formátu FLASH s využitím MP3 komprese, ale také jako animovaný GIF, JPEG, PNG, Photoshop či HTML dokument s JavaScriptem. Dále máte možnost velice podrobně nastavit možnosti exportu.

Adobe LiveMotion je v současné době v beta verzi pro Windows (98/2000) nebo Macintosh na webu firmy Adobe a k jeho provozu budete potřebovat minimálně 64 MB RAM a 80 MB místa na disku. Podle oficiální tiskové zprávy by měl být LiveMotion k dispozici v druhém čtvrtletí tohoto roku a cena by měla být 399 amerických dolarů.

Přesto, že je program zatím ve fázi betaverze, tak je velice stabilní a nenašel jsem nějaké závažnější chyby a jedná se o velice funkční betaverzi, kterou doporučuji k vyzkoušení. Současným zkušeným uživatelům konkurenčního programu od firmy Macromedia bude programu pravděpodobně chybět tvorba formulářů a pokročilejší programování akcí. Celkově se však jedná o velice propracovaný produkt, který si své uživatele jistě najde.

A perlička na závěr: pokud si necháte zobrazit úvodní obrazovku programu (Help>About LiveMotion), tak se vám na konci rolujícího seznamu autorů programu zobrazí věta: A special thanks to vase_jmeno, the most important person on planet.

Program najdete na těchto stránkách.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *