Kde se dobře ubytovat

7. února 2002

Ne vždy jedete jen do sousedního města či kraje, některé služební cesty mohou představovat stovky i tisíce najetých kilometrů. V těchto případech je nutné kalkulovat s nutností ubytování. Co všechno vám v tomto směru nabízí web?

Na první pohled jsou na každém portálu v rubrice ubytování stovky odkazů. Je však nutné počítat, že jen malá část se týká projektů, které neskončily na úbytě. Pokud si poctivě dáte tu práci a představíte si, co všechno je nutné udělat, abyste v každém okamžiku měli na svých stránkách aktuální a validní databázi hotelů, penzionů, campingů nebo ubytoven, určitě dojdete k závěru, že to není podnikání pro amatéry.

Jádro pudla není třeba hledat v momentě, kdy pan autor osloví pár hoteliérů ze svého města nebo turistického regionu a vysvětlí jim cosi o nutnosti propagace – tehdy to vypadá nadmíru jednoduše. Problém nastane ve chvíli, kdy vám poprvé někdo vynadá, že ve vámi doporučeném penzionu zaplatil dvojnásobek deklarované ceny nebo kdy vám majitelé odmítnou přispět na plánovanou aktualizaci.

Ty, kteří dovedou jen stavět vzdušné zámky, poznáte jednoduše. Na jejich webech se to hemží vzkazy typu „Tady bude nejlepší nabídka ubytování pod sluncem“, „Hned po rekonstrukci tady najdete, co hledáte“ apod.

Ubytování v Čechách

Do výběru ubytování u nás jsem úmyslně zahrnul jen ty odkazy, které informují o možnostech ubytování globálně, nejméně v rámci jednotlivých zemí. Existuje však dlouhý zástup webů, které pojednávají jen o kapacitách v Praze a dalších atraktivních místech a regionech (např. západočeské lázně, Plzeňsko, Šumava, Beskydy, Jeseníky ad.).

Hotel.cz (www.hotel.cz)

Dobrá databáze, bohužel obsahuje jen velké a významné hotely (rozuměj drahé). Orientovat se můžete podle krajů a okresů. U vybraného objektu přináší spoustu údajů, počínaje přehledem pokojů, jejich vybavení a cen. Další balík informací se týká hotelových služeb, parkování, otvírací doby nebo dostupnosti veřejné dopravy. V takto pojatém webu nikoho nepřekvapí on-line rezervace ubytování.

Travelguide.cz (www.travelguide.cz)

Velmi dobrá databáze ubytování, řazená podle okresů a turistických oblastí. Dají se zde nalézt kromě čtyřhvězdičkových hotelů i ty nejzapadlejší laciné hotýlky, penziony nebo campingy. Na místě si můžete rezervovat vybraný pokoj. Skvělý nástroj představuje vyhledávání podle kategorie, ceny nebo vybavení ubytovacího zařízení. Jen škoda, že je tato funkce omezena nutností zadat místo plánovaného pobytu. Teď narážím na to, že jedu-li na služební cestu do Severních Čech, chtěl bych mít možnost vybrat si například ze všech hotelů v okrese Děčín, které mají TV a cenu za osobu nepřevyšující 600 korun za osobu a noc. Cestuji-li autem, nějaký ten kilometr v rámci regionu jsem ochoten za splněné přání obětovat.

Abcubytovani.cz (www.abcubytovani.cz)

Ubytovací katalog, který si místo vyčerpávajícího shánění aktuálních dat nechává zaplatit za (obyčejný?) hyperlink. Z toho plyne zásadní omezení vybrané množiny ubytovacích zařízení – musí mít vlastní webovou prezentaci. Čtenář někdy žasne, jaké odkazy lze na Internetu najít (v dobrém slova smyslu). Další potvrzení myšlenky, že kdo není on-line, jako by nebyl. Kvalita nabízených informací je neuvěřitelně různorodá, ale jako rozcestník pro získání prvotních informací tento projekt funguje!

Ajedem.cz (www.ajedem.cz)

Další informační katalog, který nabízí hledání podle různých klíčů (název, okres, město, typ ubytování). Výsledkem hledání je však v mnoha případech pouhý adresář či telefonní seznam, protože odpověď na základní dotazy (ceny, služby, stravování) většinou chybí. Podle mých zkušeností i u velkých hotelů, kdy by poplatek za zveřejnění neměl být nepřekonatelnou hrází. V čem je tedy problém?

Allhotels.cz (www.allhotels.cz)

Solidní přehled ubytování v kategorii hotel. Myslí i na vozíčkáře, předpokládá také váš zájem o stravování nebo kongresové kapacity. Možnost rezervace (musíte si ji ale vyřídit osobně e-mailem nebo telefonem). Ohromující je na první pohled vyhledávání právě volných hotelových kapacit, neboť tato funkce je od pohledu skoro neuskutečnitelná. Výsledek odpovídá předpokladu: ačkoli systém počítá s objednávkou až do roku 2010, žádné rezervy se mi nepodařilo objevit. Inspirativní je vyhledávání podle klíče „vhodný hotel“, kde můžete dopředu označit spoustu požadovaných filtrů. Nakonec ale musím konstatovat, že informace o kvalitě ubytování, služeb nebo cenách jsou víc než kusé.

Nethotels.cz (www.nethotels.cz)

Další databáze ubytovacích kapacit. Možnost vyhledávání podle kategorie a vybavení v rámci jednoho města nebo okresu. Asi vás – jako mě – zarazí design webu. Je-li grafické řešení z doby krále koně, lze věřit zveřejněným informacím? Copyright je z devadesátéhoosmého mluví za vše.

Ubytování na Slovensku a v cizině

Alternativní výběr ze zahraničních zdrojů nabízejí automaticky hotel.cz nebo travelguide.cz (Slovensko, Chorvatsko, Slovinsko, Maďarsko). Svůj projekt přenesl na Slovensko také další subjekt z předchozího povídání, a to pod názvem Abcslovensko.sk (www.abcslovensko.sk). Lze čerpat i z informací portálů Cestujeme.cz (www.cestujeme.cz), Cestovani-ubytovani.cz (www.cestovani-ubytovani.cz) nebo Slovakiahotels.sk (www.slovakiahotels.sk).

Plánování cest včetně ubytování

Rád využívám služeb mapy.atlas.cz, který disponuje geniálním trojbojem plánovač tras – ubytování – zajímavosti. V druhé disciplíně přitom využívá katalogu Inform.cz (www.inform.cz). Znáte snad lepší kombinaci než skloubit povinné cestování s fakultativním poznáváním neznámých koutů?

Ubytování na firemních akcích

Ubytování, placené firmou, nemusí být vždy spjato s únavným cestováním. Chcete pozvat své kolegy na formální posezení nebo bezuzdný pařánek? Poradí vám nejen specializovaný web Firemniakce.cz (www.firemniakce.cz).

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *