Nulové okraje www stránek

19. ledna 2000

Internet Explorer a Netscape Navigator – to jsou dva odlišné světy v interpretaci webových stránek. Co funguje v jednom prohlížeči, někdy nefunguje ve druhém, a když to funguje, tak obvykle s menšími, ale někdy velmi podstatnými rozdíly…

Jedním takovým příkladem o odlišné interpretaci HTML kódu oběma prohlížeči může být záměr tvůrce mít na www stránce nulové okraje. Tedy takové, aby samotná www stránka byla přilepena z levé a horní části k internetovému prohlížeči.

Internet Explorer

Pro „přilepení“ stránky k okraji v Internet Exploreru stačí do BODY vložit tagy LEFTMARGIN a TOPMARGIN. Příklad použití je v následující tabulce.

<BODY LEFTMARGIN=“0″ TOPMARGIN=“0″>

Číselná hodnota tagu LEFTMARGIN určuje v Internet Exploreru velikost odsazení www stránky od levého okraje v pixelech. Hodnota tagu TOPMARGIN určuje v pixelech velikost odsazení od horního okraje prohlížeče.

Nulové okraje v Internet Exploreru

Netscape Navigator

V konkurenčním Netscape Navigatoru tagy LEFTMARGIN a TOPMARGIN samozřejmě nefungují. Nebudeme se ptát, proč tomu tak je, ale Netscape má své vlastní tagy pro docílení nulových okrajů – MARGINWIDTH A MARGINHEIGHT. Způsob jejich použití je stejný jako u Internet Exploreru.

<BODY MARGINWIDTH=“0″ MARGINHEIGHT=“0″>

Tag MARGINWIDTH určuje odsazení od levé strany prohlížeče, MARGINHEIGHT určuje odsazení www stránky od horního okraje Netscape Navigatoru.

V Netscape Navigatoru existuje ještě jedno řešení, jak dosáhnout nulového okraje www stránky – použitím tagu LAYER, který vložíme za tag BODY.

<LAYER LEFT=“0″ TOP=“0″>

LAYER LEFT pochopitelně určuje odsazení stránky v pixelech z levé strany prohlížeče, LAYER TOP naopak určuje odsazení od horního okraje prohlížeče.

Shrnutí

Pokud tedy potřebujete mít nulové okraje stránky jak v Internet Exploreru, tak i v Netscape Navigatoru, použijte výše popsané tagy LEFTMARGIN, TOPMARGIN a MARGINWIDTH, MARGINHEIGHT v tagu BODY. Internet Explorer nastaví okraje podle LEFTMARGIN a TOPMARGIN, tagy pro Netscape bude ignorovat. U Netscape je to přesně naopak, ten nastaví okraje podle MARGINWIDTH, MARGINHEIGHT, a tagy pro Explorer bude rovněž ignorovat.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *