PSPad – uživatelský zvýrazňovač syntaxe

14. ledna 2005

PSPad obsahuje celou řadu takzvaných interních zvýrazňovačů a ještě daleko víc definicí takzvaných uživatelských zvýrazňovačů. A my se teď podíváme, jak si takový vlastní zvýrazňovač vyrobit.

Rekapitulace pojmů

  • Zvýrazňovač – kus programu, který podle pravidel syntaxe daného jazyka umožňuje barevné zvýraznění kódu.
  • Interní zvýrazňovač – pevně naprogramovaný zvýrazňovač, není jej možné uživatelsky měnit.
  • Uživatelský zvýrazňovač – syntaxe je určena podle nějakých obecných pravidel definičním souborem.

Právě jste se dozvěděli, že se uživatelský zvýrazňovač řídí nějakými obecnými pravidly. V tom spočívá (bohužel) jeho omezení. Umožňuje uživatelsky velmi jednoduše a rychle vytvořit zvýraznění nového jazyka i naprostému laikovi, ale neumožňuje to udělat úplně obecně. I když právě to by se mělo v budoucnu změnit, protože se připravuje možnost mít zvýrazňovač plně uživatelsky konfigurovatelný. PSPad obsahuje pět pozic pro takové „uživatelské zvýrazňovače“.

Definice nové syntaxe

Dialog pro definici syntaxe najdete v menu | Nastavení | Vlastní zvýrazňovač |.

PSPad - definice syntaxe
PSPad – definice nové syntaxe

Pokud se podíváte na dialog, sloužící k definici uživatelského zvýrazňovače, zjistíte, že je rozdělen do několika hlavních částí, definujících syntaxi.

  1. Jméno a typy souborů
  2. Styl komentářů
  3. Styl řetězců
  4. Seznamy klíčových slov

Co budeme potřebovat

Podívejte se na předchozí seznam. Vyplnit bod 1 a 3 bude jednoduché. S bodem 2 už to bude trošku horší. Vzhledem k jednoduchosti obecného zvýrazňovače bylo nutno naprogramovat styly komentářů „natvrdo“. Takže je třeba si vybrat správný styl komentáře (můžete označit i několik stylů současně). Pokud syntaxe používá jiný styl komentáře, než ty, které se nabízí, nezbývá vám nic jiného než kontaktovat autora se žádostí o doplnění vašeho stylu komentáře.

Dostáváme se k nejsložitější části – klíčová slova. Jak je vidět, dialog pro definici syntaxe nabízí až čtyři skupiny klíčových slov. Čeká nás tedy:

  1. zjistit, zda váš jazyk zohledňuje velikost písmen
  2. získat seznam klíčových slov, které váš jazyk používá
  3. rozdělit je do skupin, odpovídajících si významem

Kde získat seznam klíčových slov

Možností je několik. Na internetu najdete u popisu jazyka nějaký použitelný seznam klíčových slov. Nebo si stáhnete on-line manuál a klíčová slova z něj „vyzobete“. Další možností je stáhnout si již hotovou definici syntaxe pro nějaký jiný editor (která je jinak nepoužitelná – má odlišnou strukturu), ale obsahuje právě potřebné seznamy klíčových slov.

V této chvíli jsme získali seznamy klíčových slov. Nyní je potřebujeme upravit do tvaru, kdy bude na každém řádku jedno klíčové slovo, a rozdělit do významových skupin. V okamžiku, kdy máme seznam slov takto připraven, jej pomocí funkce „Kopírovat/Vložit“ přeneseme do definice uživatelského zvýrazňovače

Aktivování nové syntaxe

V okamžiku, kdy budete mít soubor s novou syntaxí hotový, je třeba naučit PSPad s tímto souborem pracovat. Editor umožňuje přiřadit až pět uživatelských definic. Přiřazení se provádí v menu | Nastavení | Nastavení zvýrazňovačů |:

  1. v levém seznamu zvolte některou z tučně psaných pozic (General)
  2. na druhé záložce v seznamu zvolte jméno vašeho zvýrazňovače
  3. dolaďte nastavení barev, přiřazení externích aplikací, kompilátoru…
  4. uložte nastavení

PSPad - přiřazení syntaxe
PSPad – aktivování nové syntaxe

Šablony dokumentů

Pokud používáte nějaké standardní hlavičky souborů nebo soubory s pevnou strukturou, kde jen doplňujete obsah, je výhodné vytvořit šablony dokumentů. Jedná se o obyčejné soubory s příponou, která odpovídá zvýrazňovači, uložené v podadresáři Template. Pokud se šablona bude jmenovat Default.xxx, použije se automaticky při vytvoření nového souboru. Nový dokument na základě libovolné šablony můžete vytvořit pomocí dialogu Nový soubor (Ctrl+N).

PSPad - šablony dokumentů
PSPad – nový soubor podle šablony (Ctrl+N)

Šablony kódu

Co ještě můžete udělat pro zrychlení práce, je vytvořit soubor definic se šablonami kódu. Možností je opět několik. Můžete zkonvertovat nějaké nápovědy nebo dokumentaci, kterou většinou seženete v elektronické podobě na internetu, nebo můžete šablony velmi rychle a efektivně tvořit tak, že si kus kódu, ze kterého chcete vytvořit šablonu, označíte a stisknete Ctrl+Alt+Space. Stačí pouze doplnit jméno, popis, popřípadě klávesovou zkratku a šablona kódu je připravena k použití. Jen připomenu, že znak „|“ určuje pozici kurzoru po vložení šablony a na místo všech výskytů znaku „§“ bude vložen text, označený před vyvoláním šablony.

PSPad - šablona kódu
PSPad – šablona kódu (Ctrl+Alt+Space)

Pokud vytvoříte nějakou „zajímavou“ definici, která by se mohla hodit i ostatním, nenechávejte si ji pro sebe a zašlete ji e-mailem na adresu PSPadu. Odměnou pro vás bude hřejivý pocit u srdce, že jste pomohli dobré věci, a poděkování v nápovědě k programu.

Pozn. red.: Seriál musel být předčasně ukončen, protože autor nedodal slíbená pokračování. Máte-li zájem v seriálu pokračovat vlastními články, prosíme, kontaktujte redakci.

Předchozí článek ikarusy.net
Další článek SEO - síla odkazů
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *