Seznamte se: mobilní Firefox pro Android

16. března 2012

Firefox po zdomácnění na počítačích míří na mobilní zařízení se stále populárnějším systémem Android. Jaký je mobilní Firefox?

Zajímavá vás, co nabízí jiného než konkurence? Odpovědi přináší tento článek.

Mobilní Firefox je pod kódovým jménem Fennec ve vývoji již od roku 2008, kdy se na veřejnosti objevily i první testovací verze. Původně Mozilla vyvíjela svůj mobilní prohlížeč pro systém Maemo, respektive pro tablety značky Nokia, tehdy ještě bez dotykového displeje, které tento linuxový systém využívaly. Navzdory očekávání a plánům se však Maemo nestalo systémem Nokie pro high-endová zařízení, což dolehlo i na mobilní Firefox.

Později se rozběhl vývoj verze pro Windows Mobile, ale ten byl následně přerušen. Bylo to v době, kdy Microsoft pomalu ukládat Windows Mobile k věčnému spánku a chystal nástupnický – ovšem zpětně nekompatibilní – systém Windows Phone. Až v roce 2010 se objevila první verze pro systém Android. Právě zde prozatím mobilní Firefox zakořenil.

Mozilla tedy momentálně nabízí mobilní Firefox právě uživatelům mobilů, tabletů a dalších zařízení využívajících Android. Podpora jiných platforem není aktuálním tématem. To ovšem uživatele systému Android nemusí zajímat. Co by je naopak zajímat mohlo, to je pestrá nabídka prohlížečů, které se jim nabízí. Firefox je vedle prohlížečů Opera Mobile a Opera Mini jedním z těch nejzajímavějších.

Jaký je mobilní Firefox: základy surfování po webu

Pokud jste zkoušeli mobilní Firefox někdy v minulosti, patrně ho máte v paměti jako poněkud nemotornou aplikaci. Je pravda, že dlouho neúspěšně zápasil s výkonem. Po mnoha optimalizacích a díky zvyšujícímu se výkonu samotných zařízení se tento problém víceméně podařilo vyřešit. Přesněji řečeno: Firefox pro Android stále není žádný blesk, ale je použitelný.

Mobilní Firefox zobrazuje webové stránky stejně jako jeho starší bratříček na osobních počítačích. Jádro je stejné. Netransformuje tedy webové stránky do nějakého mobilního derivátu jako třeba známá a populární Opera Mini. Žádným způsobem tedy nesnižuje objem přenesených dat, což není dobrá zpráva (vzhledem k tomu jak moc jsou na českém trhu mobilní tarify svázané datovými limity). Jedinou možností úspory z ranku prohlížeče je vypnutí načítání obrázků.

Se samotným prohlížečem se pracuje velmi pohodlně a intuitivně. Po spuštění se objeví startovací stránka. Lze si přes ni rovnou otevřít poslední stránky, které si uživatel prohlížel dříve nebo lze využít řádek pro zadání webové adresy, který se zobrazuje při horním okraji displeje. Zároveň slouží i pro zadání rychlého dotazu do výchozího vyhledávače, kterým je standardně Google stejně jako ve verzi prohlížeče pro osobní počítače.

Po načtení opanuje webová stránka celý displej. Dynamicky se skrývá a objevuje i řádek s adresou. Mobilní Firefox podporuje stejně jako všechny vyspělé konkurenční prohlížeče tabbed-browsing. Vertikální lištu pro přepíná mezi otevřenými stránkami nebo otevření nového tabu lze zobrazit při levém kraji displeje tažením stránky doprava. Tím se tedy jakoby vytáhne lišta s náhledy otevřených stránek, mezi nimiž lze přecházet dle potřeby. Zároveň odsud lze obnovovat poslední zavřené stránky.

Podobně se vytáhne i vertikální lišta při pravém okraji displeje. Tentokrát je ovšem nutné táhnout vlevo. Lišta nabízí tlačítka pro navigaci zpět a vpřed, přístup do nastavení a rychlé přidání stránky mezi záložky. Mobilní Firefox samozřejmě záložky podporuje. Přístup k nim lze získat kdykoliv při přesunutí fokusu na řádek s adresou, pod nímž se pak vysune lišta pro přístup záložkám a historii.

Mohlo by se zdát, že koncept postranních panelů po levé a pravé straně displeje dělá z mobilního Firefoxu aplikaci pro provoz výsostně v landscape režimu. Není tomu tak. I při otočení displeje mobilního telefonu do portrait režimu je díky vytahování a zatahování lišt dle potřeby dostatek místa pro surfování po webu. Firefox tedy není aplikací ortodoxně pro mobil přetočený na šířku (a pro tablety má speciální rozhraní optimalizované pro větší displeje).

Na seznamu funkcí mobilního Firefoxu dále figuruje synchronizační mechanismus nejen pro záložky a hesla, podpora rozšíření, správce stahování, správce hesel s podporou master hesla, možnost sdílení zajímavého obsahu (např. přes Bluetooth nebo na Facebooku) či export stránek do PDF pro pozdější pohodlné prohlížení offline.

Firefox vs. konkurence: čas pro killer-features

Když teď máme základní představu o běžném fungování mobilního Firefoxu, můžeme se zaměřit na konkurenční výhody, tedy přidanou hodnotu oproti konkurenci. Nemá smysl řešit nuance v systému ovládání prohlížeče nebo návrhu uživatelského rozhraní. To je věc individuálních preferencí každého uživatele. V tomto ohledu není Firefox jakkoliv exotický, takže se spíše pojďme věnovat otázce vznášející se ve vzduchu: proč si vybrat právě mobilní Firefox.

Opera Mini nabízí jako hlavní konkurenční výhodu transformaci stránek, kdy si prohlížeč stahuje webové stránky upravené pro displeje mobilů, které se rychleji načítají a pomaleji ukrajují z datového limitu. Sesterská Opera Mobile nabízí akcelerační službu Opera Turbo založenou na komprimaci stahovaných dat. Mobilní Firefox nic takového nenabízí.

Firefox však má podporu rozšíření (doplňků), která byla svého času zásadním prvkem v nekonečné válce webových prohlížečů. Mezi mobilními prohlížeči má Firefox momentálně nejlépe zpracovanou podporu rozšíření. Není to ovšem rozhodující funkce, která by uživatele k mobilnímu Firefoxu přilákala. Chybí totiž zajímavá rozšíření pro mobilní zařízení. Čest výjimkám jako je třeba AdBlock Plus pro blokování reklamy.

Zajímavější pro uživatele může být synchronizační mechanismus Firefox Sync pro synchronizaci uživatelských dat mezi Firefoxem na počítači a Firefoxem v mobilu. Možná namítnete, že Opera Link umí totéž, ovšem je třeba zohlednit podíl prohlížečů Firefox a Opera na trhu. Firefox používá na osobním počítači výrazně větší skupina uživatelů, takže synchronizační mechanismus Firefox Sync zasahuje o poznání více uživatelů než Opera Link.

Desítky hesel v kapse: bezpečně a jednoduše

Co tedy Firefox Sync vlastně umí? Základem je synchronizace záložek. Odkazy na své oblíbené weby můžete mít neustále po ruce. Pokud si na počítači vytvoříte novou záložku, automaticky ji Firefox Sync přenese i do mobilu nebo naopak. Synchronizační mechanismus dále umožňuje otevřít na mobilu poslední prohlížené stránky na počítači.

V praxi je však podstatně zajímavější synchronizace hesel pro přístup k nejrůznějším internetovým resp. webovým službám. Umožňuje totiž skutečně používat pro každou službu unikátní heslo, jak velí bezpečnostní poučky. Při prozrazení hesla se případný narušitel soukromí nedostane ke všem uživatelským účtům a není nutné měnit heslo napříč všemi používanými službami.

Kdo si ovšem má ty desítky hesel pamatovat? No právě Firefox. V ideálním případě heslo zadáte vždy jen jednou a při dalších příležitostech jej dosadí již prohlížeč. Díky funkci Firefox Sync si lze tohoto komfortu požívat jak na počítači, tak v mobilu. Odpadá tak situace, kdy uživatel mobilu zírá na prázdnou kolonku pro heslo které dávno vypustil z hlavy, protože na počítači si za něj toto heslo pamatuje prohlížeč.

Firefox Sync umožňuje udržovat databázi zapamatovaných hesel mezi Firefoxem v mobilu a Firefoxem na počítači vždy synchronní. Pokud si tedy uživatel na počítači vytvoříte nový účet s novým heslem, nebo heslo z nějakého důvodu změní, změna se projeví i ve správci hesel v mobilu (nebo naopak).

Synchronizace hesel nepředstavuje žádné zásadní bezpečnostní riziko. Data jsou přenášena a skladována v šifrované podobě. Připojit k synchronizaci další zařízení nevyžaduje jen znalost přihlašovacích údajů pro Firefox Sync. To je zásadní rozdíl oproti službě Opera Link. Firefox Sync totiž vyžaduje spojení zařízení pro synchronizaci opsáním kódu z jednoho zařízení na druhé. Útočník by tak vedle znalosti hesla musel mít i fyzický přístup k některému z vašich zařízení.

Ještě nedávno byl problém v tom, že mobilní Firefox na rozdíl od verze pro osobní počítače neuměl používat master heslo (hlavní heslo) pro přístup k databázi zapamatovaných hesel. Mobilní Firefox tak mohl zapamatované heslo vyplnit do přihlašovacího formuláře komukoliv, kdo získal fyzický přístup k zařízení. Před podobným průšvihem nyní chrání master heslo.

Slovo závěrem

Mobilní Firefox určitě nebude trhat rekordy ve stahování z Android Marketu. Pro uživatele, kteří používají Firefox na počítači, je však zejména díky synchronizaci dat Firefox lákavou volbou i pro mobil nebo tablet se systémem Android. Ovládání je jednoduché a intuitivní. Rezervy se ještě najdou ve výkonu, ovšem na druhou stranu můžeme přičíst k dobru podporu rozšíření (když nic, tak blokování otravné reklamy přijde vhod).

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

3 komentářů

  1. ab

    Bře 20, 2012 v 16:05

    Kolik ti za to dali, za ten clanek?

    Odpovědět
  2. Miroslav Kučera

    Bře 20, 2012 v 16:47

    Standardni autorský honorář :o))

    Odpovědět
  3. haaa

    Čvc 19, 2012 v 4:12

    standartní :-)))))))))))))))

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *