Slabikář JavaScriptu – první pokus

6. března 2002

Mnoho lidí již tvoří více nebo méně složité internetové stránky. Většinou se začíná obyčejným HTML kódem, který však sám o sobě neposkytuje to, co od stránek vyžadujeme. Proto je nutné začít psát programové skripty. JavaScript patří mezi ty, které se spouštějí na klientské straně přímo v internetovém prohlížeči.

Pomocí JavaScriptů lze naprogramovat mnoho užitečných funkcí HTML stránek – od jednoduchých grafických efektů přes pokročilou práci s daty v různých ovládacích prvcích až k plnohodnotným aplikacím. Postupně vás naučím základní pravidla pro psaní skriptů, používání klíčových slov, identifikátorů a objektů – jak sémanticky, tak syntakticky.

Než začnu, je zapotřebí nainstalovat internetový prohlížeč – doporučuji Microsoft Internet Explorer 5.0 nebo vyšší, pro který budou všechny skripty optimalizovány. V prohlížeči se budou skripty spouštět a prohlížeč tak bude sloužit pro kontrolu vytvořených programů. JavaScripty doporučuji tvořit v libovolném HTML editoru. Jeden velmi šikovný freeware pro tento účel je HTML-Kit (http://www.chami.com/html-kit). Profesionálním nástrojem je třeba HomeSite (http://www.macromedia.com).

Jak a kam psát JavaScripty?

Především je třeba upozornit na to, že JavaScript je úplně jiný jazyk než Java. Kromě podobné syntaxe, která se v mnoha případech příliš neliší, mezi těmito programovými prostředky již příliš mnoho podobností nenajdete. JavaScript má své vlastní zákonitosti, s nimiž se budeme postupně seznamovat.

Na otázku, kam psát skripty, je jednoduchá odpověď – podle potřeby kamkoli do HTML dokumentu. JavaScriptem lze ovládat jednotlivé HTML objekty (například měnit hodnotu textového pole). Pak je možné umístit skript přímo do atributu VALUE tohoto pole nebo na pole odkazovat z úplně jiného místa HTML dokumentu.

Skripty lze připojovat k událostem, které mohou nad objekty vzniknout – např.: pokud uživatel ukáže myší na obrázek, spustí se připojený skript. Pokud na něj klepne, spustí se jiný atp. Skripty lze zařadit kamkoli do HTML dokumentu – tyto skripty se spustí ve chvíli, kdy browser při zobrazování HTML stránky „dojde“ k tomuto skriptu.

Je možné vytvářet javascriptové funkce, které budou spuštěny ve chvíli, kdy budou tyto funkce zavolány. Aby prohlížeč odlišil programový kód JavaScriptu od prostého textu nebo značek HTML, je nutné program uzavřít do párového tagu <script>:

<script language=“JavaScript“ type=“text/javascript“>
<!–
         programový kód
// –>
</script>

Parametr TYPE lze vynechat, stejně jako značky pro komentář (). Tyto značky se používaly dříve pro skrytí programového kódu v prohlížečích, které JavaScript nepodporovaly. Dnes je to prakticky zbytečné, a proto tyto značky v dalších příkladech užívat nebudeme. Jak bylo uvedeno, skripty je možné vkládat do kteréhokoli místa HTML dokumentu. Přesto je dobrým zvykem nedrobit JavaScripty na velké množství míst, ale (pokud je to možné) vložit je pro větší přehlednost a rychlost provádění na místo jediné – nejlépe někam do hlavičky dokumentu, která je vymezena tagem <head>.

Aby úvodní – více méně teoretické – povídání o JavaScriptu, které vás má naladit k dalšímu čtení, bylo zakončeno praktickým příkladem, uveďme celý HTML dokument, který bude obsahovat jednoduchý JavaScript. Skript zobrazí okno se zprávou.

<html>
<head>
           <title>JavaScript</title>
           <script language=“JavaScript“>
                     alert(„Zpráva z JavaScriptu“);
           </script>
</head>
<body>
text HTML stránky
</body>
</html>

Po spuštění si všimněte, že okno s textem „Zpráva z JavaScriptu“ se zobrazí dříve, než „Text HTML stránky“ – ten se objeví až poté, co klepnete na OK v okně se zprávou. Přesně v duchu výše uvedených pravidel.

Pokud si před dalším učením chcete vyzkoušet i další jednoduché skripty a přečíst si ještě něco obecně o JavaScriptu, navštivte článek Tajemný a záhadný JavaScript.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek Podprahové vnímání barev
Další článek AntiMailBomber v PHP

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *