SSLmarket z Brna dobývá Evropu: Za největší růst získal ocenění od Symatecu a míří výše

17. října 2016

Největší nárůst prodeje SSL certifikátů za rok 2016 v regionu EMEA (Evropa, Střední východ a Afrika) patří české firmě ZONER software a jeho divizi SSLmarket. Tento významný úspěch české firmy je potvrzen i prestižním oceněním EMEA Sales Growth Partner Award 2016, které bylo předáno v Barceloně na akci Symantec Roundtable 2016 pořádané pro nejvýznamnější partnery této největší certifikační autority na světě.

Ocenění SSLmarketu

Přinášíme vám rozhovor s manažerem SSLmarketu Jindřichem Zechmeisterem, ve kterém se podíváme co stálo za tímto významným úspěchem, jaké jsou aktuální trendy v oblasti šifrování a zda jsou placené SSL certifikáty ohroženy iniciativou Encryption Everywhere.

Dobrý den, pane Zechmeistře, kdy a jak jste se o tomto ocenění dozvěděli? Proběhlo nějaké speciální předání ceny?

Ocenění se partnerům předává na závěr každoročního setkání Symantec Roundtable, na které jsou pozváni vybraní partneři. Vyhlášení vítězů je pojato jako překvapení a příjemně překvapeni jsme skutečně byli. Dostat ocenění od ředitelů Symantecu a v takto těžké konkurenci největších evropských webhosterů rozhodně potěší.

Představte nám trochu projekt SSLmarket. Kdy a jak vlastně vznikl?

ZONER software se SSL certifikáty zabýval už na konci 90. let, ale jednalo se o vlastní certifikační autoritu, která se však dlouhodobě neukázala jako perspektivní.

K existujícím internetovým službám jsme začali nabízet SSL certifikáty Thawte a později i Verisign (dnes už Symantec) a GeoTrust. Tento obchod se postupně rozrostl, a proto jsme vytvořili brand SSLmarket se samostatným webem pro prodej certifikátů. Ten pomohl zrychlit a zkvalitnit prodej certifikátů v Česku a následně umožnil expanzi do zahraničí.

Na webových stránkách máte uvedeno, že jste i Symantec Platinum Partner. Což je jen několik firem na světě. Prozradíte, jak česká společnost získala takovouto vysokou formu spolupráce se světovým gigantem?

Pro zapojení do tohoto programu je potřeba splnit požadavky na objem prodejů a následně na kvalitu poskytovaných služeb. V našem případě je jedním z požadavků certifikace týmu zákaznické podpory, což je pro nás samozřejmostí.

Dále je potřeba prodat dostatečný objem produktů. Díky dlouhé historii nabídky a specifičnosti SSL certifikátů jsme si vybudovali dominantní pozici na českém trhu. Český trh je technicky vyspělý a vždy byl v nasazení certifikátů lídrem v regionu. Všechny tyto faktory pomohly získat poměrně rychle nejvyšší úroveň partnerství.

Jaké z tohoto partnerství vyplývají výhody pro vás a vaše zákazníky?

Partnerství přímo ovlivňuje kvalitu poskytovaných služeb. Napojení na API Symantecu je samozřejmostí a zřejmě nikoho nepřekvapí, ale díky výjimečnému vztahu mezi našimi firmami jsme schopní zajistit výhody pro zákazníky. Obrovskou výhodou je i osobní kontakt a osobní vztahy s jejich zaměstnanci a manažery. Díky tomu dokážeme pro zákazníka cokoliv, co je v jejich silách a za zlomek času, než kdyby zákazník sám kontaktoval obecnou podporu Symantecu.

Naši zákazníci oceňují pomoc a koordinaci při ověření. Technickou podporu řešíme výhradně sami, ale při ověření je občas prostor zákazníkovi nebo Symantecu pomoci a proces urychlit. Jako Platinum partner můžeme využít prioritní nonstop podporu s vyhrazenými „agenty“; samozřejmě se můžeme kdykoliv spojit i s jejich vedoucími.

Jiným příkladem výhody partnerství je program Encryption Everywhere; účast v něm Symantec nabídl pouze pěti vybraným webhosterům a my jsme byli jedním z nich.

Je mnoho různých certifikačních autorit. Proč bych si měl pořídit SSL certifikát právě od Symantecu?

Symantec je číslo jedna, což znamená, že má dostatek zdrojů a infrastruktury na provoz certifikační autority na nejvyšší úrovni. Při výběru partnera pro SSL certifikáty hrála roli i velikost; jako lídr ve webhostingu a doménách jsme hledali odpovídající certifikační autoritu, kterou tehdy bylo Thawte se stejně dlouhou tradicí, jako mají naše internetové služby.

Mám zkušenosti i s ostatními autoritami a sám bych jako zákazník zvolil #1. Zde nadmíru platí rčení o tom, že kvalitní služba není zdarma.

Co vás odlišuje od ostatních prodejců SSL certifikátů? Proč bych si měl SSL certifikát koupit právě u vás?

Na rozdíl od ostatních nejsme pouze přeprodejci (v pejorativním smyslu slova). Naším cílem je plošné zabezpečení webů SSL certifikáty a jejich kvalitní nasazení, což předpokládá snadné získání certifikátů a jeho instalaci. Snažíme se o to, aby zákazník nemusel studovat technické příručky a neměl s nasazením SSL/TLS negativní zkušenosti. HTTPS není pro majitele webu problém; je to nástroj a musí se umět správně použít.

tiskové zprávě zmiňujete, že aktuálně působíte v celkem devíti zemích. Jak se vám daří v jednotlivých zemích? Je nějaká oblast, která vám výrazněji pomohla k letošnímu ocenění?

V České republice jsme jedničkou na trhu SSL certifikátů a daří se nám i na Slovensku. Proto jsme už před několika lety zahájili expanzi na sousední trhy. Nyní se nejvíce zaměřujeme na německy mluvící trh, který má obrovský potenciál, ale díky pobočkám v angličtině nejsme v prodeji geograficky omezení. Prodej do zahraničí samozřejmě výrazně pomáhá k dosažení lepších obchodních výsledků.

Ve kterých oblastech vidíte ještě příležitost pro expanzi?

Až 97 % současného internetového provozu (trafficu) je stále nešifrováno. Rozvoj zabezpečení je výrazný a každý uživatel ho jistě vnímá; dojem je ale zavádějící, protože SSL/TLS nasazují ty nejvíce známé firmy, ale zbytek zaostává.

Nemluvil bych tedy o příležitosti k expanzi, protože opravdové rozšíření šifrování nás teprve čeká. My se budeme snažit být u toho na trzích, kterým rozumíme a na kterých jsme schopni zákazníkovi pomoci v jeho řeči.

V poslední době různé prohlížeče a firmy tlačí HTTPS včetně vašeho projektu. Jaký je důvod? Když mám menší web, na kterém nesbírám žádné údaje, proč bych si měl kupovat SSL certifikát a přecházet na HTTPS?

V předchozí otázce konstatuji, že rozšíření nás teprve čeká. Důvodů je více, a pokud odmyslím bezpečnost dat, které nemusí každý rozumět, tak narazím na neúprosné technické důvody. Hlavním tahounem rozšíření šifrování je protokol HTTP/2, který nahrazuje zastaralý HTTP protokol z 90. let. V prohlížečích je HTTP/2 použito pouze v šifrované podobě.

Vámi zmíněné rozhodování nad nasazením HTTPS je historické a do roku 2016 už nepatří. Komunikaci je potřeba zabezpečit před odposlechem a zásahem třetí strany; pokud budu brát bezpečnost svého webu selektivně, tak v důsledku bezpečnost návštěvníka neposílím. To se bohužel ukázalo v praxi u některých e-shopů, které HTTPS použily pouze pro přihlášení.

Momentálně strmě roste počet webů s HTTPS. Největší zásluhu na tom bude mít i iniciativa Encryption Everywhere. Jak se jako prodejce komerčních SSL certifikátů díváte například na Let´s Encrypt? Nevidíte v tomto ohrožení aktuálního i budoucího prodeje placených SSL certifikátů?

Bezplatné certifikáty vznikly jako odpověď na potřeby HTTP/2 protokolu. V mnoha případech bude nutné nasazení certifikátů automatizovat a bude nutné všude nahradit HTTP protokol.

Druhým důvodem je fenomén tzv. Internetu věcí (IoT). Dnes je k internetu připojeno skoro vše, co máte doma; je logické, že pro chytrou lednici nebo pračku nebudete kupovat a instalovat certifikát GeoTrust; zařízení však musí být nějakým certifikátem vybaveno, aby vůbec mohlo být k internetu připojeno.

Bezpečnost dat, ochranu proti odposlechu komunikace, protokol HTTP/2 a IoT vnímám jako rovnocenné faktory rozšíření šifrování v budoucnu. Nově vzniklá poptávka po certifikátech „místo HTTP“ vytvořila tlak na certifikáty zdarma. Nevnímám je jako ohrožení placených certifikátů; je to jen důsledek fungování trhu a je to správně.

Děkuji za rozhovor a ať se daří i nadále.

Štítky: šifrování, SSL

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *