Jednodušší, rychlejší, bezpečnější: Automatizace certifikátů SSL/TLS pomocí ACME protokolu

24. dubna 2024

V dnešním digitálním prostředí, kde soukromí dat ohrožují velké kybernetické hrozby, se zabezpečení webových stránek pomocí certifikátů SSL/TLS stalo neoddiskutovatelnou součástí online světa. Certifikátů však stále přibývá a jejich platnost se zkracuje. Proces jejich získávání a správy proto pro firmy doposud představoval neustále rostoucí repetitivní záležitost. Tomu však odzvonilo. 

Může za to protokol ACME (Automatic Certificate Management Environment), který zajišťuje komunikaci s certifikační autoritou (CA) přímo ze serveru, což dovoluje automatické získávání a instalaci TLS certifikátů. Proces je tak plně automatizovaný a certifikát na server nemusí nasazovat administrátor, což šetří čas, náklady a v některých případech i nervy.

 

Využijte slevu 10% na všechny SSL certifikáty

 

Využít slevu

 

Platí do: 30.6.2024

 
 

 

Majitelé firem, nebo administrátoři se tak už nemusí věnovat generování žádostí o podpis certifikátu (CSR) ani manuálně procházet ověřovacím procesem. ACME tyto procesy bezproblémově automatizuje a umožňuje majitelům webových stránek soustředit se na hlavní obchodní cíle, aniž by to bylo na úkor zabezpečení.

Krása ACME protokolu spočívá také v jeho jednoduchosti a efektivitě. Tím, že poskytuje standardizovaný protokol pro správu certifikátů, odstraňuje potřebu lidského zásahu, čímž snižuje riziko lidské chyby a zvyšuje celkové zabezpečení. ACME zároveň vyrovnává podmínky tím, že nabízí uživatelsky přívětivé řešení, které zvládne každý (lajk i profesionál).

Jak ACME funguje? 

Jak už bylo dříve zmíněno, ACME je komunikační protokol pro automatizaci akcí mezi certifikačními autoritami (CA) a servery jejich uživatelů. Je definován standardem RFC 8555 a podporuje ho řada certifikačních autorit, je také implementován v řadě nástrojů pro různé platformy (linux i Windows server, Kubernetes). Agenti, kteří se pomocí ACME baví s CA, jsou většinou schopni certifikát na server i nasadit (záleží na konkrétní implementaci). Výhodou protokolu ACME je, že je open-source a není vázán na konkrétní technologii či CA, proto kolem něj vznikla široká komunita uživatelů a prosadil se jako hlavní automatizační nástroj pro TLS certifikáty.

DV certifikáty

Aktuální novinkou, v ACME společnosti DigiCert, je automatizace DV certifikátů. U těch je k získání potřeba potvrdit vlastnictví či právo zacházet s doménou, což se dělá pomocí e-mailu, DNS záznamu či souboru. E-mail pro automatizaci nedává smysl a pro DNS potřebujete nějakou API na službu spravující DNS záznamy, což není zcela běžné. Zbývá tedy třetí metoda, která funguje pro DV ACME nejlépe.

Metoda využívající ověřovací soubor pro ověření domén (tzv. challenge) je HTTP-01. Na doménu ACME agent vystaví soubor s unikátním hashem a doména se tak se obratem ověří. Tato metoda je pro ACME výchozí.

Jakmile se na serveru v ACME agentovi spustí žádost o nový certifikát či renew, vytvoří agent CSR, pošle ho CA a provede autorizaci domény na základě hashe, který dostal od CA (nastaví ověřovací soubor na web). Po úspěšném ověření, které je typicky hotovo do minuty, je certifikát vydán, agent si ho stáhne a nasadí na webserver a je hotovo, vše bez zásahu člověka. 

OV a EV certifikáty

Certifikáty s ověřením organizace, tedy s OV a EV ověřením, stále spoléhají na aktivní ověření. Pokud není ověření organizace v době žádosti o certifikát platné, tak taková žádost nemůže být úspěšná a není na tom nic zvláštního. U OV a EV certifikátů se však musí předem ověřit i doména, která bude v certifikátu uvedena, nikoliv jen organizace.

Předověření domény u OV a EV certifikátů dokážeme v SSLmarketu bez problémů zajistit. Pomůžeme vám zautomatizovat životní cyklus certifikátů TLS, ale také S/MIME pro elektronický podpis či podepisování aplikací Code Signing.

Vzhledem k tomu, že se digitální prostředí neustále vyvíjí, nelze podceňovat význam zabezpečení webových stránek. Je to zkrátka nutnost. Ztrácet čas nad složitým procesem vydávání certifikátů už ale nutnost není. Díky protokolu ACME je dobré zabezpečení zase o něco rychlejší a jednodušší. Připojte se i vy k řadě firem po celém světě, a objevte krásy automatizace díky SSLmarket

Štítky: SSL, SSLT/TLS
Jindřich Zechmeister

Vedoucí SSLmarketu, který pro vás zajišťuje důvěryhodné SSL certifikáty od největší CA na světě Symantec. Pomůžeme vám zabezpečit váš web, e-shop nebo server.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *