Toulky po webu 11.

24. října 2002

Wired News bez tabulek se jednoznačně stal událostí měsíce. Trochu v jeho stínu zůstal neméně podařený redesign Opery. V dnešních toulkách však najdete i zajímavé pohledy na přístupnost webu, dozvíte se, proč oddělovat formu od obsahu a naučíte se správně řídit kešování stránek.

Osobnosti, události

Hladinu mezinárodního Webu tentokrát nebývale rozbouřil magazín Wired News, když 11.10.02 přešel na validní XHTML kód a, světe div se, beztabulkový layout založený na kaskádových stylech (CSS). Wired se svými 25 milióny zhlédnutými stránkami měsíčně a asi desítkou nových článků denně je tak pravděpodobně nejnavštěvovanějším a nejrozsáhlejším webem, který se dosud přihlásil k podpoře webových standardů.

Co Wired k redesignu vedlo, se dočtete přímo na místě, v článku Jona Rochmise Wired News: A Site for Your Eyes. Velmi zajímavý je i rozhovor Erica Meyera s Douglasem Bowmanem, autorem redesignu. Douglas Bowman též průběžně shrnuje ohlasy na redesign a první praktické zkušenosti z provozu ve svém weblogu StopDesign.

Minule jsem vás informoval o případu Southwest Airlines vs. Access Now. Nevidomý uživatel a organizace Access Now v něm žalovali leteckou společnost za to, že její web není dostatečně přístupný zdravotně postiženým. Svou žalobu opírali o Americans with Disabilities Act (ADA), zákon, který mimo jiné řeší bezbariérovost veřejně přístupných budov a prostranství, včetně obchodů a sídel větších společností. Před pár dny soud (překvapivě rychle) rozhodl, že se ADA nevztahuje na webová místa a že žalovaná letecká společnost tedy nemusí přístupnost svého webu zlepšit.

Reakce odborné veřejnosti, u které rozsudek vyvolal značné rozčarování, dobře ilustruje např. komentář Marka Pilgrima. Předpokládá se, že se žalující strana odvolá, neboť téměř současně s tímto rozhodnutím zazněl v jiném sporu právě opačný výrok federálního soudu v Atlantě.

Populární emailová konference věnovaná kaskádovým stylům má již vlastní stránky využívající technologii Wiki. To znamená, že je kdokoli může doplňovat a upravovat. Rozsah publikovaných informací je zatím sice skromější, ale web rozhodně za návštěvu a pravidelné sledováni stojí.

Strategie, obsah

Pokud vás ani probíhající soudní spory, ani redesign Wired News nepřesvědčily, že přístupnost webu je na pořadu dne, zkuste si přečíst polemiku s šesti mýty přístupného webu, kterou napsal Mark Pilgrim, autor populárního Dive Into Accessibility, podle staršího článku Common Myths About Web Accessibility na HWG z roku 1999.

V diskusích na Intervalu často zaznívají dotazy, proč rozlišovat značky <b><strong>, proč oddělovat formu od obsahu a k čemu je vlastně dobrý sémantický web. Přesně na to odpovídá Steven Champeon v článku The Secret Life of Markup. Téma vzal od podlahy a vysvětluje ho s tak pečlivou trpělivostí, že by to mělo být jasné i malému dítěti.

Praktický webdesign

Kešování stránek může dost podstatně ovlivnit dobu jejich načítání, aktuálnost zobrazených informací, ale i výsledky ve vyhledavačích. Pokud si nejste jisti, že kešování dobře rozumíte, určitě vám přijde vhod Caching Tutorial for Web Authors and Webmasters od Marka Nottinghama. Užitečný je i z tutoriálu odkazovaný Cacheability Engine, který vám názorně ukáže, co na konkrétní stránce bude kešováno a jak.

Inspirace

Wired News nebyl jediný významný web, který v uplynulých dvou týdnech přešel na layout plně postavený na CSS. Dalším přírůstkem do rodiny jsou nové stránky Opery a dlužno dodat, že přírůstkem velmi zdařilým.

Elegantní beztabulkový design však najdete i u nás, konkrétně na weblogu Martina Michálka. Mimochodem, podle BlogTree se Česko počtem weblogů již dotáhlo na Dánsko a je desáté na světě. Nepřidáte se také?

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *